Apa Itu Driver?

driver_cd

Setelah anda format komputer anda dan install Windows, perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah memasang driver. Driver ini diperlukan oleh komponen hardware yang berada di dalam komputer, contohnya graphic card dan sound card.

Tanpa driver, anda akan dapati komputer anda tak dapat berfungsi dengan sepenuhnya. Contohnya, tanpa driver untuk sound card, sistem audio takkan berfungsi dan menyebabkan komputer anda tidak dapat mengeluarkan sebarang bunyi atau memainkan mp3.

Selalunya apabila anda beli barang-barang komputer, pekedai akan membekalkan anda dengan CD driver. CD inilah yang sepatutnya anda simpan elok-elok, mana tahu anda perlukannya esok hari. Kalau anda tiada CD ini (hilang atau sebagainya), anda masih boleh cari driver anda di Internet.

Jangan lupa backup semua driver yang sedia ada dalam komputer anda, sebagai langkah berjaga-jaga. Driver yang anda telah backup ini sangat berguna sekiranya anda perlu format kembali komputer.

    27 thoughts on “Apa Itu Driver?”

    1. boleh tak dianalogi
      driver tu sebagai perantara hardware dan OS?

      seperti…..

      macam mana ek? ada idea tak? untuk bagi analogi untuk lebih orang senang paham?

      best gak tajuk ni.. tapi tu la.. tak de idea.. :)

      1. @TMUkmkd, betul la tu, perantara hardware dan OS. cuma takut terlalu teknikal lak kalau nak sebut istilah OS dan sebagainya (sebab entri ni target newbie). takpe2, nanti saya tambah analogi tu di bahagian teknikal.

      2. MK – saya tahu target viewer blog ini, ada idea tak untuk menganalogikan apakah kegunaan driver sebenarnya seperti kehidupan harian.. sebab cara itu saya rasa lebih mudah difahami :) saya pun tengah mencari analogi sesuai.. jika saya menulis pasal driver blog ni akan di jadikan sebagai sumber :)

    2. Km, Kak Jie ade satu box – kiranya tempat simpan macam2 driver sbb ada tu yg dah bertahun tiba2 nak guna pula..

      off topik..ada soalan utk KM kt forum sk
      ttg TOC

    3. adooow…..
      best jugak tengok korang sume sembang psal niii….
      jeles betoool…..

      hhe….

      naklah tau jugak…
      tp agak_na sye kena dr awal2 lg…
      sbb jr berurusan dgn makhluk satu nii….

      sudi nak ajarkan x??

    4. hello.. i do hav some problems wiv my notebook. im not sure whether its something to do wiv driver or not.. it started after kena reformat.. right after that.. i got problem with my battery.. which is totally weak. 100% wont even last for more than 30 minutes. n i got problem with display. esp 3D. before reformat i can play 3D screensaver, but now.. cannot.. it says that ” the s.saver cant run because it requires a newer video card or ones that compatible with direct3d” . the thing is before that everything was OKAY!!.. is the video card somehow got damaged?? the most unplesant thing is, the types of games i can play become limited!!.. there are certain i cant install because of this problem + i cant use the Wmovie maker vista version.. huhu..

      i hope that u can help me with this prob which i find really3 frustating.. wut can i do about it?

    5. askum….hurm…ade x soft kill disk n ada x driver sound pc modul ibm net vista 2169….sy install win xp sp2….lps install driver sound x dew…sy cri kat internet x jmpe…..so kalu ad bg url tuk sy download….peace

    6. salam.. sy nk install kaspesky tp msa nk install, die sruh sy remove avg pdahal sy da buang lme da avg antvrus.. so, smpai skg xdpt2 lg.. tlg la sy.. cmne nk install kaspersky?? =(

    7. saya nak tahu, kenape camera kat laptop saya tidak bfungsi?
      saya guna acer aspire4530, dah byk driver sy install tuk camera saya tp x bfungsi gak,
      saya tak tau sama ada camare saya rosak or driver x support..
      saya guna windows xp(pirate)..
      kalo driver x support..cam ne nk tau ek?
      kalo cam saya rosak..cam ne nk tak?
      bila sy on kua gelap je..

    8. sya ada soalan.
      adakah graohic card sy macth ngan spec sy

      graphic card (radeon 9600pro)
      spec sy
      pen4 2.4
      mainboard dell
      512 DDR ram
      slot agp

      harap bantu

    9. salam smua.

      sy nye laptop presario v3000

      mmg xde bg driver le kn.

      mm sy dh gune everest tu tuk tgk nm2 driver tuk sy download..

      soalannye..sy kne download driver yg tsenarai tu ke?

      MK ckp yg penting video n audio adapter eh?

      lepas format kne install driver2 ni kn?

    10. sy nk tanye ckit..
      sy ada satu laptop bila lepas format dan masukkan smua driver kemudian saya gunakan dengan ok..
      tetapi selepas sy shut down dan buka/ restart laptop sy x detect driver display dan thoch pad,
      kalau nk guna perlu direastart balik baru ok. masalah ni sentiasa berulang,
      bagai mana sy nk selesaikannya??

    11. bagaimana caranya untuk kita download driver pack mengikut brand motherboard leptop kita??? boleh bantu saya tidak bagaimana caranya…..

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>