Memohon Kemasukan PJJ Di UTM

appy-utm.png

Jika anda ingin memohon kemasukan bagi program Pengajian Jarak Jauh (PJJ) di Universiti Teknologi Malaysia, anda boleh klik di sini.

Program ini juga dikenali sebagai Program Pengajian Separuh Masa (part-time), dan ditawarkan untuk Ijazah Sarjana Muda dan Diploma.

Anda boleh melihat senarai kursus yang ditawarkan beserta tempat pembelajarannya.

Nota: Entri ini bertujuan untuk memudahkan anda mencari link untuk ke borang kemasukan. Biasa la website kerajaan, kena belek 14 kali baru jumpa benda yang nak dicari.

54 thoughts on “Memohon Kemasukan PJJ Di UTM”

    1. Biasa la, tu pun UTM ni kira ok lagi nak bandingkan dengan UiTM.

      Haha celah mana lak nak apply percintaan jarak jauh tu, nak tau gak :P

  1. pun setuju jugak. serius payah nak cari. pastu kadang2 kena pasang benda2 pelik baru boleh bukak. (bukan benda pelik pun, tapi bagi pengguna biasa pasti menyusahkan.)

  2. boleh tlg carikan mana tempat nak buat MUET secara persendirian. masa dip dulu xsempat amik MUET, skrg dah jd masalah, x boleh nak smbg degree sbb xde MUET

    1. cuba gi tya kat unisel. rasanya unisel ada buat course MUET. Saya perasan memang ada rasanya.

        1. Muet x lama..yg lama nak tunggu masa ujian tu..tp klu nak amik bleh amik kat sekolah2..pg kat PPD..pastu mintak borang muet…klu tgh tahun kena amik bulan 12 kot..klu akhir tahun kena amik borang bulan 5 x silap…masa aku cam tu la..kat unisel pon mmg 1 sem..tp rasa mcm x de pape je blaja nye…bleh blaja sendr..cr la kt kedai buku pasal muet..cuma masa exam muet x sama mcm exam akhir sem…akan berjalan serentak dgn muet seluruh negara.

          1. dulu pun sy amek muet personal.sy buat kat sekolah je..tp kne gi pejabat pendidikan la..daftar.then amek periksa tu ikut slip yg die bg..tu je..ramai yg amek sendiri..

  3. pun setuju jugak. serius payah nak cari. pastu kadang2 kena pasang benda2 pelik baru boleh bukak. (bukan benda pelik pun, tapi bagi pengguna biasa pasti menyusahkan.)

  4. salam,

    leh tlg sy x.. kemasukan pjj seterus nye bile ye? bile bukak utk apply? sy da terlepas la kemasukan julai..

  5. Salam,
    boleh mintak tolong x??? saya pown nk smbung DEGREE gak…skg tgh keje…nk wat full time sayang nk tinggal keje, so plan nk wat pjj…tp xtau nk cari information kt ne….ade info x???? lagi 1 nk tnye, bile kmasukn seterusnye? nk lg 1, saye xamek MUET lg…boleh ke???? ke kne wat MUET dulu baru leh apply??

  6. salam…memohon pihak UTM agar membuat pengajian jarak jauh dalam bidang psikologi dan kaunseling

  7. saya dah ader diploma utm kalau nak minta ijazah sarjana muda kena ambik muet juga ker saya belum ader muet lagi………

  8. hi, i’m ferra. i’m interested nk ambil pjj. so, mcm mn ya utk i tau lbih lanjut ttg pjj yg ada d’cni? tq..

  9. hye..sy berumur 19 thn n dh bekrje sy nak mohon pjj kat utm tp x tau nak apply cmne bleh x sape2 tlg sy bg tau bile intake utk 2011..plez email sy …

  10. sy ngah mek dgree part time kat utm,so weekend g kelas tp sy nak sambung pjj sb kekangan ms ngan ada baby baru ni. boleh ke sy transfer dgree sy smbung ke pjj?

  11. saya bertugas di perpustakaan negara malaysia..dan berminat utk buat pjj di utm.apakah syarat utama utk buat pjj memandangkan saya baru setahun bekerja sebagai penjawat awam di sini.timkash!!

  12. assalam….sy guru kafa,,sy ada stam jdi sy nk amk kos ijazah pndidikan islam…cuma,sy nk tnya tok kos tu pmbelajarannya di mana?sy sgt bharap ianya di jb…k tq

  13. salam all…. boleh tlg info tak bile boleh apply kemasukan pjj tuk 2011 tak? takut terlepas lagi.. tq all

  14. Bila lagi intake seterusnya selepas Disember 2010?
    Adakah Julai 2011?
    Dan bila permohonan dibuka utk intake tersebut?

  15. hi. saya nak tanya. kalau UTM ni, pembelajaran dalam bahasa melayu atau inggeris ye? Sebab di UITM fully english, sebab tu nak tau dalam bm or bi.
    lagi satu, di UITM, kalau nak sambung degree, muet memang perlu tetapi bagi
    siapa yang belum ambil muet, boleh apply juga dan kena ambil muet sendiri sebelum semester akhir.
    Siapa2 yang tahu info tentang soalan saya tadi tolong reply ye. Tq

  16. saya nak tau apakah kursus yang ditawarkan bagi program diploma untuk pengajian jarak jauh di UTM…

    1. skum….kpd sesiapa yg blm ada MUET leh daftar kat pejabat pendidikan daerah yang terdekat…ada 2 sesi untuk bulan mei dan november klu x silap.sy baru je ambik MUET tahun lepas. saya daftar kat pejabat pendidikan daerah shah alam….

  17. dengan sape sy nak hubungi berkaitan dgn pjj nie…….sy amat-amat berminat……..blh hubungi sy terus…..019-2524732……

  18. assalam..
    nak tanye , agk2 ade x course degree yg just pakai spm n pengalaman keje 5 tahun lebih..kalo ada, course pe yg ditawarkn n kt mane ek? siapa2 yg ada info plz reply ye..tqsm..

  19. Salam, saya nak tanye kemasukan yang akan datang bila? saya nak buat pjj laa untuk kos diploma punya, saya sekarang tengah bekerja.

  20. Sayaa nk tanya…….mc ane saya bk apply utk diploma….sekarang berkerja….tarikh pun dah tututup,boleh lagi ke….saya nk mohon…

  21. boleh tanya… kalau saya nak ambil 1 subjek saja(statistik perniagaan) untuk PJJ boleh tak?untuk menamatkan diploma saya,subjek ni lagi yang tinggal. tolong email kan maklumbalas admin ke alamat e-mail saya secepat mungkin ya.TQ!

  22. hai…saya dah ada diploma..nk sambung wat degree..sayang nk berenti keje..kat autmkl ade tak..saya nk amik komputer sains..dah ade muet..pastu..CPA/GPA minimum berapa baru leh amik pjj ni?bla leh start yek? plz…help me..

  23. sory,bole tnya x….sy nk buat pjj,tp sy hnya ada stpm je..tp keje guna spm je…lau bole sy nk buat degree guna stpm….tp stpm sy rndah je 2.00…agak2 lyak x?untuk thun ni 2012/2013 bila pengambilannya ek…..lau bole sy nk kampus utm jln semarak…..muet dh amik mse stpm dlu…huhuhuhu….dok tau kebenda ni…..help me!

  24. salam…just nak tnya cmne nak apply pjj. sbb diploma sy pun since 1997. sy tgk pd komen2 slm ni kena ade muet? perlu ambil dlu ke? cmne n dmana nk apply? sape2 leh bg info? tq

  25. nak kena ambil muet ke dulu.dan bagaimana kalau saya nak belajar lagi tapi boleh ke saya membuat pinjaman bank atau sebagainya.

  26. hye,salam…
    saya eiza ,saya nk ambik pjj tp saya keje dlm 5 bln,n then saya nk wat diploma…saya tgk iklan UTM dowg yg latest nk degree….dip x da ke? :( saya btoi2 nk blaja ni…
    n then kalo minta biasiswa lepas x?

  27. berminat untuk pjj ni……mcm mana nk apply…lepasan diploma politeknik shah alam layak tak? kursus kejuruteraan awam (perkhimatan bangunan)..igt nk mohon kursus kejuruteraan awam…

  28. saya berumur 21 tahun dan skrg ni staff kerajaan. so, saya memang nk sambung study tp saya masih keliru dlm pendidikn jaraj jauh nie. a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>