Bagaimana Nak Update Avira Secara Manual

Avira AntiVir PersonalEdition Classic adalah perisian anti-virus percuma yang paling bagus setakat ni (2nd: Avast, 3rd: AVG Free). Seperti anti-virus lain, Avira ni kena update selalu untuk memastikan ia kenal virus dan malware yang terbaru. Tapi sesetengah dari kita tak ada kemudahan Internet kat rumah / bilik. Ikut cara kat bawah ni untuk ambil update dari Internet (Cyber Cafe, contohnya) dan update Avira kat PC korang tu.

  1. Pergi ke laman web: http://www.avira.com/en/support/vdf_update.html untuk download update bagi Avira AntiVir Personal Edition Classic.
  2. Perhatikan ada dua jenis update kat laman web tu. Pilih IVDF (Unicode).

     Avira update

  3. Dalam Internet Explorer, File Download message box akan keluar. Klik Save dan letak kat mana korang nak. Tunggu sampai download siap.

    Avira update

  4. Buka Avira AntiVir Personal Edition Classic dan pergi ke menu Update | Manual.

    Avira update 

  5. Pilih fail yang korang dah download tadi. Proses update akan bermula. Siap!

 

Cara-cara update antivirus yang lain:

73 thoughts on “Bagaimana Nak Update Avira Secara Manual”

  1. update avira tu boleh digunakan sampai bila-bila. tapi kalau lama sangat tak update, avira tak boleh nak kesan virus yang terbaru.

    jadi, saya cadangkan saudara download update terbaru, paling kurang setiap 1 – 2 minggu sekali.

    1. bagaimana nak guna updates avira saya secara manual………bagi penerangan secara detail dan mudah …………

  2. aku guna anti virus avira tapi virus x leh buang.. nape ye?dah up…date..yang terbaru kena virus levor.net..camner nak buat ekrr

  3. emm…nak tanyer,pc saye dah kene virus n dah clean aritu,tp program run,search ngan control panel ilang…leh dpt blk x program tu?..susahh lak bile nak search file..

    1. @matjenin_cyber, x btol tu., kalau ada av lain detect ia sbg virus, itu hanya false positive.. tapi setakat nie, x pernah jumpa lagi av yg detect update ni sbg virus.

  4. ku penguna tegar kaspersky …bnda free cam avira ke avg ke dan lain2 …xkan nak bg full protect sdangkan ia free …

  5. kaspersky bgs… tp berat nk mcm aram… utk pc yg spec waverage, kasper membebankan… haha~ bitdefender always the best kut… :P

  6. knp bila aku nak update avira x leh…ye tulis “with the new VDF update kit the program would no no longer licensed. the file will not be installed”

    tlg la bg tau knp

  7. salam aku nak tanye skett..kat umah ader internet aku nyer avg free x leh nak update yg baru la..bile aku try donlod manual klik jer file nak donlod terus windows cannot display the webpage apesal ar..

  8. ala…macam mana nak dapatkan installer untuk avira nak cari yang mana dalam web Avira tu???

  9. saya pun xleh update manual

    1. dah download ‘update manual’ tu. dah sampai step no.5 kau, pilih fail yang dah download. clik open, file kosong, tapi nama ada appear kat atas tuu

    harap bntu

    1. @andi: Kalau awak pasang dua antivirus pada masa yang sama, kedua-duanya antivirus mungkin akan konflik antara satu sama lain.

  10. assalamualaikum geng semua..berapa harga external DVD-DRIVE yg baru?bajet sy dlm RM150 ke bwh..sy dok servey x jmpa lgi la yg murah.kalu da yg murah rojer sy..

  11. aku nk tnye pe hal av ni bile klik open je ikon av kuar box tulis, Open evebt database failed: Versioncheck failed.. bole gtau x??

  12. ASSALAMUALAIKUM
    step yg MK tunjuk sampai save jadi bila nak buka ativa classic xjadi yg klua home,produk,download,support,komunity,shop…sblm download ni dah ada dah ikon ativa ni tapi xguna klau klik pun x…last aku pun delete hahaha…bleh ang tunjuk lepas step save tu lagi detail cam mana nak bagi bendalah ni ada kat monitor pc ni cikgu MK…

  13. Nida download yang nih

    AntiVir iVDF update (so called container VDF update with 4 files)

    Please use this AntiVir VDF update, if you are using one of the following products:

    * Avira AntiVir Personal, Premium and Premium Security Suite version 8

  14. try update kat softpedia,insyAllah bley.

    *tambahan*
    dicadangkan kepada smua pkai internet downloader cnth
    internet download manager

    cari yang bley crack atau patch,
    kire fake serial key la,
    tp selagi kite xgatai2 update bende tue mmg die xkan cetect punyer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>