Dapatkan Kembali Run Yang Hilang

Selain dari masalah Task Manager dihalang, Registry Editor dihalang, dan Hard Disk tak boleh dibuka dengan double click, virus juga selalunya akan menyembunyikan kotak Run. Apabila anda klik pada Start Menu, anda akan dapati program Run telah hilang. Shortcut Win+R pun tak dapat mengeluarkan kotak Run ini.

Untuk mendapatkannya kembali, caranya mudah sahaja. Ikuti langkah-langkah berikut:

  • Buka gpedit.msc dari “C:WINDOWSsystem32gpedit.msc”
  • Pergi ke User Configuration > Administrative Templates > Start Menu & Toolbar.
  • Pada bahagian kanan, double-click pada Remove Run menu from Start Menu
  • Tetapkannya kepada Disabled dan tekan butang OK.

14 thoughts on “Dapatkan Kembali Run Yang Hilang”

  1. camana saya nak aktifkan button standby ya? bila saya nak off pc, hanya button TURN OFF, dan LOG OFF je yang aktif, button STANDBY tak bley nak klik… mohon bantuan. terima kasih

  2. saya nk format laptop..pakai windows xp…lepas tu tbe2 kluar nie “setup did not find any hard disk drives installed in your computer
    make sure any hard disk drives are power on and properly connected to your computer”
    jadinya saya lansung tak boleh nak format..

    bolehkah korang tlong saya…dimanakah penyelesaian nye????

  3. saya nk tnya la…bile sy pasang thumbdrive sy tgk de dokumen yg ilang…
    sy tau ni mst kje virus..so agk2 kte le dpt blk x dokumen 2?
    camne crenye ek?

  4. macammana nak bagi pulih laptop yang bila kita buka fail kat dokumen tiba2 timbul windows explorer has stopped work..kenapa boleh macam tu dan macammana nak bagi bagus??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>