Bersihkan PC Anda Dengan CCleaner

CCleaner berfungsi mencari dan membuang temporary file dalam komputer dengan pantas. Ia juga boleh membaiki registry dalam Windows. Jika anda biasa menggunakan 1-Click-Maintenance dari Tune Up Utilities, CCleaner ini sama saja fungsinya, tetapi lebih pantas dan percuma (percuma tu yang penting nye ^^).

Ccleaner

Apakah itu temporary file?

Apabila satu-satu program dijalankan dalam Windows, ia akan menghasilkan fail sementara yang dipanggil temporary file. Namun setelah program ini ditutup, temporary file ini dibiarkan begitu sahaja. Lama-kelamaan temporary file ini semakin banyak dan akan membazirkan ruang di dalam hard disk.

CCleaner juga boleh memadam history bagi Internet Explorer, Firefox, Opera, serta banyak aplikasi lain, termasuklah Media Player, eMule, Kazaa, Google Toolbar, dan banyak lagi.

Saya lupa di mana sumbernya yang mengatakan, CCleaner hampir mengalahkan Firefox dalam undian software paling berguna… dengan perbezaan satu undi sahaja.

Dapatkan CCleaner di sini.

43 thoughts on “Bersihkan PC Anda Dengan CCleaner”

  1. saya dah guna dekat setahun. Bagus benda alah ni. Yang paling penting, dia boleh betulkan registry file… Kalau macam dah kena virus, selalunya registry tu jadik bertarabur. So CCCleaner akan betulkan, dan buang mana yang tak patut…

    Tima kacih

  2. Assalamualaikum….saya org baru nak bljr komputer,jadi bnyk benda yg tak tahu lagi tak faham. Saya dah dwld ccleaner ni, jadi nak tnya mna yg patut saya tanda pada ruangan windows,apllications serta bhgian register (tekan scan for issue) bukannya apa takut ada yg tersalah cleaner pd yg tak patut. Atau saya perlu tekan run cleaner saja tanpa ragu2.maaflh bnyk tanya pulak.Apa2 pun tq.

    1. @azi: w’salam. takpe, awak tanya la ape pun. pada windows, application, dan registry tu awak boleh tekan run je tanpa ragu2.. biasanya takde masalah.

      cuma kalau saya, saya kosongkan bahagian Opera sebab saya nak Opera saya simpan data-data lama, tu je.

  3. saya ingin bertnya, ada x software utk format hard disk dan mnjadikan hard disk tu btul2 kosong, seperti hard disk baru. slalunya klu saya format hard disk, tp ble sy mngunakan 1 software ni, file2 yg lama masih ada lg, mcm x format..

    1. kalau awak format biasa pun, tak guna software, fail2 tu semua akan hilang. kalau folder macam System Volume Information dengan RECYCLED tu memang la sentiasa buat yang baru balik semula

    1. @ct-k: Hm, saya tak pernah pulak cuba SpeedUpMyPC ni, sebab tak percuma.. hehe. Tapi lebih kurang la fungsi dia.

  4. pny smat nie software..walaupun ak ktggln zaman..tp bnde ala nie buang temp file ak..smpi 2gb beb..

  5. Assalamualaikum……

    Ummi dalam proses cuba……. Moga laptop ummi ringan dan tidak ‘heng’ lagi……………… Sejak akhir2 ni komp ummi selalu je jem……. buat keje sikit……….. dah mula benti dan ummi terpaksa restart balik komp ni….

    Terima kasih banyak yer atas tunjuk ajar ni. Semoga Allah mempermudahkan perjalanan hidup kita semua…..:)

  6. Kalau ccleaner tu sama dengan tune up, maknanya tak perlulah kita guna ccleaner kalau dah ada tune up dan begitulah sebaliknya…
    Benarkah begitu MK?
    Saya tak pernah guna ccleaner sebab dah bertahun selesa dengan tune up.

  7. boleh tolong tunjuk kan pd sy softway bagaimana nak edit 2 gambar jadi 1…contoh: gambar sy dan gambar anda dalam 1 gambar…tolong sy…dah lama cari tp tak jumpa…
    terima kasih

  8. Assalamualaikum…
    Saya nak minta tolong.laptop saya bila nak install softwtware tiba tiba dia tertutup(software).saya tak tau macam mana dia jadi macam ni pertolongan anda amat dihargai….TOLONG!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>