Bina Laman Web: Pilih Warna Yang Sesuai

Baru – baru ini saya diberi tugas untuk membina sebuah laman web buat sebuah syarikat. Dah la saya ni hanya pelajar praktikal, memang kena buli je. Dalam proses membuat rekabentuk bagi laman web ini, keputusan yang paling sukar hendak dibuat adalah memilih warna yang sesuai (nak lagi orang yang rabun design seperti saya ni :p).

Pemilihan warna adalah merupakan satu aspek yang sangat penting bagi sesebuah laman web. Gabungan warna haruslah sepadan, kalau tidak laman web akan nampak serabut. Mujurlah saya terjumpa ColorBlender. Laman web ini dapat membantu anda untuk memilih gabungan warna yang sesuai. Hanya pilih satu warna yang anda kehendaki, dan ColorBlender akan memberi anda lima lagi warna yang sepadan. Terdapat juga pilihan untuk mengeluarkan set warna secara rawak. Anda juga boleh menyimpan set warna yang anda telah pilih untuk kegunaan di masa hadapan.

HongKiat juga ada menyenaraikan 18 laman web yang menyediakan bantuan dalam pemilihan warna, termasuklah:

4 thoughts on “Bina Laman Web: Pilih Warna Yang Sesuai”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>