Apa Itu Boot Sequence?

boot-sequence-01

Boot sequence adalah satu susunan yang menentukan dari mana komputer anda harus membaca data, seterusnya memulakan sistem pengoperasian. Satu aturan boot sequence yang lazim digunakan adalah seperti ini:

  1. Hard Disk
  2. Disket
  3. CD-ROM

Berdasarkan senarai di atas, apabila komputer dihidupkan, ia akan melihat ke dalam hard disk terlebih dahulu. Sekiranya terdapat sistem pengoperasian dalam hard disk tersebut, ia akan dijalankan. Sekiranya tidak, komputer akan melihat pula ke dalam disket, kemudian ke dalam CD-ROM, dan seterusnya.

Jadi, jika anda ingin memasang sistem pengoperasian baru ke dalam komputer anda (install Windows XP atau Ubuntu misalnya), ataupun jika anda ingin menjalankan live CD, anda harus mengubah boot sequence yang pertama kepada CD-ROM.

Begitu juga jika anda ingin menjalankan sistem pengoperasian dari USB drive (Slax misalnya), boot sequence yang pertama haruslah ditetapkan kepada kepada USB.

boot-sequence-02

Boot sequence boleh diubah melalui skrin BIOS. Untuk memasuki skrin BIOS, hidupkan komputer dan tekan F2 atau Delete (bergantung kepada komputer anda, lihat pada paparan yang muncul sewaktu komputer mula didhidupkan). Kemudian, cari menu yang berkaitan dengan boot sequence untuk mengubah aturannya.

75 thoughts on “Apa Itu Boot Sequence?”

    1. @sawa: Takde cara lain. Tak susah mana pun boot sequence ni, nampak je macam takut ada skrin biru putih bagai, huhu. Lagipun kalau nak senang je selalu, camne nak maju, eceh.

  1. kwn aku ada problem bila masuk boot sequence keyboard dia akan jd xberfungsi,xblh nk tkr first boot kpd cdrom,so nk format xblh la… mcamana nk buat mk?apa problemnya?

    1. @geist: Hm, cuba awak reset kan BIOS tu? Cara-cara nak reset BIOS – tanggalkan bateri (macam bateri jam rupa dia) pada motherboard dan pasang balik.

    1. @KNizam: Kira ok dah PC skang kebanyakannya boleh boot dari USB. Boleh bawak Slax je untuk recovery kalau PC tak boleh boot.

  2. Salam sedara MK, makacih byk2 sy tau serba sikit pasal boot sequence ni pun sbb selalu baca artikel yg sedara tulis kat SK ni. Teruskan usaha murni awak nie utk membantu org ramai yg tak berapa pandai komputer macam saye ni.., Selamat Maju Jaya!
    TQ

  3. mcm mana kalau ‘password’ diminta untuk ubah sequence tu ? sbb sebelum ni pc saya slalu boot up pd cd-rom. Jadi nak mudah kn kerja saya remove je connection utk cd-rom tu.Mungkin juga cd-rom sy rosak kot. TQ

    1. @azim abdullah: Selalunya password cuma diminta bila nak buka BIOS, itupun kalau ada. Kalau nak reset (buang) password ni, tanggalkan bateri CMOS dan pasang balik.

  4. salam,laptop saya dia punyer keyboard rosak n saya guna keyboard luar mcm mana nak masuk boot sequence sbb dah try byk kali X bleh…

  5. MK aku nak tanya… aku try install nak install xp pada lappy kwn aku menggunakan USB mcm ko aja dulu disebabkan cd-rom dia rosak… pendrive dah ready ngan xp tapi untuk setting bios kepada usb, aku tengok takde pon option tuh.. yg ada mcm yg biasanya, cd/dvd, HDD & floppy shj… mcm ne nak bg ada boot sequence USB eh… harap dpt tlg terangkan.. TQ…

    1. @Melayu Boleh: Sebab penulis Sembang Komputer saaangatlah sibuk dengan kerja2 di pejabat. Dan dia saangat memerlukan doa-doa para pembaca supaya dia lebih pandai mengurus masa :)

  6. saya nak tanya. apakah software yang digunakan untuk menulis nama pengguna sebelum menggunakan komputer komputer sebagai mengantikan penggunaan buku rekod penggunaan komputer.

  7. salam,bro,saya ade prob nk format laptop.hdd xdetect.maybe dh crash kot sebab before ni bunyi kuat sgt then suddenly ok then latest check kt bios xdetect hdd.any solution?kalau internal hdd prob boleh ke saya gunakan external hdd or mmg kene beli internal hdd baru?mahal ke utk laptop hdd.thanks

    1. @syamsul: Kalau hdd dah start berbunyi, memang dah habis la hayat dia tu. Hm, untuk Windows awak kena beli internal hdd baru la.

    1. @abdfatah: Komputer restart sendiri tu kemungkinan besarnya disebabkan virus. Jadi, kalau awak guna boot sequence untuk masuk Windows pun, tetap ada virus di dalamnya. Jadi, lebih elok awak scan komputer guna mana2 antivirus nye boot CD.

  8. jika kita on computer minta disk boot failure,insert disk and press enter..pa harus saya buat?help me..

    1. @queen_89: Besar kemungkinan komputer tak detect hard disk awak. Cuba cabut dan pasangkan kembali hard disk, dan pastikan semua sambungan adalah kemas. Kalau tak detect gak, guna apa2 boot cd untuk periksa samada hard disk awak tu elok ke tak.

    2. masalah sy sme cam @queen.tpi sy berpunca ter ‘delete’ partition active.restart terus keluar msg camtu.camne ye MK.sambungan semua ok.pls..kalau kene gune boot cd,ape ye?

  9. Salam, nice website bro. banyak info. keep up gud work.
    laptop saya kekadang kena tekan 2 3 kali baru dia masuk boot…then windows. biasanya stuck bila ada dengar bunyi cam read cd tuh..terus stay black screen.. tapi time dia tak meragam…smooth jer…adakah cd-rom as first boot sequence tu problemnya?

  10. salam bro… ari 2 sy format laptop sy.. bile da masuk Boot sequence pas 2 die running sampai la satu tahap 2 kaur ayat cnnot ctinue system32 erro… so ade x care lain nk format atau pon penyelesaian bagi yg erro 2…

  11. A disk read error occurred Press Ctrl + Alt + Del to restart”…??…nk minta tlg r kawan2…pe maslhnyer..terjdi kt laptop nie…hard disk rosk ke??..dh format..leh masuk windows skjap je..lpas 2 kuar tulisan 2 kt skrin…n kuckeck kt bios hard disk x detect..pe masalh ek…plzzz….

  12. bro… saya ni memang tak berapa reti bab2 reboot ni… tapi selalu la tengok… masalahnya CD window ntah mana peginya…. nak reboot camne ha.. kadang2 member punya yang pirate.. habis rosak lepas tu.. nak camne aa?

  13. asmkum…. bro,,, sy ni bdk bwu bljr psal dunia komputer,,, sy nk tn ye ckit la…! npe sy nk wat boot sequence x ley ek…??? klik je cd-rom tros kuar mcm biasa je,, n cd- rom sy rosak,, mcm mn nk 4mat ek…???

  14. saya pkai vista basic,saya nak tukar ker windows 7….boleh ker???…..boleh x bro advise skit…….saya kurang mahir..

  15. baru baru ni saya ada tambah harddisk ,bila on komputer keluar start window normally. Bila saya tekan start window normally, ia balik semula ke page yang sama. saya cuba reboot dan tekan hdd dirve dia keluar page yang sama juga, nak buat mcn na ni.

  16. salam kenal hacker MK.. :)>-
    saya budak baru belajar ni :D
    xtahu nk tya apa…tp minat jugak dengan komputer nih :))

  17. Pingback: Ilmu
  18. asakum. bro nk tanye laptop saye tak blek on trus cam mane ek? dah cuba sedaya upaya tak bleh on gak, lampu pn xnyala… ape yang rosak ek?? saye dah bawa ke kedai katenya tak pasti samaada motherboard atau kad cihp.. kad chip tu ape plak? saya tak mampu nak repair kt kedai mahl sangat,, so sy ambl jalan nak repair sendiri, skrg saye dah buka laptop dak keluarkan motherbord, so cmne nak pastikan motherbord rosak? kalau saye tukar motherbord baru ape tikndakan seterusnya? pastu kne fomat balik tak?

  19. Pingback: nurulaeni64

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>