Buka Fail PDF Dengan Pantas Menggunakan Foxit Reader

Kalau anda selalu download ebook dari Internet, dah tentu anda biasa dengan fail PDF. Format fail dari Adobe ni sangat meluas digunakan kerana saiznya yang kecil. Namun, adakah anda masih menggunakan Adobe Reader untuk membaca fail PDF?

Saya tidak. Ini adalah kerana saiz Adobe Reader yang sangat besar. Untuk download sahaja, failnya dah mencecah 22.2 MB. Adobe Reader bukan sahaja besar, malah lembab dalam membuka fail PDF. Ini kerana ia dipenuhi dengan pelbagai fungsi yang kebanyakannya tidak diperlukan oleh anda.

Bertukarlah kepada Foxit Reader. Saiz Foxit Reader kecil sahaja, iaitu kira-kira 3 MB. Foxit Reader akan membuka fail PDF anda dengan pantas sekali. Anda juga boleh membawa program tersebut di dalam USB Drive, tak perlu install untuk buka Foxit Reader di komputer lain.

Versi terbaru Foxit Reader menawarkan pelbagai fungsi-fungsi yang berguna. Antaranya ialah:

  1. Multi-tab Browsing. Sama seperti tabbed browsing dalam Firefox dan Opera, Foxit Reader boleh membuka banyak fail PDF dalam window yang sama. Ini boleh menjimatkan ruang pada taskbar anda.
    Foxit Reader
  2. Tambah Bookmark Anda Sendiri. Foxit Reader membenarkan anda memasukkan Bookmark ke mana-mana bahagian dalam fail PDF. Amat berguna sekiranya anda nak tanda bahagian yang penting, ataupun tanda bahagian yang anda dah habis baca.

    Foxit Reader

Jadi adakah anda masih menggunakan Adobe Reader? Masa untuk berubah ^^

11 thoughts on “Buka Fail PDF Dengan Pantas Menggunakan Foxit Reader”

  1. salam..napa tiap kali saya nak install sesuatu software/pdf file..mesti keluar satu small window IDM(internet download manager) trying was expired,nak beli rasanya x berbaloi..ada x software lain(free;) mntak tlg sapa2 bg idea..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>