Bunyi Tidak Keluar Dalam Windows

Sedang saya bermain komputer, tiba-tiba sistem audio pada PC saya tidak berfungsi. Apabila saya cuba buka Volume Control dari Start Menu, error berikut akan terpapar:

Error Message

There are no active mixer devices available. To install mixer devices, go to Control Panel, click Printers and Other Hardware, and then click Add Hardware.

This program will now close.

Jadi, saya copy error ni dan cari maklumat mengenainya di Internet. Cara menyelesaikannya mudah sahaja:

  • Klik pada Start Menu > Run dan taip “services.msc”. Tekan Enter
  • Dalam senarai yang dipaparkan, cari Windows Audio. Right-click pada Windows Audio dan klik Start. Itu saja ^^

17 thoughts on “Bunyi Tidak Keluar Dalam Windows”

  1. salam saudara…
    pc sy pn mengalami masalah yg sama, saya dah try ikot langkah2 yg saudara bgtau tu tp masalah problemnya, saya x jumpa “start” pada window audio. camne saya nak wat ye? volume masih x de…
    tolong ye tq!!!

  2. salam saudara..mmg tak kuar audio.saya buat langkah ats pun dah start dah.tapi masih takleh dengar lagi.bleh tolong bagi tahu caranya.

  3. saya punyai masalah yang sama iaitu audio tiada bunyi.pada window audio memang dah start tp x ada bunyi juga.tolong la saya.

  4. pc saya pun naik benda yg sama tapi saya dah try spt yg encik dah lakukan tp masih x mengeluarkan bunyi….tlg ler saya….saya ada buka control panel and saya go to system pastu saya tgk kat hardware pastu saya pegi ker device manager dan saya ygk kat other device ada tanda ? warna kuning dan saya tgk mutimedia audio controller and PCI simple communication controller pun ada benda yg sama ? warna kuning. BIla saya double klik dia srh sy re-installing saya pun tekan ler tapi cannot install…saya harap encik dapat tlg saya ….

  5. Salam pemilik blog dan semua pembaca blog, terima kasih atas maklumat yang terpapar dalam blog ini, sedikit sebanyak membantu saya yang buta komputer devices ni…

    teruskan usaha menbantu…

    wslm

  6. Assalamualaikum..saye ade mslh yg same..tibe2 kali mase install driver for sound…kua lak “Cannot Start this Hardware” & “This Device cannot start. (Code 10) Help me to fix it…tak selesa la tgok my pc jd bisuk lak..uwaaaaaaaaaaaaaaaaa…

  7. pc i dah lama takde suara ..i pun x tau kenapa mcm ni ..langsung takde ,dah guna cara yang diajar oled kau ..tapi tak berkesan la..mcm mana ni ..???
    onegashimas …thanks

  8. bagaimana nak dapat kembali icon sound yang hilang, bila saya buka control panen pada sound didapati sound device hilang

  9. saya ada masaalah dimana kadang2 audio komputer saya tiada..tp bila restart dia ada….setiap kali saya kena restart komputer ..ada sape2 boleh tolong..tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>