Cara-cara Nak Burn Fail ISO Ke Dalam CD Atau DVD

imgburn

Sebelum ini anda telah mengenali apa itu fail ISO dan cara-cara menggunakannya. Bagaimana pula jika anda ingin masukkan terus fail ISO ini ke dalam CD? Ikuti langkah-langkah di bawah:

  • Dapatkan perisian ImgBurn dan install seperti biasa.
  • Masukkan CD/DVD kosong ke dalam CD/DVD drive anda.
  • Lancarkan program ImgBurn. Klik pada menu Mode > Write atau tekan sahaja Ctrl + Alt + W.
  • Klik pada butang “Browse for a file…”
  • Piih fail ISO yang anda hendak burn, dan tekan butang OK
  • Klik pada Write. Tunggu hingga proses selesai.

29 thoughts on “Cara-cara Nak Burn Fail ISO Ke Dalam CD Atau DVD”

  1. apa kretria yang diperlukan utk install windows me kepada windows xp?jika kita ada software yg tlah diinstall dlm pc adakah ia hilang semasa install windows yg baru dan perlukah buat backup lebih dulu?

    1. zila »
      Lebih baik saudari buat backup dulu software2 yang ada dalam Windows XP tu.

      Windows ME sebenarnya amat bermasalah berbanding Windows yang lain. Jika komputer tersebut komputer lama dan tak mampu menyokong Windows XP, lebih baik saudari gunakan Windows 2000 berbanding Windows ME.

          1. @ASCII, umm.. live cd apa yang awak cari? Biasanya live cd boleh download dari laman web yang berkaitan la.

  2. assalammualaikum…W.B.T..
    sya nak minta pertolongan pada kekawan suma..
    camna nak upgrade windows ME menjadi windows XP??????
    harap ada yang sudi bantu….

  3. saya dah download windows XP….dan extract guna IZarc….ke dlm satu folder…..saya burn file tu semua ke dlm satu cd…..tapi saya tak boleh boot guna cd tu…apa masalahnya?

    boleh tak terangkan satu persatu langkah untuk burn file windows xp tu ke dlm cd

  4. nak tnyer knapa tiap kli sye nak install os ubuntu dlm pc intel seleron keluar bug.dah bnyak cd burn masalh yg sama berulang.

  5. salam..nak tanya..bolehkah burn video file mpeg2 ke dvd disc…atau kena guna VOB file burn ke dvd disc

  6. mcm mana saya nak install linux rocks…saya ada download n burn (burn cam besa) tp ble saya nak install xdapat…dan saya xpaham ttg ISO..

  7. nak tanya pada semua yg tahu la eh… kalau kita nakburn dvd video ke dvd kosong macam mana eh? sila beri tunjuk ajar pada saya…

  8. herm…xpham law widows live gallery nt0k pa erk..?
    sya kurang pham mcm new nk msukkan video dlam cd..?
    huh!! :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>