Cara-cara Nak Buat Favicon Untuk Laman Web Anda

genfavicon Perasaan tak ikon kecil di sebelah URL SembangKomputer.Com? Ikon ini dipanggil sebagai Favicon. Favicon ini adalah ibarat identiti bagi sesebuah laman web. Ia akan mucul di sebelah URL, di bahagian tab, dan juga pda Bookmark.

Genfavicon boleh membantu anda membuat Favicon anda sendiri dengan mudah. Anda cuma perlu upload imej, tetapkan saiz, dan Genfavicon akan menghasilkan fail favicon.ico untuk anda.

Untuk meletakkan Favicon ini pada laman web, upload favicon.ico pada folder induk laman web anda (biasanya public_html) dan sertakan kod ini pada header laman web:

<link href=’/favicon.ico’ rel=’shortcut icon’/>

[Via CreativeTech Tips]

43 thoughts on “Cara-cara Nak Buat Favicon Untuk Laman Web Anda”

  1. hi khairul,

    I dah follow all the steps to add on the favicon tapi tak appear. I dunno what I have done wrong..

    please help

    thanks,
    SAM

    1. sam »
      kat blospot ye?
      pergi kepada Edit HTML, kemudian tambahkan:

      <link href=’/favicon.ico’ rel=’shortcut icon’/>

      di bawah header. jika saudara upload favicon.ico kat tempat lain, tukar “/favicon.ico” ke url yang sepatutnya. contohnya:

      <link href=’http://sembangkomputer.com/favicon.ico’ rel=’shortcut icon’/>

    1. um, maksud awak, laman web yang macam mana ye?

      kalau macam sembangkomputer.com ni, ia lebih kepada blog, senang sket nak buat

      atau awak memang nak buat laman web? macam… PCLinuxOS contohnya?

  2. MK, sy guna blogspot, tp knp sy buat dia kata macam ni ble saya nak save template

    “We were unable to save your template
    Please correct the error below, and submit your template again.
    Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
    XML error message: The processing instruction target matching “[xX][mM][lL]” is not allowed.”

    sbnrny html tu letak kt mn, MK? letak kt atas sekali kan?

    JomClick

  3. Assalammualaikum saudara,bagaimanakah cara-cara ingin membuat blog secara tersendiri?
    Seperti kalau boleh saya ingin membuat blog saya terutamanya tentang kucing….boleh tolong tunjukan dimana saya boleh membuat blog saya dengan sendiri….

  4. salam…
    nak mintak tlg,,, saye nak tukar template blog tu,.. tp mmg x lepas slalu je appear ni ha..
    “Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
    XML error message: Content is not allowed in prolog.’
    aduhh x tau lagi mcm ne nak wat.. huhuh blh bg tau x nape??

  5. aku nak mintak tlg ngan korang? sesapa boleh tolong aku mcm mane aku nak buat laman web atau ada cadangan utk aku promot brg tak?

  6. awak suka buat emel sendiri?……. sama la dengan saya jugak. kalau kita ada emel sendiri nie kita akan dapat ramai kawan kan. hmm… leh saya tahu alamat emel awak 2?

  7. mk, kenapa berat sgt bila sy nk bukak blog…kemudian sy ade add music player tp kenapa x boleh nmpk player tu…

  8. boleh tolong bagi tau mcm mana nak buat laman web sendiri.kalau boleh saya nak suruh orang yang pandai buat untuk saya atau ajar mcm mana nak buat

  9. salam.saya nak masukkan lagu dalam blog tapi tak tau caranya.boleh tolong? boleh tolong emailkan pada saya caranya?tq

  10. bro saya dah letak ni coding () dekat header wordpress templates saya dan kemudian sy dah uploadkan logo ico saya kat /public_html/ guna file zila saya…..tapi bila sy refresh balik….xde pun logo yg sy buat tu…camne ek??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>