Cara-cara Menggunakan WinToFlash Untuk Install Windows XP, Windows Vista, dan Windows 7

Adakalanya bila CD/DVD-ROM rosak, anda perlu install Windows menggunakan pen drive. Malah pen drive juga lebih senang dibawa.

Anda boleh membuat pen drive pemasangan Windows ini dengan mudah menggunakan WinToFlash. Windows yang disokong termasuklah Windows XP, Windows Vista, dan Windows 7.

Apa yang anda perlukan adalah CD/DVD pemasangan Windows tersebut dan sebuah pen drive. Kemudian ikut langkah-langkah di bawah:

Cara-cara Menggunakan WinToFlash

  • Download WinToFlash dan extract seperti biasa.
  • Buka WinToFlash.
  • Pada tab Task, pilih jenis Windows yang anda ingin masukkan ke dalam pen drive. Kemudian klik Run.

WinToFlash

  • Masukkan CD/DVD pemasangan Windows, dan nyatakan lokasinya pada ‘setup file path’
  • Masukkan pen drive, dan nyatakan lokasinya pada ‘USB Drive’

WinToFlash

  • License Agreement akan dipaparkan, jika ada. Pilih ‘I Accept’ dan klik Continue

win-to-flash-03

  • Sebuah tetingkap akan dipaparkan menyatakan yang pen drive anda akan diformat. Klik OK.

win-to-flash-04

  • Proses menyediakan pen drive anda bermula. Apabila proses ini selesai, anda sudah boleh menggunakannya untuk install Windows.

win-to-flash-05

Guna pen drive ini untuk install Windows seperti biasa. Jangan lupa untuk menetapkan boot sequence pertama kepada pen drive, supaya komputer dapat mengesannya sewaktu dihidupkan.

77 thoughts on “Cara-cara Menggunakan WinToFlash Untuk Install Windows XP, Windows Vista, dan Windows 7”

      1. SETELAH SELESAI MEMASUKKAN WINDOWS KE USB MENGAPA LAPTOP TAK DAPAT MENGESAN BOOT USB TERSEBUT WALAUPUN DA MENETAPKAN BOOT

  1. informasi yg sangat berguna…tq MK…

    sy baru format win xp + kaspersky pada aspire one menggunakan external disk…tapi start up time sangat lambat lbih kurang 4 minit..ada idea x kenape bleh jadi camtu…

  2. Artikel yang bagus. 1 soalan dr saya. Apakah jenis Windows 7 yg sesuai utk netbook. Sebab setahu saya untuk windows xp cuma boleh masuk OS windows XP home edition shj.

  3. Salam..dah lama gunakan cara ni..memang lebih mudah dan nak install Windows pun lebih cepat..start guna lepas cd-rom say rosak..tapi rasanya saya tak install pun, just extract die punye fail zip kemudian masuk dan klik pada WinToFlash application..pe2 pun, thanks bro..memang patut ramai lagi tau sal ni..

    1. Bergantung pada saiz Windows. Kalau Windows XP, pen drive 1GB dah cukup. Kalau Vista atau 7, eloklah pakai pen drive 4GB.

  4. Pernah pakai ni untuk Windows XP. Tapi rasanya tool dalam tutorial sebelum ni (PeToUsb)lagi best la walaupun agak complicated.

    Untuk Windows 7 belum pernah try sebab cuma pakai USB/DVD Download Tool dari Microsoft. Performance masa install lebih laju dari guna DVD.

  5. ooo.. maksudnye dah takyah pakai cd la nie? huhu, menarik gak.. aku penah try bodoh cenggitu jer.. isi windows dalam usb, pastue try boot dari situ, tak jadik T_T…

  6. sy dh succes process semuanya.. termasuklah copy XP dlm pendrive… tp bila try disk boot failure.. sy dh tukar sequence boot sama gak…

  7. saya nak tanya knp laptop saya bila on je dia x blh buka windows tp blh tgk check bios…..mslh skung dia x leh on windows….apa masalah saya nie ye..sekian terima kasih

  8. haiii… ade soalan..harap dpt tlg.. sy baru ni ade format laptop sy..guna winVista.. yg masalah sy knp RAM sy ade 4G n after format ade 2G sj yg tinggal..n sy da bukak RAM tu n pasang kan blk tp still sama.. mintak tlgg… :>

      1. apa susahnya??kalau guna pendrivelinux ok x??Ni…sy nk tny MK ….apa cd yg technician guna nk buat kerja selain UBCD4,hiren boot….???

  9. eh thx bwat artikelnya…… kalo laptop asus itu bisa di buat instal ulang lewat flasdish g ???? ko pada boot squence g ada tampilan usb-sdd nya ??

  10. Apa sebenarnya prob bila switch on pwr from outlet, com terus turn on. Sepatutnya kita kn tekan button kt front cpu tu kan..blh bg khidmat nasihat.adakah mother board sy prob?

  11. MK…kalau CD/DVD-ROM sudah rosak dan tak boleh read,mcm mana nak ikut step spt di atas……..::: • “Masukkan CD/DVD pemasangan Windows, dan nyatakan lokasinya pada ‘setup file path’.”
    Andaikan saya tiada external dvd drive.
    Minta sesiapa yg arif tolong beri penyelesaiannya

  12. udah nyoba, bagus…tapi masih butuh buat instal xp juga, apa bisa yaaa satu flashdisk dibuat untuk instal xp dan win 7?

  13. ade tak software utk file jns .iso nk burn ke pendrive..da byk software try tp xleh..xmenjadi…ade jns software yg comfirm jd? jgn bg windows 7 usb tools..sbb tu xleh burn pirate

  14. ketika langkah yang ditunjukan itu dah dilakukan tapi ketika mau mernginstal nggak bisa, BOOTMGR is missing. kira apa t salahnya bro

  15. sye cube pakai Windows 7 USB DVD Download Tool nei, pastu sye download iso kat internet pastu tu, sye cube guna mula2 step1 die suruh pilih iso, pastu saya pilih ahh tapi die ask ”iso is not valid”
    Camne tu, tolong2 ? thanks!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>