Cara-cara Install Windows XP

Artikel ini akan menerangkan cara install Windows XP ke dalam komputer anda. Sebelum membuat pemasangan, pastikan anda backup dulu dokumen yang penting ke dalam partition lain, atau lebih baik lagi ke dalam hard disk yang lain.

Mengapa Perlu Format Komputer?

Format hard disk dan install Windows XP ke dalam komputer biasanya dilakukan kerana dua sebab, iaitu:

  • Anda baru sahaja membeli komputer atau hard disk baru, jadi anda perlu memasukkan OS ke dalamnya.
  • Windows anda rosak, hang, atau dijangkiti virus. Dan install kembali Windows XP merupakan jalan terakhir yang terpaksa anda buat suapaya komputer anda kembali berfungsi seperti biasa.

Artikel pada kali ini akan mengajar anda cara-cara untuk format hard disk dan install Windows XP ke dalamnya, langkah demi langkah. (Nota: artikel ini dipenuhi dengan gambar rajah, jadi ianya mungkin mengambil sedikit masa untuk dipaparkan). Jika anda ingin cetak artikel ini, download fail pdf ini. Ok, mari kita mula:

Tetapkan Boot Sequence Kepada CD-ROM

Bagi memastikan komputer anda akan membaca CD Windows XP yang akan dimasukkan, boot sequence haruslah ditetapkan kepada CD-ROM terlebih dahulu. Dalam kebanyakan komputer, setting ini telah sedia ditetapkan, jadi anda tidak perlu bimbang lagi. Anda boleh terus ke bahagian Format Hard Disk sekiranya tiada masalah di sini.

Namun sekiranya komputer anda tidak membaca dari CD-ROM, ikuti langkah-langkah ini untuk menetapkan boot sequence:

(Nota: Setiap komputer mempunyai paparan BIOS yang tersendiri. Jadi, apa yang anda lihat ini mungkin berbeza dari komputer anda. Namun, konsep dan asasnya tetap sama)

  1. Hidupkan komputer anda.
  2. Tekan butang F2 (di sesetengah komputer, anda harus tekan butang DELETE) untuk melancarkan BIOS.
  3. Dalam Phoenix BIOS, pilih Advanced BIOS Features.
    boot sequence
  4. Pilih Boot Sequence.
    boot sequence
  5. Dalam urutan Boot Sequence, tentukan yang CD-ROM berada di bahagian atas sekali.
    boot sequence
  6. Tekan F10 untuk simpan setting anda dan restart komputer.

Format Hard Disk

  1. Pertama sekali, anda akan nampak satu skrin dengan mesej “Press any key to boot from CD…”. Tekan apa-apa butang di sini supaya komputer akan mula membaca dari CD Windows XP.
    boot sequence
  2. Perhatikan mesej yang mula-mula keluar, “Press F6 if you need to install a third party SCSI or or RAID driver”.  Mesej ini penting sekiranya anda install Windows XP ke atas hard disk SATA. Jika ya, tekan F6 dan masukkan disket SATA yang disertakan bersama motherboard anda. Jika tidak, abaikan mesej ini dan teruskan ke Langkah 3. (Nota: Sekiranya anda nak install Windows XP kepada hard disk SATA tapi tiada disket, ikuti langkah ini)
    install Windows XP
  3. “Welcome to Setup” dipaparkan. Tekan ENTER untuk mula install Windows XP.
    install Windows XP
  4. Jika anda menemui skrin “Setup did not find any hard disk” ini, besar kemungkinan anda menggunakan hard disk SATA. Kembali kepada Langkah 2, atau ikuti langkah ini.
    windows-no-hard-disk
  5. “Windows XP Licensing Agreement”. Tekan F8 untuk teruskan.
    install Windows XP
  6. Sekiranya hard hisk anda mempunyai Windows XP, Setup akan bertanya sekiranya anda nak baiki Windows XP yang lama tu. Tekan butang ESC kerana anda nak install Windows XP yang baru.
    install Windows XP
  7. Sekiranya hard disk anda:
    • masih baru dan belum mempunyai sebarang partition, ikuti langkah 7 hingga 8.
    • tapi jika ia sudah ada partition di dalamnya, teruskan pada langkah 9.
  8. Buat satu partition dengan menekan butang C.
    install Windows XP
  9. Tentukan saiz partition anda dan tekan ENTER.
    install Windows XP
  10. Pilih partition C: untuk install Windows XP. Ingatan: Kalau anda ada fail dan dokumen penting dalam partition C:, buat backup dengan memindahkan data tersebut ke dalam partition D: ataupun ke dalam external hard drive.
    install Windows XP
  11. Tekan butang C untuk setuju.
    install Windows XP
  12. Pilih NTFS sebagai file system dan tekan ENTER.
    install Windows XP
  13. Tekan butang F untuk format Hard Disk.
    install Windows XP
  14. Setup akan mula format hard disk dan menyediakan fail bagi proses install Windows XP. Setelah proses ini selesai, komputer anda akan restart dengan sendirinya.
    install Windows XP

Install Windows XP

  1. Proses install Windows XP bermula. Klik pada butang Next.
    install Windows XP
  2. Masukkan nama anda dan klik butang Next.
    install Windows XP
  3. Masukkan nombor siri bagi Windows XP dan klik butang Next.
    install Windows XP
  4. Masukkan password bagi Administrator dan klik butang Next.
    install Windows XP
  5. Dalam ruangan Time Zone, pilih Kuala Lumpur dan klik butang Next.
    install Windows XP
  6. Proses Setup telah bermula. Tunggu hingga selesai.
    install Windows XP
  7. Sekiranya anda mempunyai Network Card, Setup akan meminta anda membuat pilihan mengenai Network. Klik sahaja pada butang Next sebanyak dua kali.
    install Windows XP
  8. Tunggu sehingga keseluruhan proses install Windows XP selesai, dan komputer akan restart sekali lagi.

Mula Menggunakan Windows XP

  1. Kali pertama Windows XP dimulakan, screen resolution anda akan diubah mengikut kesesuaian. Klik pada butang OK.
    install-window-22
  2. “Welcome to Microsoft Windows” dipaparkan. Klik pada butang Next.
    install Windows XP
  3. Pilih “Not right now” dan tekan butang Next. Anda boleh mengaktifkan kembali Automatic Updates pada kemudian hari.
    install Windows XP
  4. Windows akan cuba mengesan sambungan Internet anda. Anda boleh tinggalkan langkah ini dengan menekan butang Skip.
    install Windows XP
  5. Pilih “No, not at this time” supaya anda tak perlu mendaftar dengan Microsoft. Tekan butang Next.
    install-window-27
  6. Masukkan nama anda dan tekan butang Next.
    install Windows XP
  7. Klik pada butang Finish.
    install Windows XP
  8. Kini, Windows XP telah siap sedia dipasang dan anda sudah boleh mula menggunakannya.
    install Windows XP

Itu sahaja langkah-langkah yang diperlukan untuk install Windows. Senang, kan? Tak perlulah habiskan duit sehingga RM40 (atau mungkin lebih) untuk menghantar komputer anda ke kedai hanya kerana nak format PC, kerana anda boleh melakukannya sendiri :)

706 thoughts on “Cara-cara Install Windows XP”

      1. assalam saudara,minta tlg ajar cam mana nk amik windows 7 di internet dan masukkn kedlm pendrive kemudian setup pc kosong,yg xde windows langsung..saya nk setup pc. terima ksh..

    1. Satu artikel yg sangat berguna dn basic bg sesiapa yg ingin mempelajarinya.Tahniah diucapkan pada penulis artikel.

    2. As salam…
      Bro, mcm mane nak tau hardisk detect or x detect semasa henadak format???
      mksd sy, laptop kwn sy nie hardisk x detect partition semasa format..
      adakah sy ikut jejak langkah2 seperti di atas utk format atau sebaliknya..
      ASAP..

  1. Asslm.Makasih..atas informasinya.Kan membantu sekali, karena disuruh buat laporan instalasi Windows XP. Jadi membantu sekali.1x lagi matur nuwun…

  2. thanx coz sudi curahkan ilmu kat semua org….klu ada pe2 in4 lg berkaitan hardware ni bleh la kasi lagi erk…..:-)

  3. nak belajar jugak format komputer…
    kalau yg format pc, tapi nak backup dulu ‘My Document’ sebelum proses format atau baiki XP camne pulak?
    kena masuk step yg mana?

    1. @Wizurai:

      maksud awak, repair XP ye?

      Pada bahagian Format Hard Disk, langkah ke 5:

      “Sekiranya Hard Disk anda mempunyai Windows XP, Setup akan bertanya sekiranya anda nak baiki Windows XP yang lama tu. ”

      kalau awak nak repair Windows XP tu, tekan R. Setup akan repair semula fail-fail Windows XP, tapi tak kacau My Documents

  4. Salam…terima kasih tunjuk ajar kamu tu..tapi saya ada masalah dengan laptop saya…masalah nya bila saya nak masuk window dia terus je log off..saya dah buat cara-cara yang kamu ajarkan tu..tapi bila sampai ke part yg ke 3 tu … pc x dapat kesan hard disk ..cam ner pulak hek?..masalah betul lah..

  5. Salam…terima kasih sekali lagi buat khairul..kerana dengan tunjuk ajarnya saya telah berjaya mengformat sendiri laptop saya walaupun sebelum ni saya x pernah melakukannya …tapi terdapat beberapa masalah yang saya hadapi…harap khairul dapat membantu ..terima kasih .

    1. keybord tidak berfungsi dengan betul ..contohnya kalau kat satu kekunci tu ada nombor bersamanya, bila kita tekan kekunci tu , yang keluar nombor bukan huruf ..cth: pada kekunci huruf P ada bersamanya ‘*’ nanti yg keluarnya ‘*’ bukan huruf P .

    2. tidak terdapat pilihan stand by & hibernate . saya dah pergi kat display , screen saver & power .. x terdapat pun pilihan nak stand by atau hibernate .

    3. laptop saya tidak dapat kesan sound kad..

  6. alhamdulillah…godek punya godek..boleh gak dapat sound kad tu..sekarang sound dah berfungsi seperti biasa…tinggal 2 masalah je lagi..

  7. akum,sy nk repair windows xp sy tp langkah 5 xde pun.mcm mane ek!pas tu klu file hilang sbb tak backup sebelum format leh dapat balik tak?

  8. saya br je join web ni. sy amat memerlukan bantuan sesapa yg boleh menolong… so sesapa yg genius komputer tu tlg la jd member aku add aku kat y.m.. nick adzroula k…

    tQ

    1. @adzroul:
      berkenaan soalan awak dalam emel tu (emel awak bagi salah, tak dapat reply) mesti notebook awak guna hard disk SATA, sebab tu la dia kata not found

      awak ikut cara2 kat sini

  9. askum khairul abg nk tnya 2 soalan boleh tak tkr windows dr xp profesional ke xp home edition?camne nak boot dr CD,kene dapatkan cd boot ke?Balas dgn segera ek..

    1. @abg roy: boleh, abg install je windows XP macam biasa, macam yang saya tunjuk dalam artikel ni. pastikan guna CD bootable, baru boleh boot dari CD tu..

    1. @lieza:
      nak masuk dalam BIOS bergantung pada komputer awak.
      biasanya bila awak ON komputer, kuar display macam ni:

      “Press DEL to Enter Setup”

      maknanya awak kena tekan butang Delete untuk masuk BIOS.
      kat sesetengah PC, kena tekan butang F2

  10. assalamuailaikum…….
    first thank 4 d inform…
    tp sy ader masalah la
    mase format pc sy ader 2 partition C n G
    yg C tue windows XP profesional
    G plk window XP home edition
    saya nak jadikan 1 partition mcner???
    sy takt nti folder hilang..
    sb sy dah penah delete partition kt my computer tue DATA (D)hilang terus….
    terima kasih……

    1. @aziey: nape lak nak pakai sampai dua windows? nasihat saya, guna satu WIndows je, yang Windows XP Pro dalam partition C tu. yang Windows dalam partition G tu awak boleh delete je.

      pastu bleh edit boot.ini utk buang Windows XP Home tu dari boot loader (tak buat yang ni pun takpe)

  11. salam,
    sejurus aje sy on komputer keluar tanda ‘x’ suruh shoutdown dan off secara outo. nak buka melalui safe mode pun xleh sbb dia suruh shoutdown.
    macamane nak buat ek?
    Jasa mu di kenang Jazakallahukhairan khathira

    1. @badrul: salam.
      ada kemungkinan PC awak ni kena jangkitan virus. satu cara yang boleh dibuat adalah scan virus sebelum masuk Windows guna bootCD macam BartPE, UBCD4Win, ataupun Hiren

  12. saya nk fromat pc tpmslah skrg dia reject cd xp pirate. so mcmner ekk? da kna ubah seting ker? bile sy test install linux ori dia ok je. sy xmampu nk belicd xp ori

  13. Bila kita format komputer.. bagaimana untuk pastikan file lama kita tidak dibuang semasa proses format di jalankan.

    1. @Amri: saya cadangkan awak letak fail-fail awak dalam Partition D.
      Sewaktu format, Windows akan format Partition C sahaja, jadi fail-fail dalam partition D awak akan selamat.

  14. Terima Kasih atas jawapan saudara.

    Boleh saudara terangkan, bagaimana cara utk membuat partion dengan mudah dan berapa size mbyts untuk sesuatu partion. Kalau boleh sertakan dengan image & pdf file seperti yg diatas utk simpan saya. Sebab ianya bnyak membantu.Tq

    1. @iena, Rasanya takbleh, kena backup dulu la folder My Documents dalam cd/dvd atau external hard disk. Kenapa nak tukar XP Home? XP Pro kan lebih bagus, lebih banyak function dari XP Home.

      1. cane pulak nk set up balik lepas format? plz beri tunjuk ajr.
        klu de laman web yg beri panduan cara2 bagus gak! thx

  15. terima kasih…..lpas ne sy dah bule tlg technician kat tmpt keja sy 2 format pc custemer……takdela dia penat wat keja sorg…

  16. saya ada laptop,so kena bekup laptop tu, tapi sya takut nti data2 tu ilang mcm mana nak selamatkan data tu,, tlg saya. saya bdk baru blajaq…

  17. nak tanya, ada cpu ni bila on lampu dekat monitor dia ijau jap,pastu nek oren… monitor gulap.. apa masaalah dia ek?
    tlg bantu saya.. pertolongan anda amat d hargai.. huhuhu

  18. Terimakasih kerana infomasi yang berguna untuk melahirkan masyarakat bertamadun .Ilmu yang berkat ilmu yang dikongsi bersama.Semangat menang-menang.

  19. jika saya ingin membuat partition dalam hard disk baru, bagaimana cara untuk saya membahagikan partition c dan d..
    misalnye hard disk tu 80GB, kiraan untuk mmbuat partition msti dlm MB kan…
    bagaimanakah caranya..??

    1. @pendit:
      waktu nak create partition, awak buat la C: dengan 4000 MB, nanti akan tinggal lagi 4000 MB untuk D:

      partition D: awak boleh format bila habis install Windows XP semua.

  20. saya nak install pc yg da ada win xp tp masalany bila sy pli advance bios 2 paparan yg kluar tak sama ngan yg awk ajar…….dia kuar lain

    1. @anyyy: bios memang berbeza-beza, ada banyak jenis.. tapi biasanya setting dia lebih kurang sama je. awak try la explore bios awak

  21. assalamualaikum…..

    nak tanya nie….

    PC saya tetiba saja muncul skrin hitam yang bertulis
    windows\system32\configuration
    press ‘r’ to repair…

    soklan saya, bleh tak tolong tunjuk kan step by step cara untuk repair PC menggunakan cd windows…..

    harap dapat bagi jawapan ngan segera…..)

  22. sy ada masalah sikit.
    sy hendak Format Hard Disk Compaq nc6120.
    Tp last2 dio kuar Setup did not find any hard disk drives.
    sy dah buntu nie.
    dah setup Boot tapi tak boleh.
    kalu ada sape2 leh tlg format tanpa menggunakan SATA.
    sy tak suka ar SATA ini susah.

    tolong lah saya.
    segala pertolongan saya dahului dengan ribuan terima kasih……..

  23. Salam,
    En.MK..kalau dah format laptop, kene install balik ker semua drivers utk laptop ni?..kalau sblm ni gne windows xp service pack 3 pastu repair@format guna service pack 2 boleh ker?..lg 1, En.MK ada x buat blog utk dapatkan driver for laptop?..

  24. Assalamualaikom, nak tanya ada pc ni dah siap format,semua ok,
    bila on balik pagi ni tiba2 ada naik cie bios supported,
    tekan f1 to continue,selalunya tekanja butang on terus run ke windows
    pati hari ni maruk dalam bios itam…
    Harap2 saper leh tlg.Help me ok….
    pertolongan anda amat saya harapkan…
    Budak baru belajaq

  25. Pc Hp Compaqdx2700Pc Ni masuk virus Trojen Dengan virus Funny ust skandal avi *Bila Format balik ada bunyi tetttt..
    *Masuk dalam windo hitam,tak Run terus ke windo xp.
    *Tekan F1 baru masuk windo xp. Manual.
    + Dah try padam ram dengan Pemadam, Dah Try tukaq Ram dah try tukaq btry.
    + Tapi Remove Discover /// Nak Disabled kan nak masuk dekat bios bahagian ??? tak faham sangat.. Ada kengkawan ni suruh msk remove discover??? ka ada cara lain ? System……?
    Tolong Sat…
    Ada tulis ni : Main Processor : Intel (R) Core ™21.80gh2 (200×9.0) 2cpu)Memory Testing : 1039360k ok + 8 m Shared memory.Cpu Brand Name : Intel (R) Pentium (R) Dual cpu E2160@1.80ghzCIE Bios Supported.
    Memory Frequency for ddr2 667 ( Sigle Channel mode)
    Sata port 1 : WDC WD800JD-60L5A5 10.01E03
    Sata port 0 : Atapi DVD C CH48C25 NH36
    Sata Port 2 : None es…..
    Sata Port 3 : None

    912-The computer has been removed.The machine core has been removed since last system access was authorized.

    Press F1 to continue.

    help me

    1. @mata:
      bila awak cuba format, ada bunyu ‘tettttt’
      tapi bila awak start Windows macam biasa, boleh pulak. ini bukan masalah RAM ni.

      awak pasti awak dah format cara betul, masukkan CD sebelum Windows XP mula?

  26. assalamu’alaikum, terima kasih, syukron katsiro, sekarang saya jadi bisa mengnstal sendiri OS Win XP ke komputer teman-teman dan tetangga. Semoga Alloh membalas kebaikan ini. peace….!

  27. ni mesti tukang2 baiki komputer yang charge pengguna mahal untuk format komputer mengamuk lepas nih..

    hehe, masa aku keje sambilan dulu kat kedai komputer pun, tahu, sbnrnya nak format ni amat senang, tapi bos aku charge rm300 , rm400… sambil2 tolong install software2 cetak rompak yang lain..jangan terkejut..
    ada orang bayar tahu.. ini cerita kat trg la, sbb aku rasa org trg, duu jahil gak nge mende ni..skrg bijak dah kot..

    anyway kalau sapa nak suruh buat free tuh, lupakan la niat, mende ni ambik masa jugak.. at least rm40.00 pun ok kot.. hehe.. arios.. MK ni aku sayang hang ni.. hahahaha

  28. Bookmark laman ni dan sebarkan. Jarang kita jumpa keterangan grafik yg lengkap. Bill Gates pun punya kedekut juga.

  29. Salam. Bro, saya baru beli notebook Acer Aspire 4310 setahun yang lepas. Masalahnya adalah: 1) Pihak Acer x sertakan sekali CD Driver dengan CD VIsta, 2) Saya dah try format guna XP tapi dekat situ tertulis “Cannot detected from yout hardrive..” so, saya nak mintak tolong pada saper2 yang boleh tolong selesaikan masalah saya ni. TQ

  30. u know what…
    bebaru nie my dearest beloved lappy had a cold hard attack from a virus and thankfully i ada print this entry okek??
    sangat berguna…
    thanks banget MK…

  31. cam ner nak guna virtual box yang dikatakan tu??
    sy sudah download n dah guna. tp sy nak amik gambar² snapshot tu..
    cam ner?? tolong ajar saya sebb saya nak siapkan tugasan saya nie..

  32. knapa bila sy nak repair pada permulaan paparan (welcome to setup )ia mintak paswood.n no parttion utk repair???..n jika sy repair selepas paparan tu,lepas sy tekan F8..proses trus ke install windows….soalan sy..knpa repair pada papran mula perlu msukan pswood n no utk repair

  33. pc sy ada 2 partition C & D, file pun semua suda backup, step format pun semua suda ikut, tp knapa bila suda selesai format 100%, keluar satu skrin biru, setup cannot copy the file fips.sys, lepas tu ada 3 pilihan, 1. to retry, press ENTER, 2. to skip, press ESC, 3. to quit setup, press F3 , install windows xp pun x boleh buat lg, so, apa step yg perlu sy teruskan..

    1. @Jay: ada dua kemungkinan:
      1. CD tu rosak
      2. hard disk awak rosak.

      cuba awak format guna CD lain, adakah keluar masalah yang sama gak. kalau tak boleh gak guna CD Windows lain, mungkin hard disk awak la yang rosak

  34. hai2 teman,,ada yg bs menbantu gk,,mau nanya nich,,gmana cara nya menginstall driver secara manual lewat device manager,,krn saya mencb install next-next gk bs msk

  35. ape beza sata dengan harddisk biase???tolong..kena virus sket kena antar format..mahal plak tuh…emm..

  36. saya guna l/t acer bila saya ikut seperti cara di atas,selepas tekan f2 yang keluar tak sama,untuk l/t acer apa yang harus saya lakukan tolonggg…..

    1. @joue: BIOS awak memang lain dari komputer saya. walaupun lain, langkah-langkah dia lebih kurang sama je dengan laptop Acer awak

  37. makaseh bg info nie…….sng cket kje sy nk wat report prtkal…….xyah ssah2 cri tmpt laen dh……..

  38. Thanx…Sangat berguna..

    Ada tak cara format Vista?

    Haritu dah try, then nak buat partition kat harddisk..Kena shrink volume dulu kan..Then after dah shrink, system mcm x bagi permission..kenapa eh?

  39. smekom sy hanif nak mintak tolong ade x tutorial cara nak create partion ngan delete partion??? sy teringin nak blajar… tolong post kew email sy k?

    1. memula….
      wat setting utk format….
      then sblom kamu creat parttion.msti awk kna pdm kn dlu…
      or xperlu…
      tu klu awk tkr hard disk…
      jdi…taip mcm bse…
      dan ikot arahanya k

  40. salam,
    sy cuba utk format acer aspire M1640 sy kpd window dan mengalami error yg tidak dpt copy fail nvgt.sys

    mmg sukar utl format ke window dan sy terus wt kptsn tukar format ke opensuse tp sy msh hrp dpt jga psg xp dlm komputer sy.mungkin saudara blh menbantu

  41. bro…
    saya dah tukar kad grafik agp40…suddently takde apa2 pun yang appear dkt screen tapi komputer still running…

    so boleh tak brder bgtau dekat saya mcmana nak solve problem ni…

    1. @Rafael:
      pastikan awak dah sambung wayar dari monitor ke graphic card tu.

      kalau tak boleh, cuba tukar balik kepada buil-in display card, pastu try la graphic card tu kat PC lain ke, nak tengok graphic card tu elok ke tak.

  42. assalammualaikun.
    pa kabar? gimana cara memunculkan langkah ke-1 & 2 pada langkah format hard disk.awak dah cari ko ga ketemu-ketemu,gimana yach. Tolong kasih tau!

    1. @faiz: hm, kalau tak keluar langkah 1 & 2 pada format hard disk tu, mungkin awak belum lagi tetapkan boot sequence. rujuk pada Tetapkan Boot Sequence Kepada CD-ROM

    1. ya sme sje….
      jnji ada cd utk di format…
      kebnykkn windows vista msh beta lg….
      so byk sofwere blom ckup…
      bg sy windows xp lg bgus dn terbaik…
      dn senang…….

  43. soalan sy? sy dah format pc tu ikut lgkah awk.. ok.. tapi sy guna
    cd windows x ori.. pastuh die keluar activation code?
    coz nk ilangkan activation code cm mne.. skrg nih sy dah try activate gune internet.. tapi dy kata error this serial number.. mcm mne tuh?
    adkah mungkin sbb sy gune cd x ori???? plzzzzzzz

  44. hyee..cara nie sama jerk ke nak format CPU..??
    x faham la bro..hard disk 2 apa??PC saya sekarang nie tgh meragam..x boleh on..kite nk format..cara nie boleh guna ker??Thanks…

  45. askum..bila dah setel format,sound xbunyi..dan cmna nk setup monitor,graphic?? seblum format kena backup sound gn graphic dlu ka..backup dari mana.tq///

    1. w’salam. sebelum format, elok awak backup dulu semua driver guna DriverMax. dah format, restore balik semua driver tadi.

      kalau awak dah format dan tak sempat nak backup, awak kena cari driver tu kat Internet la. guna Everest atau PC Wizard,

  46. Saya ada problem..bila nak format balik windwow..tidak boleh..sebabnya… setup do not find any hardisk connected to your computer…sedangkan dalam laptop ada hardisk connected.. boleh tolong saya sovle problem ni…

  47. Saudara, bila saya format. Sound dah tak ada dan wireless manager pun dah hilang… so, saya memerlukan bantuan daripada saudara mengenai masalah ini. tq :)

    1. kena jadikan USB to bootable dulu, lepas tu copy fail2 dari CD Windows ke dalam USB. nanti saya tuliskan entri khas untuk ni.

        1. @syukeri, amboi cantiknye bahasa.

          saya dah siap pun tutorial tu, cuma tinggal dua gambar dari kamera yang saya tak dapat pindahkan ke komputer, sebab takde SC Card Converter. sabar la sikit.

  48. kat mana nak dapat cd windows xp untuk format hard disk boleh muat turun ke kat web site mana? tolong balas ye

  49. mcm mane klau nk repair windows? saya ade buat dah tp die minx admin password, mcm mane nk wat ye?

  50. ada brp jenis CD yg diperlukan untuk format dan install??? tolong ye sbb saya baru je nak try buat sendiri……t.k

      1. @MK, ooo… t.k, sebelum format PC segala document perlu backup ( dlm pendrive ke?)…, program yg tersenarai dalam all programs spt; windows media player, sound dll perlu backup juga ke????? atau ia dipaparkan secara automatik slps install??? tlg confused ni….

        1. @adil, bila kita install Windows XP, beberapa program asas dalam Windows akan install secara automatik, contohnya Media Player, Notepad, dan Calculator. Program-program yang lain macam Microsoft Word, Firefox, atau Winamp tu awak kena install sendiri.

          Kalau Microsoft Office (Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft Power Point, dan lain-lain) awak kena cari CD dia. Software yang lain tu awak boleh cari dan download di Internet. Kat bahagian download kat Sembang Komputer ni pun ada saya senaraikan program yang boleh download percuma dari Internet.

          Kalau awak ada dokumen peribadi, contohnya gambar keluarga ke, kerja-kerja sekolah dalam bentuk Word ke, baru la backup. Samada backup ke dalam partition D: atau ke dalam pen drive, terpulang la.

    1. @adil, tak perlu sambungan internet.. kalau ada pun, dekat bahagian Mula Menggunakan Windows XP langkah keempat – awak boleh klik Skip je. so, takde internet pun takpe.

  51. nak tanya sikit.. ader masalah bila saya nak format pc.. sebab pc saya ada winguard pro.. jadi takleh nak format.. pc ni dulu beli dari cyber cafe… ader sapa2 boleh tolong tak?? pc saya ni sekarang dah tak boleh nak masuk my computer pun.. dah macam tak berfungsi… macammana yer.. harap yg tahu boleh tunjuk ajar… terima kasih…

  52. @ MK thank you very much for your very useful information for me beginner user, I am from Indonesia, it’s nice there’s person out there giving info like this..

  53. Salam.. MK.. saya ada masalah skit utk ditanya….

    saya menggunkan laptop HP dan skrin saya dh rosak( lampu skrin xmenyala,jadi gelap. klau suluh dgn lampu, masih nampak samar2 apa yg ada kat skrin )…so skrg saya sambungkan laptop dengan monitor desktop. masalah yang berlaku ialah, bila saya ON laptop, dia xkn kuar utk tekan DEL utk masuk kat BIOS. soalannya adakah saya xboleh nak format laptop dgn menggunakan MONITOR?

    harap dpt membantu sebab laptop ni dh rosak teruk..

    1. @nazrin, saya sendiri pun takde Windows Vista untuk dicuba. Tapi software2 yang revied kat sini hampir semua compatible dengan Vista.. InsyaAllah ada peluang nanti saya tulis artikel pasal Windows Vista gak.

  54. minta tolong kepada sesiapa yang guna desktop acer aspire…
    saya nak cuba format desktop tu.. tapi kenapa sistem bios dia lain?? saya langsung xfaham… pleaseeee tolong :-( xtau nak wat camne dh.. harap sape2 yang ada pengalaman, tolong ya..

  55. nk tny..komputer sy selalu keluar satu arahan beritahu memory low..nape ek..
    lgpun sy br tmbh ram 1gb..

  56. salam… kalau nak format 2nd hardisk cmana pulak bro…saya nak pakai 2hdd dlm satu pc… harap membantu

    1. @johary, salam. Kalau 2nd harddisk tu awak nak buat untuk simpan fail2, cucuk je macam biasa, dan format dalam Windows. Pergi pada Disk Management untuk format.

  57. laptop sy ada masalah sikit,asyik kuar virtual memory is too low..tolong bg info sikit mcm mn nak settle..thnx bro

  58. assalamualaikum….
    sy nak tanya sikit la..
    apa perbezaan antara NTFS dan FAT…
    dan apakah fungsinya

    1. @alibaba, kalau partition D ni gunanya untuk simpan fail2 dan bukan install OS ke dalamnya, right click dan format je la.

  59. bagus info ni. ada cara tk nak format hardisk guna DOS cam pakai startup disk dulu2 tu. kata org kalau format cara ni, virus tak delete habis.kena delete guna dos.tak tau la betul ke tak.

    1. @ysl, sama je format cara biasa atau guna DOS disk. Kalau nak betul2 buang virus, format semua partition. Tapi tak perlu la camtu, nanti hilang lak fail2 kat partition lain. Cukup la sekadar format C. Lepas format, install antivirus, update, dan scan semua partition lain.

  60. camner nak repair tanpa cd xp kalau dpt msg nie Windows XP could not start because the following file is missing or corrupt: \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM bila on notebook saya.

  61. banyak2 terima kasih. memang betul-betul membantu, kini masallah saya sudah selesai dengan adanya imformasi ini.

  62. boss…. saya punya kesulitan nih…
    saya mau install windows Xp nih pake motherboard asus, saya sudah format
    partition C:. hardisk yang saya miliki saya partition menjadi 3 bagian part. C:,D:, dan E: tapi kok’ setelah saya format C: nya lalu saya instal win Xp ko tidak bisa..
    tampilannya begitu mau copy progress file baru copy awalnya aja sudah tidak bisa…
    tampilannya kalau tidak salah seperti ini:
    Pada saat copy >WINDOWS/
    tapi dia malah minta
    ENTER = Retry F3 = Quit
    tapi setelah saya retry tetep aja dia tidak mau, tampilannya sama aja seperti yang diatas, begitu aja berulang-ulang…..
    Boss bantuin saya dong…. gimana cara jalan keluarnya…..
    Thanks’ ya….

  63. timer kaseh r sbab kngsi maklumat…….sy dh lame nk blaja..skunk sy dah tau,hoho…………..bleh buat duit ckit,hoho

  64. salam…saya nak tanya banyak nie..saya sekarang guna windows me camne nak tukar xp home edition? boleh install pakai cd je ke @ kena gi kedai tukar?

  65. agak2nya brape rm yg saya kena bayar untuk tukar me ke xp ? saya nie x pandai sangat pasal pc nie.. dah lama tak guna komputer semenjak keja balik lah nie baru tau dulu komputer saya rosak dah repair x tau pulak boleh tukar windows xp…

    1. @ann, ikut kedai la, selalu nye kalau format diorang akan caj dari RM40 – RM 60 camtu. Tapi ada sesetengah kedai lak, tak nak format kalau kita takde CD Windows ori. Jadi, kena pandai cari kedai gak la.

  66. ada sape2 yg bole membantu,saya skrg dalam proses format window xp profesional, laptop hp compaq v3700.msalahnye skrg laptop tu bole baca sampai “window xp setup” je.tekan enter skrin menunjukan F3 quit kerana tidak dapat detect hardisk drive..yg menjadi tanda tanya laptop tu hanya bole format window vista je…lg satu bagaimana hendak hilangkan password bios dalam laptop compaq v3700 ni..tolonglah kepada sesiapa yang membaca masalah saya, emailkan kepada saya di mezall@ymail.com untuk memberi jawapan kepada saya ok…tq

  67. Saudara MK saya tgh ada mslh dgn lptp sya skrg ni. sya pakai lptp acer 6935g yg iklan hritik roshan nyanyi dlm kpl trbg tu. Lptp tu pkai win vista home premium. mcm mna sya nk format win xp. sya nk msk ke bios n ubh setup boot menu cd dia tak klr pn sin setup tu. lps tu apa mslh webcam saya bla on dia grk jap. lps tu dia hang statik gitu. mslh ap tu saudara. lps tu msa slipstream sya cri driver tu ad tp mcm mna sya nk pstikan btl ???

    1. @ud_dell, huhu saya tak tengok lak iklan Hritik Roshan tu. Hm, tak boleh masuk ke dalam BIOS ke, camne? Cuba la tekan apa-apa butang yang patut untuk masuk ke dalam BIOS tu, selalunya F2 atau butang Delete.

      Kalau dah jumpa driver tu, tengokla description dia, kadang-kadang dia nyatakan driver tu untuk mobile (laptop), dan CPU jenis apa (Intel atau AMD).

  68. Masa format, komputer tidak automatik boot pada cd rom. Tapi yg keluar ialah
    [DR-DOS] A:\> ……. apa yg perlu ditaip utk teruskan format?

  69. tolong saya…saya menghadapi masalah untuk memformat laptop sy…bile masukkan cd die elok kuar skrin watna biru tok format,nti ble kt select partition, die ckp “hard disk damaged………”tlg sy…sy da buntu da…….=(

  70. help me…!!!
    nape aku xblh nk format laptop aku(acer,aspire4520)?cd die ley detect,tp bile aku tekan enter tok setup die kuar ni “setup did not find hard disk drives installed in your computer. make sure any hard disk drives are powered on and properly connected to your computer, and that any disk-related hardware configuration is correct. this may involve running a manufacturer-supplied diagnostic or setup program. setup cannot continue. to quit setup, press F3.

    bile die da kuar bende tu, aku tekan F3 tok quit, pastu die kuar ni lak “a problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer. if this is the first time you’ve seen this stop error screen, restart your computer. remove any newly installed hard drives controllers. check your hard drive to make sure it is properly configured and terminated. run CHKDSK /F to check far hard drive corruption, and then restart your computer. technical information: ***STOP: 0x0000007B (0xF78D2524, 0xC0000034, 0×00000000, 0×00000000)”
    tlg bantu saya…..ngh buntu ni…

  71. saudara.. saya ada masalah nak format acer aspire 4310.. bila masuk dos menggunakan CD XP.. dia tak detect hard disk.. tapi kalu 98 or Vista dia detect.. mcmana penyelesaiannya.. TQ

  72. MK help me…!!!PLZZZZZZ………………………
    nape aku xblh nk format laptop aku(acer,aspire4520)?cd die ley detect,tp bile aku tekan enter tok setup die kuar ni “setup did not find hard disk drives installed in your computer. make sure any hard disk drives are powered on and properly connected to your computer, and that any disk-related hardware configuration is correct. this may involve running a manufacturer-supplied diagnostic or setup program. setup cannot continue. to quit setup, press F3.

    bile die da kuar bende tu, aku tekan F3 tok quit, pastu die kuar ni lak “a problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer. if this is the first time you’ve seen this stop error screen, restart your computer. remove any newly installed hard drives controllers. check your hard drive to make sure it is properly configured and terminated. run CHKDSK /F to check far hard drive corruption, and then restart your computer. technical information: ***STOP: 0×0000007B (0xF78D2524, 0xC0000034, 0×00000000, 0×00000000)”
    tlg bantu saya…..ngh buntu ni…

    1. @angau_sasau, mesti ko guna hard disk SATA ni. Ko kena masukkan dulu driver ke dalam CD Windows XP, baru dia detect hard disk.

      1. cm ne aku nk masukkan driver ke dalam cd?and cmne aku nk dapatkan driver tu?sbb mse aku beli laptop ni die xbekalkan pape cd pun juz cd tok instll webcm,bluetooth,etc..tok hard disk xde lorh….

  73. masalah saya ialah, bila saya klik pendrive saya, semua fail saya tak nampak, seolah olah kosong. tapi bila tgk properties, ianya mempunyai beberapa MB. so mcm mana yg boleh buat lagi selain show hidden file

    1. @along, awak dah show hidden files dan system files dekat Folder Options dah? Mungkin itu fail2 yang terkandung dalam file Recycler awak je. Banyak ke MB yang dia dah guna?

  74. sape ley tlg jawab….nape C aku xblh delete?bile aku tekan d,delete die kuar satu mesej, “setup unable to perform the requested operation on the selected partition contains temporary Setup files that are required to complete the insllation.”

    1. @angau_sasau, jangan install Windows sewaktu Windows sedang berjalan. Ikut langkah-langkah yang dah diberi dalam artikel ni: Tetapkan boot sequence, dan jalankan proses install melalui CD, bukan sewaktu dalam Windows.

      1. @MK, xblh gk la MK..sy install windows tu cm bese la..tp nti mase tekan enter utk partition C tu die kate multi-boot..pe bende alah tu?sy skng ni da xtau nk wat pe da…tlg la…ngn poning gilo nih….

        1. try masuk balik windows.tengok dalam partition c.ada tak folder yang ada keyword “windows” selain folder c:/windows?

          try delete yg tu.do it at your own risk.

    2. benda yg nak delete2 sebenarnya masih dgunakan.hanya 1 cara jak.format] sbab sy pun pernah kenek cam2.k

  75. asalammualikum, t’kasih atas keiklasan MK membantu. MK saya ada satu masalah dimana sy mempunyai Laptop tiada CD drive. Sy copy CD program yang mempunyai 2 CD didalam external harddisk. apabila saya selesai install Disk 1 diarahkan memasukan Disk 2. Sy mula buntu tak tahu macam mana nak teruskan. Mohon bantuan. terima kasih.

  76. assalamualaikum…terima kasih kerana sudi mencurah ilmu kepada yang memerlukan…emm..saya ada satu masalah dimana saya baru membeli notebook acer aspire 4530 yang didatangkan dengan windows vista…pada windows vista lebih kepada grafik dan multimedia…sedangkan saya lebih mudah guna windows xp…boleh terangkan bagaimana hendak menukar vista kepada xp…sekarang susah nak dapatkan windows xp yg original…yang ada cuma pirate saja..harap saudara boleh memberi tunjuk ajar…sekian terima kasih

  77. @rosmano, adakah awak install melalui windows?
    dan agak pelik cd windows xp mempunyai 2 disc.
    Alternatif paling mudah ialah saudara mendapatkan cd windows xp lain, kerana dimasa hadapan saudara tidak menghadapi masalah ini lagi.

  78. Kalau kita guna CD ROM Windows XP pirate bila surf internet tak de risiko ke?
    Ataupu ada cara yg boleh tipu microsoft agar dia x tahu kita guna software cetak rompak hehehe

  79. cam mana nak format pc yg mengunakan sataraid.lagipun sy tak da disket.yg ada cd windows+nvdia sataraid

    1. jerry,
      bagi saya ada dua cara utk install windows pada hdd sata.
      1) cari cd windows yang support sata
      2) set hdd tersebut kepada IDE.

      untuk cara yg kedua itu,
      setting perlu dilakukan didalam BIOS.
      tukar kepada native IDE kalau tidak silap.
      hdd tersebut akan diset untuk bacaan @ dikenali sebagai IDE.
      dari situ,
      anda boleh format mcm biasa.

  80. saya nak tanye nape laptop sy lepas format bile masukkan pendrive automatik window akan restart. nape erk? heran klu usb mouse ok jer. bile pendrive jer. tlg saye……

  81. Terima kasih di atas info yang amat berguna ini..nak tanya sikit..pc kalau time start up akan keluar window is checking drive c…pastu window cannot direct acess volume..pastu window is finish checking..kemudian baru keluar paparan untuk log on..ni timbulkan masalah x kalao di biarkan? n satu lagi mcmner nak ilangkan bende ini agar dapat direct log on jer…

  82. askum..sorilah saya kurang arif ttg komputer ..jadi saya nak tahu mcm mane nak menukar dari window XP service pack 2 kepada service pack 3??adakah saya perlu format semula hd dan install window?

    1. @conz, waa itu dah masuk web development dah tu.. di luar skop blog ni, setakat ni. Kalau ada rezeki dan masa, mungkin saya tulis gak, insyaAllah..

  83. tumpang lalumk..nk tanya sikit..pkcik aku suruh dia format notebook dia..dah tu ak try la baiki..tp x leh nk reboot..setting boot suma dah ikiut.apo kena erk?? leh tlg?

    1. @The_kruz, hm.. camne lak takleh nak reboot tu ye, boleh terangkan detail sket tak. Takpun, tanya kat Forum SK.

        1. @mfirdaus..saya rasa x,sebab sy try pada komputer lain boleh.dan portable cd rom pun ok,y pelik nye x boleh nk run formatting tu ,,napa ya??. masalah utama ialah tidak boleh nk boot dan windows akan restart semula..

  84. salam..
    Betul ke org cakap pc akan bermasalah jika slalu BOOT???

    —-CADANGAN—–
    Oleh itu sy cadangkan jgn BOOT tapi try guna pakai driver “KNOPPIX’…

  85. salam….

    bleh terang detail skit….apa perlu saya buat sblm format pc n nak install win xp. lo ni saya ada 2 cd ( cd win xp ps2 n micr. off. 00 ). my brother ckp….kalau nak format, kena ada application n driver recovery. camaner ekk….? xtau apa benda tu. saya xder cd tu. apa perlu saya buat agar, semua file, program, driver dan sbgnya xhilang lepas format.

    1. @yatt: CD Windows XP dan Microsoft Office pun dah cukup. Untuk driver, awak boleh backup dulu driver2 dalam PC awak guna DriverMax. Bila dah format, restore balik driver tu.

  86. amiysa Submit on 15 April 2009 7:14:10:

    salam

    1. saya nak tau, mcm maner bila sy dah format sampai ke product key, (product key utk windows xp x de kecuali windows vista ade kat pc tu)sy dah cuba x dpt, so mcm mane nak dptkan product key tu.

    2. apa masalah komp sy baru jer lps buka kotak n dah install, esoknya bila nak guna, sy on dpt tp 15mnt pas tu pengsan. apa masalah nye

    tqvm

  87. hai saudara MK, saya ada masalh berkaitan installation window xp ni..saya dah beli 2 cd window pirate (baru) dan masalahnya cd pirate tu bila di install, dia akan mintak masukkan cd2??so sy suspect cd tu problem,,then sy cari cd window sp2 yang lama dari kawan sy dan sy berjaya intall window…tp baru2 ni pc sy wat hal dan terpaksa format keseluruhan partion..then sy pon gunala cd window sp2 yg sblmni…dan masalah yang terjadi kepada 2 cd sebelum ni terjadi lak kt cd ni…tgh2 install dia mintak masukkan cd 2…itu yang buat sy pening…sy cuba install sbnyk 5 kali..kali ke 5 tu sy berjaya tp window yg di install tu xlengkap…window tu gagal detect usb dan xdapat install media player…n byk lg la..

    persoalan sy skang..

    Adakah ini disebabkan cd problem ataupon window dah ada cara utk detect window pirate..??

  88. saya nak tanya macam mana kalau kita nak copy page macam yg saudara buat tu dan nak masukan page tu dalam power point dan sebagainya. untuk kegunaan perbentangan. macam mana ye?

  89. Sound laptop V3614AU saya tetiba hilang dan xde sometime 2 xtau knp dan bile buka device wireless dia hilang tibe2 knp ade sesiapa bleh bantu x?? Need Help Urgent K Thank U

  90. saye nak tanya ,sebenarnya cara di atas talah saya tahu tapi baru baru ini saya ade format komp saya menggunakan win xp yang berlainan version semasa format dan copy file semua nye berjalan lancar tapi apabila komp restart untuk installing windows dan finalizing setup telah muncul screen biru yang menyatakan bahawa windows telah di tutup (shut down) unk mlindungi comp di situ juga ade menyuruh untuk restart setelah restart perkara yang sama telah muncul

    kemudian saya telah mencuba untuk mem format semula dengan menggunakan version yang sebelumnya iaitu win xp sp2 tapi cd itu tak dapat di boot dan telah mengeluarkan error kod
    saya telah mencubanya banyak kali tapi hasilnya tetap sama

    jadi saya nak tahu jalan penyelesaiannya
    terima kasih

    1. kemungkinan untuk kes pertama tue ialah ketidak sesuaian windows tersebut dgn komp anda.
      mungkin ada certain2 part yg tidak sesuai dgn spec pc anda.

      utk kes kedua tue,
      pastika cd tersebut jenis bootable.
      kemungkinan komp tersebut tidak dapat mengesan cd tersebut,
      dan meneruskan proses seterusnya iaitu boot from harddisk.

      error disebabkan hdd tersebut tiada windows

  91. assalamualaikum…
    saya nk tanya, cmna nk selesaikn masalah nk boot dri 2 os???saya dah install os windows7 pada mulanya, kemudian saya install plak winxp pada partition yg berlainan..saya ingtkn saya bleh boot smula tuk os windows7 2, tp bila saya restart, hnya bleh boot winxp saja….ada penyelesaian x???

    1. @somboyz: Seeloknya awak install Windows XP dulu baru install Windows 7. Sebab, macam biasa la, OS yang lagi baru akan kenal OS lama… tapi OS lama tak dapat nak kenal OS baru.

  92. askum…
    saya ada masalah ngan laptop saya. bila saya on mula-mula ok, lepas 15 minit pakai tiba-tiba bila saya buka lagu die tulis tak de sound devices. bila restart die ok balik. masalah kedua pulak saya punya software satu-satu tak boleh pakai macam notepad, real player. macam mana nak okkan masalah ni.tolonglah….

  93. nk tye neh,, sye skarg gune windows xp professional, tpi knpew xde paint yer?? bnde tu pnting sgt..huhu
    bantu sye:(
    TQ

  94. salam admin

    maaf kalau komen ni lari tajuk,
    sy x tau nk post kt maner soalan nie, maaf yer admin..
    sy nk tanyer..
    sy bercadang nk beli hd 160 GB, tak pasti lg samada jenama seagate atau WD,
    wt ms skrg nie sy guna cpu pentium 4 dgn hd IDE 40GB dan 512RAM dh hampir 5 thn sy guna..
    igt nk ltk HD SATA 160GB ke cpu yg guna IDE.. X der ke masalah di kemudian hr nnti?
    atau ltk HD 160GB IDE jer?
    mana yg lebih bagus?

    sy dh survey kt kedai2 sekitar ipoh kebnyakannya diaorg jual HD SATA jer…
    harap admin dan kawan2 semua dpt membantu

    wassalam

    1. @aiman: Hm, orang selalu salah anggap yang hard disk besar perlukan cpu atau RAM yang besar gak. Sebenarnye, kalau nak letak hard disk berapa besar pun tak kisah, tak bergantung pada cpu atau RAM pun.

      tapi oleh kerana motherboard awak support hard disk IDE je, awak kena beli IDE to SATA converter la macam tu.

      1. Saya sekarang guna HD SATA,Kalau nak guna HD IDE saya kena beli IDE to SATA converter ka?Berapa harga?

  95. hallo sir, i nk minta tolong ni. apa masalahya ya bila i klik ikon kanta pembesar(search)ia tak berfungsi? tak keluar pun kekotak (what do u want to search for)sepatutnya boleh… i dah check kt hide/show folder tu tapi ikon search memeng tak de kt dlm list langsung. apa patut saya lakukan? tolooong kene repair windows xp ke? ada tak jln penyelesaian? klu x yh format pc blh x? sir, i’m waiting for yr solutions,,,,

  96. kalau nak install window vista x perlu kan driver sata kan cuma setting kat 1st boot jadi kan dvdrom?Tul ke?

    1. @Excoldplay: Tak silap saya, kalau install Windows Vista memang tak perlu setting apa2 pun, dia dah detect hard disk SATA.

  97. itu la psl sebab tgk kat youtube cara pasang x da pun minta driver,dia minta driver selepas pilih bahasa.Download xp kena blue screen of Death pulak.

  98. saya ingin bertanya soalan.

    saya telah format laptop saya guna windows xp….

    setelah selesai saya mengahadapi masalah dengan wireless tidak dapat detect kat laptop saya. Mengapa? boleh saudara terangkan.

    saya telah install driver tersebut tetapi tidak menjadi.Mengapa erk?

    boleh saudara terangkan?

  99. opitpro-mungkin driver awda tu hanya sama nama tapi tidak menyamai keinginan komputer saya. macam minggu lepas saya install driver tetapa masalah kita sama, setelah menginstall berbagai driver yang samanama lain version, kini wireless dah detect

  100. Kepada yg membangunkan blog ini sy ingin mengucapkan rubua terima kasih. kini sy dah boleh format pc sendiri. dah jimat RM30 hantar kedai. itu tak termasuk minyak kereta. tol parking lagi.. moga usaha tuan diberkati ALLAH.

    sepatutnya lebih ramai blogker yg membangunkan blog ilmiah sebegini bukan merosakan bangasa dan masyaratkat seperti blog sex.
    kutuk sana sini..dan yg negetif.

    terima kasih.

  101. Saya sekarang guna HD SATA,Kalau nak guna HD IDE saya kena beli IDE to SATA converter ka atau ada cara lain.

      1. sebab pc hd ide lama tu dh rosak.Jadi hd ide tu kira nak buat back up file,takut nanti hd sata kena virus.

  102. ok2 paham..tp kalu driver dia dah xdek nk bt mcmner..penin2..
    mcmner nk setup network utk wireles…mintak tolong balas

  103. salam..nak tanya ..kenapa laptop sy kuar please run chkdsk utility… bila sy run..tetap tak jadi..huhu..dan setiap 1 saat warning ni akan kuar…mcm ner nak atasinya..

  104. sya da antr laptop utk format tp dia lupa nk install wireles..Cne sya nk install wireles.? help me..

    sya nk step install window vista.. MK da x.?

      1. Owh,tp cne lau xda cd driver 2 fsl laptop sye jnis lama.. da x kt kdai yg jual cd driver utk wireless.. tme ksih yea sudi bls komen sya.

  105. cne nk detect cd rom n hard disk kt bios.? ps 2 die kuar ayt cmni.. Npe ek.?

    DISK BOOT FAILURE, INSERTY SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

    walaupun dh psg kabel kt cd rom tp ttp jd cm2 gak.. pa sbnr nyer prob dier ek.?

    1. @putri: Kalau ada keluar jenama HDD atau CD-ROM kat BIOS, maknanya dia dah detect la tu. Kalau tak detect, mungkin kabel tu yang rosak, atau mungkin juga HDD atau CD-ROM tu yang rosak. Kalau ada PC kedua senang sikit nak uji semua komponen2 tu.

          1. pa fungsi cd clean head program.?
            cd ni da x jual kt kedai.? adkh cd ni bley delete program.?

            laptop sye kn bwu ri 2 formt tp knpe ble on jer kna install blik progrm2.? Pa prob nyer.?

  106. sy ada mslh dgn tinasoft easycafe pabila sy on dia akn kuar unregisted n akn kuar nak trial or demo….so bla sy pilih demo maka dpt buka/terpapar 2 pc client sj… so cam ne nk wat bg semua pc client terpapar… sy ada buka kdai cc 5pc je….

  107. sy beli m/board msi baru,ram 1g, cpu intel dual core, yg lain2 sy guna brg lama… pas tu sy install window xp ,mslhnye ms nak buat particion …masa sy klik kat butang c tak ada apa2 yg berlaku, maknenye sy tak leh nak buat particion le.Yang lain2 sy tak hadapi masalh.So buat ms skrg ni sy terus gunakan satu particion je dulu. Mintak saudara tolong selesaikan.

    1. @khairul: Maksud awak, awak nak buat dua partition dalam hard disk awak ke?

      Cuba awak delete dulu partition C tu, kemudian baru cuba buat dua partition yang berasingan.

      1. Terima kasih atas panduan Bro, sy akan cuba seprti yg disyorkan.Sementara itu sy nak minta satu lagi pendapat Bro.Mobo yg saya beli tu jenis MSI MS7529 G31M3-L 775…Grafik Card jenis yg mcm mana sesuai utk dptkn gambar yg sesuai utk bermain game.Perlukah sy mendptkn Grafik Card dr jenis MSI juga atau sekadar jenis PCI-E jenama lain?

      2. terima kasih bro,sy dah bole buat particion tp menggunakan software paragon,tak kisah la tu.selepas selesai proses instal win xp, semuanye berfungsi mcm biasa tp selepas sy psg grafik card, terus komp sy x leh baca hd.lepas sy boot sequence, kat skrin kuar kaler biru dan ada tulis mcm2 dan yg sy pasti ada option utk press f8 utk setup BIOS. mcm mana ni bro semalaman sy tak tido ni bro…plzzzz.

  108. salam bro..aku baru beli laptop compaq CQ40.Now aku guna vista tp aku nak tukar ke WinXP lak. tp xleh nak format la..cd aku 2 baru beli je..dah 5 thn aku fomat laptop tp x pnh jd mcm ni pn.. ko bley tlg x??

  109. terima kasih bro,sy dah bole buat particion tp menggunakan software paragon,tak kisah la tu.selepas selesai proses instal win xp, semuanye berfungsi mcm biasa tp selepas sy psg grafik card, terus komp sy x leh baca hd.lepas sy boot sequence, kat skrin kuar kaler biru dan ada tulis mcm2 dan yg sy pasti ada option utk press f8 utk setup BIOS. mcm mana ni bro semalaman sy tak tido ni bro…plzzzz.

      1. selepas sy removed grafik card tu sy cube start balik, boot setup trace hd sy tp dia tk leh baca berapa volume hd sy.adakah grafik card yg bermaslah boleh mmberi kesan kepada hd?

  110. terima kasih la sebab tolong saya dlm bab format ni…selalu format hantar kedai sekarang boleh buat sendiri cube beli cd windows jee…

  111. MK: toloooooong pc saya selalu re-start sendiri, bila re-start keluar massage windows error recovery apa benda yang problem? pls urgent!!!!!!

  112. Salam warge SK.. Nak tompang tanye ni… saya baru siap format satu laptop (nec 6301).. da siap format, install driver (ambil dari internet), sume dah boleh guna… sound, webcam, wifi, youtube, etc… Yang jadi masalah, selepas turn off, on semula, hanya gambar padang xp jer yang kuar.. langsung tiada paparan ikon mahupun taskbar ataupun start option… minta bantuan pada tuan rumah atau sesiapa yang berpengalaman… TQ..

    1. slm…
      kdg2 kt cri driver dlm intrnet pon
      xbgus jgk…
      mmg free…
      but kdg2 kt xtaw dh ada virus…
      so klu awk bli laptop msti dpt cd kn…
      gne kn itu jew…..

  113. adoyai bro..msh tak dpt ler…huhu. tlg gua bro… sye pakai acer travelmate 4310. step nak install winxp+sata ade x? thanx..

  114. tenkiu bro..
    ko pnye guide ni boleh bantu aku dlm bwt repot aku..
    bro.. ade care x nak edit dokumen .pdf ?

  115. salam.saya nk tnye ni..mcm mane nk wat partition sbelum kite teruskan install guna cd dlm windows xp???plzzz…i need your help..urgent

    1. wat partition mcm ni…
      sleps kamu ikot arhnye….
      t ada 2 partition kamu kna wa utk C n D jdi…ikot arhnye di bwh…
      ingt patition D msti lbh brs dri C ok…..

  116. 1.pc sy kna virus. Pas2 x leh guna. Knp?

    2.mic. office ni kna bli ke @ bley download?

    3.ada x cd yg bley clean head program

    4.pe 2 head program?

    5.pe fungsi ‘CClean’ nih?

  117. mana yg bagus windows xp sp 2 ke windows xp sp 3…utk di install kat pc…dan apa kah ke lebihan windows xp sp 3 ni…

    1. @john: Dah tentunya Windowx XP SP3 lebih baik berbanding SP2, sebab ia mengandungi segala patch yang terbaru dari Microsoft.

  118. saya format win xp graphic card pci-e tak boleh detect tapi saya tambah ram ddr2 bleh plak detect.kat skrin takde gambar tapi cpu still running.ada apa2 cadangan nak buat camne.

  119. kepada kawan2 sume…
    sy nak kongsi mcm mana blh surf internet free di mana mana sahaja annda berada dengan klik semudah 1,2,3……………berminat email sy……….
    fxzone31@gmail.com

    1. @-boy…
      klu mcm tu….
      download sje dri google…
      xpi sbelom tu….
      nk download msti ltk jns laptop tu….
      n clik jew ape yg awk nk…
      msti ada…
      but atey2 ngan virus ok

  120. bro,masalah saya,saya dah format pc jenis hp 7500.
    Semua dah o.k cuma dlm device manager,vga compatible,media sound controller dan ethernet driver takde.Dah cari kt internet tapi tak reti.Plz help me bro.TQ

    1. slm…
      owh…
      tu mkne ye…
      kamu kna cri driver utk itu…
      cara yg senang bla kamu rase ada yg xckup..
      clik my computer..kanan,,.then clik properties…usha kat divice manager…agk2 ada jew tulisn wrne kunig…
      bermakna cmptr tu msh blom ckup syarat ye…….

  121. salam & salam sejahtera…saya ingin bertanya..semasa sy install window xp….selepas saja memasukan no siri window yg sy install hang(selepas memilih time zone)..terus xnak bergerak..sy dah cuba 4-5 kali tp masih gagal…sy cuba pd pc yg lain dgn menggunakan hd dan cd yg sama…adakah sesiapa dpt membantu?..terima kasih

    1. @ae: Format je laptop awak kepada Windows XP, macam biasa. Kalau guna hard disk SATA, perlu slipstream dulu CD dengan driver hard disk.

  122. spe2 leh tlg sy….urgent
    sy ada 2 cpu…
    dn 2 cpu tu…
    ok…berfungsi mcm bse…
    xpi kn npe xkuar windows…blom msuk menu dh glp….
    npe ek??

  123. slm……
    sy dh instll windows xp utk cpu kwn ye……..msalh ye…dye tu xbg cd driver??
    so mcm mane sy nk instll bnda yg len…..
    n ape tips ye utk download drve

  124. klau nk format windows kna guna ‘mouse’ ke?

    pc sy kna virus jenis drive. Ble pc sy scan virus, virus ni xleh delete. Cmne sy nk buat nih?

  125. Aslmkm MK, saya nak tanya sikit boleh tak nak instal apa-apa os macam XP, Vista, Seven dala external hard disk. Saya cuba buat tapi dia kata windows can not install connect via usb or IEE port. Dari pertanyaan saya ada tak langkah atau cara supaya ianya boleh di instal dalam external. Terima Kasih.

    1. cuba anda masuk ke task manager…
      kalo x dapat ini bermaksud komputer anda telah dijangkiti virus..

  126. tlg sye ley x ….
    cm ner nk tkr window vista home premium kpd window xp ..
    sy bwu ag pki laptop ney..
    jns acer…
    korang ley tlg x ajarka..

      1. @are-10: Backup tu sebagai persediaan je. Paling penting, backup dokumen2 penting, mana la tau tiba2 format tak jadi ke, selamat gak dokumen2 tu.

  127. Salam
    Saya ada masalah bile nak install windows XP SP3.

    Bila dah lepas langkah 2, dia papar “the file dmload. sys is corrupted. press any key to continue”.

    apa masalah nya. windows asal saya windows vista.

    tolong lah ye….

  128. NAK TANYA…. NAPE PC SAYE TIME SAYA NAK FORMAT, TP XDA BOOT SEQUENT PAS SAYA BUKA ADVANCE BIOS?

    SATU LG, SAYA ADA GAK BLAJAR FORMAT ARI 2 MELALUI VIDEO TP KALAW GUNA CD WINDOWS YG KITA DOWNLOAD SENDIRI BOLEH KE GUNA FORMAT AND INSTALL WINDOWS? CTHNYA WINDOWS XP SERVICE PACK 2… HOPE DPT TOLONG..

  129. timer kasih k-rol.. sebab engko aku dapat buat satu note tentang komputer… aku skunk study kat selangor / kuala selangor / kolej inpens.. tq !

  130. terima kasih kerana bagi penerangan yang begitu detail dan amat berguna.
    blh tak saya nak letakkan semua maklumat yang awak bagi ni dalam blog saya?

  131. Salam, cam ne nak buang activation coz saya format guna cd window pirate, adakah selepas abis tempoh saya kena format lagi?? tolong saya…

    1. @rikatodorin, amik cd key ni…tak pyh install dr mule…msukkan je cd windows xp tu mcm nk play CD…then nti akan kuar menu nk install…install je mcm biase msukkan cd key ni…JWJXD-6Q64Y-J6M3R-GD78J-D6WGW…serial key ni yg original…try la..

  132. Saye hendak bertanya, bolehkah menggunakan usb keyboard utk format pc?
    Apabile saye menggunakan parellel keyboard baru boleh..
    Soalan saye, adakah boleh menggunakan usb keyboard utk format pc?
    Klu boleh, bagaimana caranye??

    1. @Amir: Bergantung pada jenis motherboard. Kalau motherboard boleh detect usb terus sewaktu, format, boleh la. Selalunya motherboard jenis baru je yang boleh.

    1. @shah,
      msuk jew cd……….
      then pg kat my computer.
      cri cd or dvd
      then cri setup;exe…….
      then install mcm bse

  133. rasanya kalau utk format computer biasa boleh..kalau utk Hp , compaq rasanya 2 tahun tak boleh nak format…banyak lagi kena belajar..

  134. MK,nk tnye..Semase saye format pc,die kuar retry time nk copying file…
    Adakah masalahnye RAM atau Motherboard?Lepastu kadang2 die boleh bace bace file,kadang2 x boleh..Saye tukar CD-Rom lain,tetap same..So saye syak masalahnya bukan CD-Rom…Haritu saya format pc gune windows 7…Ram saye 512mb..dlm mase sehari saye gune die asik restart secare automatik..lepas lme2 tu,tros x boleh nk on pc..So saye cube la format ke windows xp…Tp x kesampaian..So adakah masalahnye RAM atau motherboard?

  135. kita just format n install xp jek ker?
    xda benda lain dh untuk install, mcm kena install driver hardware lain selepas kita habis install xp nii..

    1. @van persis: Macam biasa kena la install driver untuk hardware2 komputer, terutamnya driver bagi sound card dan graphic card.

  136. leh tanya sikit…x?
    sye dah bwt formad…
    tpi last sekali ..
    kat network x ade…
    sye dah cba frmad ulang..
    tetap jew network x de..
    cm mne hye nak instal network 2..
    balas

  137. SY DE MSALAH NI..sy de format hdd ni dekat moterboard lain.bila sy psng pd motherbord asl xkeluar windows plak.nape ye?ape penyelesaiannyer

  138. maaf.tolong kasih tau,sy nak format komputer cm setelah sy msukin windows xp,setting bios dah ok,tp tak nampak pres any key.jd komputer lngsung hidup.macam mana caranya tolong kasih tau.thank.balas

    1. @farid,

      ader press F12?klau tak ok…try gune cd XP lain…kdg2 ader sesetengah CD yg boot menu die rosk…lg2 klau bli yg pirate ni

  139. macam mana mana nak buang password bios. saya tak tau sapa yang letak jadi x boleh saya nak format xp macam man ye?

  140. salam, saya ingin tahu cara membuat flash player kerana cikgu ict saya ingin membuat pemeriksaan tentang flash player.Please….

    1. @pieyan: format macam biasa je, macam laptop2 lain gak. Yang bezanya kalau awak nak format laptop yang mempunyai hard disk SATA, awak kena sertakan driver sekali.

  141. MK kalau ada masa free tlong wat ttrial cara wat multi instal.

    misal: nak jadikan cd instal win xp+ vista+7 dalam 1 dvd
    jadi xbesepah meja ngan cd instal
    masuk 1 dvd je leh instal smua

    thank :)

      1. @MK, kat soft MAGIC ISO ada tunjuk cara die ni
        tp faham2 jelah saya ni begin kwkkwkkwk~~~

        thank @ setia menunggu

  142. Tq bro bnyk2 atas tunjuk ajar nak format tu,skrg aku dah pandai format tu,jadi macam mana plak nak belajar nak install window xp n semua driver tu maksud aku dkt mana nak ambil free ,n bleh tak u ajr nak ambil n guna yg pirate…………tlg lah bos sesungguhnya aku hanya tahu guna komputer tapi tak tahu nak buat ini semua..tq bnyk2 mga pjg umur………

    1. @mamat, nk ambil yg pirate bleh tp tak ada la utility spt windows update dll.. sbb nama pn pirate.. konfirm microsoft akan detect illegal then block semua2 tu.. bnyk je kt kedai2 komputer benda2 pirate ni…

    2. @mamat, kalo nak carik windows cd melalui download, search kat google, pilih sama ada gune torrent atau direct download, tuk driver, ko kene tau ko pakai motherboard apa, graphic card apa, atau tuk laptop apa model laptop, dah tau search kat google, contoh motherboard gigabyte, ataupun laptop acer aspire, driver akan dapat download melalui provider die

  143. mk macam mana nak jadikan file windows xp dekat harddisk ni bootable tujukan cara-caranya. komputer saya ada masalah saya kena format cepat

  144. boleh x letakkan gambar2 cd yg diperlukan untuk lakukan teknik di atas?

    ataupun senaraikan cd apa yg mesti ada untuk buat semua teknik dia atas.

    please tell us.

  145. salam semua…. saya ada install win xp kat pc…. tapi bila sampai kat installing network, ianya terberhenti… dah cuba banyak kali… dan dah tukar cd windows tapi tetap terbenhenti kat situ juga…

    1. @miepower, erm, cube install window lain, atau pun di partion jgn format terus tp delete dulu partition lps tuh create new partition, then try install balik

  146. Salam.. Very happy to read this page, as I am facing prob to on my laptop.

    Bila sy on laptop, dia kuar mcm ni :-

    SiS900 BootROM….
    No DHCP or proxyDHCP offers were received.

    Sy try nak format semula je windows. Bile masuk CD installer Windows XP as sblm ni pun sy pakai XP, tp xleh detect plk utk boot from CD. Sy dah try tekan F2 atau DELETE utk masuk ke BIOS utk check dh set up ke blom boot menu to CD ROM.

    Buntu laa.. Keje byk nih.. Laptop plk wat hal! Uwaa :(

    Hope MK leh bantu. TQ lot! :)

    1. @sweet_rasyidah, cube masuk bios dahulu, tgk sama ada die dah set boot kat cd atau tak, cube check balik sama ada cd drive leh baca cd-rom atau tidak

    1. @syafiq, cd key bleh carik dalam cd window tuh, cube search dalam tuh, kalo tak jumpe, google window xp product key, carik yang leh masuk ngn cd window tuh

  147. salam…..saye nak install windows xp pirated edition..
    tape saye xda cd key..
    leh tlong bagi cd key klw ada..
    help me…

  148. salam..
    sy ada format pc..complete
    tp bila on jer die kuar start windows normally
    ade 2 start windows normally,
    so kne select salah satu..baru kuar windows XP
    sy nk tnya naper jd cam tu n cam ner nk jadikan die normal balik?
    maksudnya bila on trus kuar windows xp mcm biase.
    Boleh tolong sy??? tq

    1. @ila, format di partition mana? Tuh maybe sbb wat dua window dalam 1 hard disk, sbb tuh jumpe tuh, cube tgk balik dalam mana2 partition, ada tak windows yang lain?

  149. ade satu partition jek…cam ner nk tgok..he..
    but evrythg dah ok dah sbb ila format lg skali tp gune cd lain
    bkn cd yg mula2 ila format…
    x cube x tau kan..
    thanks to CloudLeon sbb sudi bls…
    time kasih byk2222…..

    1. @ila, no problem, yeap2, kene mencuba, baru pandai, apa2hal, transfer dulu file2 yang ada tuh g ke hard disk lain, lepas tuh baru format, kalo leh, del partition tuh, create balik, baru install baru balik

  150. assalamualiakum
    MK kat mana nak dapat disket window xp tu pasai pc saya ni tak tau hardisk jenis apa atau disket biasa pun bleh guna,macam mana kita nak tau jenis hardisk kat pc ni,no sirei window xp nak dapat kat ner time beli cd ada skali ka…cammana klau yg pirate…klau nak format nak kena pindah semua fie c ke d ka dulu sebelum mula format

    1. @harfiah, assalammualaikum, aku akan jawap pertayaan ko memandangkan aku tgh rajin, gunakan cd window installer, lagik mudah dari disket, tuk format tak perlu tau hard disk jenis apa, no serial xp biasanyer tuk ori leh jumpa kat kotak cd tuh, kalo pirate, samada kat belakang cover die atau dalam cd tuh, sebaik2 nyer pindah semua file c ke dalam d, pindah yang penting sbb bile dah format, memang payah giler nak dapatkan file tuh balik

    2. @harfiah: Disket tu pakai la disket kosong mana-mana pun, yang penting awak kena download driver bagi hard disk awak. Kalau nak tau jenis hard disk, guna software EVEREST. Kalau format, elok pindah semua dokumen dari C ke D.

  151. assalamualaikum
    MK klau nak format semua file yg kat C kita pindah ke D dulu la,mana plak kita nak dapat disket window xp ni atau disket biasa pun boleh guna, saya tak tau hardisk jenis apa pc ni pasai dah tukar dulu …klau cd window xp ni pirate ada no siri ka nak dapat mana….lepas kita format nanti bila nak format plak nak kena cari cd baru atau yg tu pun ok gak…klau cd ori brapa harga….

  152. dah try masuk ke BIOS tp xbuleh…dah tekan DELETE .. dah tekan F2..masih x boleh jugak.. sy punye laptop brand hyundai model M-Life tahun 2005… TQ

    1. @sweet_rasyidah, erm.. hyundai, camnih, masa baru on pc, cube tgk kat blah bawah bile nampak jenama hyundai tuh, biasanyer tuk masuk bios nih del, esc, f2, f12, cube peratikan betul2

  153. Assalamualaikum…

    Ummi nak tanya pakar2 komputer kat sini boleh…??
    Laptopr Ummi lembab dan kalau pakai lama sikit jadi jemlah………..cannot responding lah… macam2. Ummi dah cuba try test untuk lajukan Window…. Oklah mulanya… tapi slow semula.

    Sekarang ni dah tak boleh surf internet la pulak. Tak tau masalah apa. Ummi nak cuba format semula je… kot2 boleh laju….

    Kalau window XP tu ada cuma nak format semula, apa perlu Ummi buat? Kena buang dulu di control panel ke atau kosongkan c dulu ke atau macaman ye?

    Ok. Terima kasih atas bantuan semua….

    1. @Ummiumar, ok ummi, kalo nak format, first skali scan dulu virus, pastikan semua virus takde, gune avira, sbb free dan byk virus die detect, kalo takleh surf internet, dicadangkan format, sblom format, pastikan pindahkan file2 yang penting dalam c ke tempat lain, kemudia pastikan ada cd driver tuk motherboard dan juga cd window xp installer, plg penting tuk driver adalah network card, kemudia baru format, masa format, delete partition dulu tuk pastikan semua virus hilang, lepas tuh create new partition balik, then baru format, lepas format terus network card driver tuk connect internet tuk instal avira antivirus, then terus scan, tuk pastikan tiada virus di partition, lepas tuh baru install drive dan software yang lain, kalo masih lembab jugak, kemungkinan cpu dah nak kong kene tukar baru

      1. @CloudLeon,

        Maaf le Ummi ni lembab sikit pasal istilah2 komputer ni.

        cd driver untuk motherboard tu : cd yang dibekalkan bersama laptop ni ke? Tertulis pd cd- Aspire 4720Z/….
        Resource DVD for Distributian Only With a New Acer PC

        Partition tu apa pulak ye? macamana nak buka partition ni? kat mana?

        Satu lagi Cd Window xp ni pirate je, kawan Ummi bagi dalam satu cd macam2 ada. Jadi kalau dia suruh masukkan cd untuk setup macaman Ummi nak cari tentukan folder Xp yang dia nak tu?

        Terima kasih..

        1. @Ummiumar, Erm… byk keje tuh, kalo tulis cd aspire 4720z tuh kemungkinan cd driver, cube masukkan cd tuh lepas tuh try tgk dalam cd tuh ada tulis install driver tak? Partition tuh adalah located size yang ummi wat, cam c dan d, ada dua partition, biasanyer orang akan install window kat c, so leh carik kat partition c

          1. @CloudLeon,

            Tuan, kalau tidak salah Ummi partition c dan d di dalam my computer tu ke? bila Ummi klik kanan pada partition tu cuma ada format tak ada pulak delete…. betul lah kan kena format untuk buang semua termasuk virus?

            Atau buka di mana selain mycomputer?

          2. @Ummiumar, ummo, nak format window bukan kat situ tapi kene boot cd window installer dahulu, boleh nak buang gune anti virus, tp kalo still slow, dicadangkan del partition dan format, ye betul2, c dan d adalah partitionnyer, biasanyer orang akan wat c sebagai partition, last thing, jgn panggil tuan, geli seh, ekeke

  154. sy ade beli cpu 2nd hand brand ibm.masalahnye,ble sdh format,driver ilang,biasanya bhgian audio.xde bunyi.kat mana nk down load driver?

  155. al-hamdulillah…. Ummi dah berjaya format komp ni. Jutaan terima kasih diucapkan di atas ilmu baru yang diberikan….. sangat mengagumkan…. :)

    Hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya…. satu perkara lagi Ummi nak tanya kenapa tak dapat nak install Messenger ngan antivirus ya? bila nak install je keluar ni….avast : there was an error while complete the setup proses…

    msgr : …is not a valid win 32 application… nape yek ?

          1. @CloudLeon, pinjam yang kawan. tak taulah baru ke tak…. tapi kene tutup update le hehe

  156. En.blh ke saya nak instal windw xp kat kmptr saya y dibeli pda thn 1997!!!!!!lps tu y mana satu saya nak format disc c ke d sbb sya check windows lama saya dinstaal di D!!!!!!!!!tq

  157. elo..bole tlg sye??sye pnye komputer rosak…ble start nnti dye kuar boot from atapi cd-rom:failure….bole tlg ajr x??tme kaseh………..window xp professsional……….

  158. 2 soalan:-
    1. Camna nak buat backup hardisk yang x nak on langsung
    2.boleh bagitau cara mcm mn nak buka hard disk pc lain bukak di pc yang berlainan. plz respond asap

  159. Plz
    bgtaw cara nak bukak harddisk pc lain kat pc lain..
    lg 1 cam ner nak bt backup kalo komputer tu xleh nak on dah…

  160. salam, sy ada masalah laptop. laptop restart & shutdown berterusan tanpa henti. bagaimana mengatasi masalah ini?

    1. @husza, dia ada naik blue screen x? atau dia dh msuk smpai ke windows pas 2 dia restart blik? atau dia smpai kt user akaun pas awk msuk dia log off blik?

  161. ikut je la yang dekat atas tu yang orang tu bagi contoh ikut je la apa susah………hehehehe…..

  162. saya nak format n install window..window xp home edition version 2002 nie ok ke x? saya pinjam dari pejabat tp xtau nak format sendiri..cara-cara di atas tue bagus tapi banyak benda yg saya nak tanya…ada sapa yg boleh tolong, boleh hubungi saya 019-4489650..saya nk format cepat2 sebelum taun depan, sy nk guna labtop untuk belajar.minta tolong sape2 ikhlas nk tolong secara percuma..huhu

    1. @liza, saya blh tolong format komputer awk apa masalah yang saya boleh tolong, serius ke?

  163. saya nak tanya…semasa buat partition, space yang kita nak tentukan ikut suka hati kita ke cmne..saya xfaham la. sape2 yg sudi, tolong terangkan..

  164. ada siapa tak faham yang dinyatakan di atas tu, inyaallah saya boleh terangkan kepada kamu?

  165. ada pertanyaan here….. =p
    knpa after format display berubah?
    i mean kaler display berubah, icon besar..
    n weird hbs la…
    help me..

    1. @yatty, ini adalah disebabkan driver2 hardware dlm pc anda belum diinstall sepenuhnya. termasuklah video driver, audio driver, network…dan beberapa lg driver yg biasanya disertakan bersama laptop anda dlm bentuk cd. klu cd tersebut hilang atau tiada dlm simpanan, anda boleh download trs drp internet dan install.

      p/s : klu slh tlg btlkan. terima kasih ;)

  166. LIZA – yg partition tu mmg kite bley set kan nk brape sesuke hati kite
    (tips partition)
    -Skurang2nye wat 2ptition C:\ D:\ (takot pc masuk virus or windows rosak)
    -C:\ utk windows n program2 D:\ utk file privasi (gambar,lagu,dll)
    -so kalo kne virus format C:\ jelah.. D:\ anda selamat
    (bg num digi, sy call kamu; sori celcom mahal :P)

    YATTY
    -after format display berubah sebab:

    SEKIRANYA ANDA FORMAT WINDOWS ANDA MAKA:
    Segala driver hilang (kene install balik) so kne prepare dulu
    dgn cd driver sebelum anda format. Antra bende yg hilang:
    -video (display)
    -audio (sound)
    -printer
    -modem/streamyx/broadband
    -or any hardware devices

    biasenye lepas anda format windows baru anda xde sound,
    display yg biase (dia detect tp grafik anda dikira low)

    serial number XP : JWJXD-6Q64Y-J6M3R-GD78J-D6WGW

    INA
    (Soalan 1:bukak harddisk pc lain kat pc lain..)
    -YA.. sangat boleh.. juz cabut hddsk tu n psg je balik kt cpu org len
    -tapi pastikn tahu mana nk jadi master mane nk jadik slave n taw haddisk ade 2jenis; sata n ide.. jgn salah pasang suda.. nnt meletop baru taw
    (Soalan 2:cara nk backup kalo pc xley on)
    -urm kalo pc tu xley on maybe ade bbrapa sbb antaranya:power supply/ memory card/motherboard/short circuit/atau plug x on/bil xbaya)
    -cara nk backup same mcm soalan petama: psg hdsk kt pc org len

    HAKIM
    -hAH? 1997? xkesa kalo nk install kt pc 1987 pon bole asalkan pc anda mengikuti kriteria yg dperlukan iaitu: 1GB space hdisk, skurang2nye intel pentium 4 or AMD Athlon (kalo pentium 1 mmg lembab ar nnt), kalo bley 1GB RAM Memory.
    -nk format c atau d xmjadi psoalan sbb kalo nk install windows XSEMESTINYA kene format windows.. just install je (overlap) tp kalo nk format gak xpe. format dua2 lagi senang. xkeliru lagi. Asalkan anda tahu mana satu yg windows boot di C:\ atau D:\

    ———————————————————————-
    *sbenanye ade care yg lagi senang.. xpress dan selamat, xperlu install driver smula n just semudah 1step je.. masukkn cd je..

    *kalo korang hilang cd driver korang bley donlot drebar2 tu di:
    http://www.driverguide.com
    driverzone.com
    http://www.driverfiles.net
    atau pegi saja website pembuatnya (misalnye canon, hp dll)

    this thread to slow to answer ur question?
    jus drop ur question here n thru my email maazyx@gmail.com
    or misscall me.. i’ll call back!

    saya bukan ah-long,saya maw tolong

  167. semua boleh tolong tak…..please……nie soalan lain bukan pasal format ini pasal network……sebenarnya macam nie,saye dah cucuk internet dekat komputer saye tapi local erea network tak ada saye tak pandai nak dapatkan local erea network tu sesiapa boleh ajarkan camne nak dapatkan local erea network tu……please……

  168. lagi satu sesiapa yang tak tahu cara nak lajukan komputer/lapto dier boleh saye ajar kan saye ade 53 cara nak lajukan komputer awak……

      1. @halimatu,

        1:pergi kat icon my computer>>>klik kanan>>>propertis>>>klik system restore tab dekat atas tu>>>turn off system restore>>>apply pastu ok….

        2:klik 2 kali dekat my computer>>>klik belah kanan dekat C: tu>>>klik propertis>>>klik disk cleanup>>>pastikan tandakan semua kotak yang ada dekat situ pastu ok>>>tunggu sapai siap…ok settle…

        3:klik 2 kali dekat my computer>>>klik 2 kali dekat C:>>>klik windows>>>cari folder bernama prefect>>>buak flder prefect tu>>>padam semua file yang ada dekat situ>>>pastu siap…hehehe

        nak tahu lebih lanjut telefon saya di nombor>>>60106616389…..

        kalau lambat lambatlah koputer awak…he he he……

  169. sesiapa yang bertanya saye tentang nak lajukan komputer/laptop mesti menelefon sebab saye tak de kredit la nak sms kene tepon….tau tau tau…

  170. kalau format, tak hilangkah word 2007 dan benda lain sebagainya?
    macam mana nak simpan benda tu dulu sebelum format? nampak nya nak format sesuatu model pc tak sama. macam mana nak format dell dengan lenovo?

  171. yep.anda boleh letak sesuka hati,tp partition yang anda ingin letak ada hadnya..

    kalau salah tlg betulkan ye..

  172. salam 1 malaysia……..bleh tanya kt mna nk dptkn ’25 character volume license product key’ tu.????????….tlg ye sye bdk bru blajar…….

  173. please…..
    saya baru pas format laptop pastu network connection hilang dan suara pun hilang..sapa leh tolong….please….

  174. akum bro. saya nak remove antivirus avast. tapi beberapa kali tekan butang remove. tak hilang jugak. Hal ini menyebabkan saya tk boleh nak install antivirus yang lain. adakah disebabkan virus. jika virus perlukah diformat semula komputer saya. Tolong bro..

  175. aku gune latop acer ASPIRE 5550. Aku ngah pening nak fomat laptop aku ni. sape2 leh tlg aku?????

    1. @veckz, nak mudah lihat manual yang ada, yang penting wat cd/dvd drive sebagai boot, leh wat dalam bios, then masukkan cd, then ikut step by step

    2. @veckz: Format macam biasa je, macam yang artikel ni terangkan. Kalau awak ada masalah waktu nak install Windows XP, mungkin sebab laptop awak gunakan hard disk SATA. Rujuk cara-cara nak install Windows XP pada hard disk SATA dalam blog ni.

  176. pc saya semasa INSTALLATION WINDOW sdg dijlnkan ,l/kurg 20mnit je muncul layer biru yg membrihu error ( win2k.sys – addres bt9830a7 base at bf80000, datestamp 48025f29 ) sblm tu muncul ( fault non pages area )
    sapae2 yg dapt menyelesaikan masalah saya tlg britahu diruangan ini @ emailkan kpda saya bole semua..mezall@ymail.com …………tq.

    1. @acoi: Salam. Kalau awak beli mobo dan hard disk baru, awak kena install Windows je la lepas tu, macam dalam artikel ni jelaskan :)

  177. salam..mcm mna nak diognostic laptop gna usb?sye punyer dvd-rom sudah rosak..sape2 tahu ade sofware yang boleh boot dari fail iso masuk ke dalam usb?

  178. kawan2…mcm mana nak recovery win vista ke dlm hp notebook model pavilion DV2700?…sy tak ada cd recovery..windows sudah corrupt…
    sblm ni pakai vista original lpastu tukar ke xp…jd nk install vista balik.
    sy tekan f11 pun screen x kuar la….tolong ye

  179. hai kekwn…klu nak install window 7 kat laptop toshiba baru cam mane???
    laptop toshiba tue kosong je….xde window
    helpppppppp

  180. assalamualaikum,bolehh tanya kalo nak dapatkan local erea connection camne?????sesiapa yang tahu sila balas soalan saya….

    1. local area connection die auto, kalo ko nyer network card tak rosak, sepatutnyer ada, kalo rosak, takkan kuar bende tuh, apa2 pun try, g kat cmd then type ping 127.0.0.1, kalo ada reply and send 4, install balik driver network card, kalo tarak, sila2 check network card anda

  181. macam mana nak format window vista?kalau saya takde cd window vista boleh ke??ada sesiap lh tolong…jasa anda amatlah saya hargai…TQVM

  182. saya nak tanya kenapa saya buka komputer lepas 20 minit dia restart…..emmmm mungkin tak cukup memory kot tapi sesiapa yang tahu sila jawab soalan saya…..plzzzzzz…..

    1. Check balik ko punya windows, tgk ada masalah tak, file kurap ke, kalo takde, check processor ngn headsink die, ok ke idak atau dah beralih

    1. Kalo ko wat system windows kat C, pindah kat D, kalo wat Kat D, Pindah kat C, sbb format window cume ganggu satu partition jerk, tp double check beb, aku dah 2 kali tersilap format partition, adess

  183. saya ada masalah soal Laptop .laptop sayakan baru beli SO nya belum instal makanya saya pake CD WIN XP untuk instal.tapi begitu saya masukan cd win xp ke cdroom malah muncul di layar “Missing Operating System.
    bagaimana menanganinya pak soalnya saya baru belajar sedikit dari buku.

  184. salam.nak tanya..saya ada laptop acer aspire 4715z..laptop nie selalu je ada masalah..keluar blue screen cakap ada virus../hard disk problem..so hantar ke kedai kena format semula…nie rosak lagi..macm mana nak format untuk laptop acer aspire 4715z..coz saya cara format pc kat atas tu tak sama..bila on laptop..setting nya lain…pening..harap sudi2 membantu..tak lah hilang rm50 saya…nie dah kali ke 3..format..

    1. Windows 7 dijual pada harga RM525 untuk versi penuh Home Premium, RM855 untuk versi penuh Professional dan RM903 untuk versi penuh Ultimate. (sumber dari pusat sumber huhuh)

  185. salam..
    nk tnya skit..
    saya baru format laptop…
    ntah ape silap nya sblm windows start
    akan keluar skrin hitam yg suruh kita pilih os mna yg kta nk..
    klu os tu x sama ok la…
    ni dua-dua windows xp…
    musykil la wlupun bleh gna cam besa tp mcm x best la bla
    kuar skrin htam 2…
    dh try format blk tp result dia still sama…
    sblm ni format ok ja…
    hope dpt dicari punca mslh nie…thanks.

    1. Mungkin terformat dua kali.. maksudnya ada dua sistem pengoperasian yang sama yg mungkin berada dlm partition yang berbeza.. kena pastikan sistem window tu ada satu je dan mesti dlm partition yang utama (partition c selalunya)..

    2. saya x berapa ingat sebab dah lama x format xp, kalau reader lain rasa saya salah tolong betulkan,ok.

      semasa format, delete partition yang anda install xp tu dan create partition baru. masalah ni berpunca bila awak tak delete OS yang sedia ada sebelum install OS baru. sekarang ni, masuk ke mana2 windows xp yang ada, buat backup dan format semula, perhatikan drive yang mengandungi OS tersebut dan delete. ambil perhatian juga saiz drive sebab kadang2 dalam windows keluar C tetapi semasa nak format jadi D pula, takut tesalah delete pula.

    1. Jika ko wat C:\ sebagai system windows, dan ko format c, kompom ilang, dah lepas format install driver network, itu plg penting sbb dgn driver network, leh g internet download driver lain

  186. salam semua/ helow every 1. masalh problem sy ialah, caner nk format hp pavilion tx2000 (using Vista) to XP profesional… kerjasama anda amat lah dihargai, semoga yg memberi explanation tu akan beroleh rahmat. TK>

    1. Carik cd driver, biasanyer disertakan skali masa beli desktop/laptop, tp ingat, plg penting simpan network driver, kalo takde, susah nak download driver nanti

  187. penerangan yg tperinci…bgus2
    nk tanye la..npe laptop x nak shut down lps kite tekan button shut down ha???
    reply kt email ni ye….tq

  188. salam…laptop yang sy gnekan ni version lme,selalu adew problem dan kerap format..sy nk try format sendri tp takot lain pulak yg jadi coz sy xberapa phm pasal ni..and sy xde cd utk installer die..ade sape2 yg bleh tlg tnjuk ajar..sy btol2 nk tahu cara format laptop…

  189. salam seme…saya tengah pening skit ni…saya ade beli kmputer tahun lepas…masa tu dia ok lagi…tapi skang ni problem bila ON..

    windows could not start because the following file is missing or corrupt:\system32\hal.dll.
    please re-install a copy of the above file

    nk buat mcm mna?anyone…

    tq

  190. semasa sedang formatting..tetiba keluar msg ni…

    Stop:c000021 unknown harderror\systemroot\system32\ntdll.dll

    pas tu, formatting tak jadi?Minta penjelasan!terima kasih!

  191. joe nak format laptop tp ni 1st time joe kene mcm ni…
    joe dah buat mcm biase F2 lps msk kn CD F10 n lps to enter…
    lps dia dah bace beberapa minit dia jadi warna biru…
    ade tulis ni…
    A problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer

    if this is the first time you’re seen this stop error screen, restart your computer if this screen appears again, follow these steps:

    check for viruses on your computer.Romore any newly instaled hard driver or hard driver controllers check your hand driver to make sure if is properly configured and terminated.
    Run CHKDSK /F to check for hard driver corruption, and then restar your computer.

    technical information:

    ***stop:0X0000007B(0XF7AF4524,OX00000034.0X00000000.0X00000000)

    1. tiap2 kali nk frmat ntebook kwn sllu je blue screen kuar.same jg prblm mcm u klau sye nk frmat ntebook.dh tau ke ape solution tu?

  192. mcm mana kita nk tahu driver sesebuah pc tersebut selepas diformat? ada x software ntuk mengetahui driver sesebuah pc tersebut?

  193. salam…ada sebiji komputer ni corrupted.jenis mimos lama..bila saya format screen jadi gelap n hany nmpk pergerakan mouse ja..macam mana saya nk buat erk?

  194. boleh tolong saya,ini masalah berat nie…macam nie masalahnya,bila saya dah buat semua seperti di atas samapai nak agree dier terus ter restart…kalau cam nie apa saya nak buat….??????!!!!!!! please tolong reply

    :) :) :)

  195. nak tanya…saya punye desktop/pc lama yg menggunakan windows98…tiada USB port.. saya ingat nak upgrade… ade yg bole tolong tak?

  196. jenis komputer = Ithink
    os = windows Millennium
    problem = cursor xde

    p’soalan 1
    mcm mane nk solve problem psal cursor xde

    p’soalan 2
    mcm mane nk install windows 7 pd komputer trsebut

  197. askum..nk tnye sikit…pc nie guna window xp..masalah aku skrang…aku punya dvd aku x leh baca la…masuk pe2 cd pun tamo baca.. tlong aku..

  198. askum.. kapasitas harddisk 250 GB, tapi setelah dipartisi yang tampak hanya partisi misal 128 GB, sisanya tidak kelihatan. Bagaimana mengformat kembali sehingga secara keseluruhan 250 GB tampat pada saat mau instal window XP……Trims
    waskum

  199. sy pakai window xp pro pentium 4,nak tanya skt bro n sis.sy nak format pc ni,saya dah backup previlium C ke D,kalu sy format C semua semua sofware sy boleh pakai blk ker????cam mane cara nye?please…reply…or emel udinsagita@yahoo.co.id

  200. salam.pc sy menggunakan windows xp.skrg ni bila on dia kluar mcm ni…we apologize for the conveniance,but windows didi not start succesfully.a recent hardware or software change might have caused this…lepas tu dia ada la lagi mcm menu suruh kita pilih mcm safe mode,safe mode networking…start window manually..tapi bila sy try semua tu,dia akan balik semula lpd arahan tu.apa masalh sebnrnya yer?boleh tak buat sdri tanpa bawa ke kedai
    ?minta tolong sangat…

  201. assalamualaikum saya nak tanya..macam mana nak cari driver untuk lptop acer saya.adakah saya boleh dapatkan di website acer?.tolong bantu saya.terima kasih

  202. Salam…
    Saya dah mengikuti semua langkah dan tips yang telah diberikan, malangnya hard disk saya gagal install windows xp… Ia asyik ulang semula boot sequenze dan fomat hard disk(Dari langkah1-14)… Tolong bantu saya kenapa yer? adakah hard disk saya rosak?Saya mengharapkan bantuan dari anda semua terima kasih

    1. Cuba tengok balik boot sequence awak, mungkin awak hanya tetapkan boot sequence pada CD-ROM, tapi lupa tetapkan boot sequence kedua kepada hard disk.

  203. nk tanye ar…kalo kite punye pc mase kite on 2 die kuar disc checking 2 sbb ape ek??…ape mslhnye ek???….ade sape2 blh bantu sy x???…

  204. saya nak beli bateri laptop acer …. kat mana ada jual yang murah sikit… dan mana lagi bagus kalau belin yang baru atau refurbish …

  205. salam ..
    nk tnye ni .. klu x kberatan tlg la ye jwpkan :)
    lappy yg sy pki ni kirenye da lame gak la .. da byk tgn da .. mslhnye slalu sgt kuar error kte x ckup memori .. pas2 klu tgk kt c drive mkin lame mkin ckit free space die .. amcm nk buat ea ??da dlete byk files pon still same jew ..
    nyway, thx bebyk k .. (“,)

  206. Assalamualaikum, nak tanya sikit..
    Aku nak format PC, tp PC aku ni dah kna Virus..buka jer terus kuar Antivirus kata dah ada Virus..aku nk update xleh antivirus tu..sbb nk buka internet pun xleh dah..aku delate dia ada lg..aku masuk CD untuk install Windows XP..dia xbc..xtau nak buat apa ni..huhuhu..pls sapa let tolong.

  207. Ade sesape yg guna vista tp format ke windows 7? Acer yg saya gun aspire 5570 sy dh upgrade ram 2gb nak format n install windows 7. Tolong please!!!

  208. trimas, saya dah berjaya format laptop dan install windows sendiri lepas baca artikel ni. ada x panduan format dan install untuk linux?

  209. semekom semua..
    sy ade 1 cpu yg dah problem. rasenye file ilang kot lepas hang sy buat disk clean up dgn defragmant lepas shut down terus xleh masuk window. dah kuar skrin biru kelip jap terus masuk skrin itam balik. berulang ulang lah die cenggitu… camne ek nak wat. nk format takut sume software ngan driver ilang.. ade sesape yg terer dgn masalah sy ni?

  210. kepada iman, cuba ko repair dulu windows ko..mana tau leh repair..kalau memang dah sah takleh repair maknanya kena format ar..tapi sebelum format..ko back upla data ko dalam D..kalau ko ada partion selain dari C..kalau cuma ada C, ko guna pc lain, pastu jadikan hardisk ko slave, back up data ko..software mmg la ilang..kalau driver, cuba ko cari dalam internet, rasanya ada..lebih mudah kalau pc branded..takpun ko cuba masuk dalam safe mode dulu..

  211. kepada dewa maut, banyak cara nak activekan windows xp..juz ko search je dalam internet..mesti ada..file die kecik jer..

  212. aku pernah format laptop dari vista ke 7..so far ok jer takder masalah..laju lagi n stabil dari vista..kalau ram 2gb, baik pakai win 7 32 bit..biasa driver dah ada dah kalau format 7, cuma kalau yg takder, biasa windows akan cari sendri time update…aku penah buat untuk acer..ok jer..

  213. (macamana nak instal network driver lpas format pc minta tlg pada pakar ,tq).

    Ada berbagai cara, kalau ko instal..yg fail dier .exe, biasa dia akan detect kalau driver network padan dengan yg asal, pas ko restart..kalau tak, ko guna driver magician ke, backup driver tu dari pc lain, pastu install jer kat pc ko..buka kat my comp, clik kanan, manage, pegi kat ada tanda soal untuk network…update driver..

  214. der chikaro on 23 Apr 2010

    salam ..
    nk tnye ni .. klu x kberatan tlg la ye jwpkan :)
    lappy yg sy pki ni kirenye da lame gak la .. da byk tgn da .. mslhnye slalu sgt kuar error kte x ckup memori .. pas2 klu tgk kt c drive mkin lame mkin ckit free space die .. amcm nk buat ea ??da dlete byk files pon still same jew ..
    nyway, thx bebyk k .. (“,)

    cuba ko guna cc cleaner dulu..tengok ada perubahan tak..

  215. Salam bro
    sy ad problem ni…br blaja formatting pc tp tersalah format ke D: plk.then sy format blk ke C: n now kirenye sy ade 2 kali OS la.kwn ckp delete partition 2 then install balik tp xleh pn

    blh tolong x???

  216. salam… terima kasih sbb ajar sy nak repair tu kene pakai cd boot ke mcm format hdisk? taip r je kan? lg satu nk tanye kalo nk buat hdisk yg problem slave tu nk gune ide yg sambung kt cd room tu ke kt hdisk yg sedia ada tu? terima kasih..

  217. Salam… sy nak repair windows tp di tgh2 proses repair tb2 error. kemudian sy tekan f3-quick n komp restart lps restart n msuk ke windows tp dlm windows 2 ade background je start button smue xde. nak try 4mat pn dh xblh. nak buat cam mn ni ek?

  218. salam.. sy ngn mber ada beli hard disk 320gb.. pastu problemnya bila dah pasang,, time nk buat partition tu cuma ada 127gb saja… mcmana ye… dah knfirm dah hard disk tu memang 320 gb.. dan sy dah refer kt internet ramai yg ada mslah macam tu dsbabkan windows xp sp1 x dapat support lebih dari 127gb har disk..btol ke? klw bkn apa mslhnya ye.. tlg plzz..

    1. Mari belajar format sendiri komputer anda melalui manual dan *alatan format lengkap di poskan ke rumah anda.

      kami menawarkan perkhidmatan mengajar format laptop/komputer secara pakej melalui pos.

      berpengalaman mengendalikan pengajaran selama lebih 4 tahun di kuala lumpur dan selangor.

      pakej :

      1. starter RM20
      2. basic RM 40*
      3. Professional RM 60*

      *pakej termasuk E-book format lengkap cara-cara install XP,Vista & Win7, DVD windows XP,vista, window 7 , games, movie, software dan antivirus
      serta pelbagai Gift yang lain di dalam pakej.

      *langgan sekarang dapat gift ———> beg dvd @ microSD card reader bernilai RM 10 PERCUMA

      jaminan wang di kembalikan dalam masa 7 hari jika terdapat masalah berpunca daripada pihak kami.

      Ramai yang telah berpuas hati dan telah mahir dalam formating komputer setelah melanggan pakej kami.

      bantuan online di sediakan setiap hari dari jam 9 mlm hingga 12 mlm untuk para pelanggan yang mempunyai masalah komputer secara percuma.

      sms kan nama, jenis pakej dan alamat penuh kepada :

      fahmi 013-3226160, untuk maklumat lanjut layari comel.tk ( taip kat address bar @ search guna google.com )

  219. mcm ner nk format windows, lau ikut cre dri start no 1
    kena ader cd rom setup windows kew bru ley jdk mcm kt no 1?

  220. aku nk tanye la,aku try dari bios sampai f10,bl komputer tu mc restat je misti x sampai format,lpas dia restat klua yg same jgk “we apoligize for the inconvenience dan bla..bla,asik klur tu je ape crita ye,ke kene buh cd windows xp dl,

  221. saya ada pc. tp selalu rosak…. bila on je cd rom asik keluar masuk2… bila sy format dlm mase 3 minit pc sy jem. kalu spe2 thu sy bg wang rm 1oo…….

    1. perkara ini mungkin ini disebabkan oleh ram , ataupun cable didalam cpu yang tidak jejak didalamnya dan caranya ialah buka cpu anda dan bersihkan atau pasang kembali dengan membuka dan meletakkan kembali komponen tersebut dan selepas itu cubalah format semula komputer anda.

  222. hye..nak bertanya kan..kalau kita ada cd restore kan..cm ne ek nak format..msk cd restore dulu baru restart or cm ne..sbb bila dah pilih language kan dia suh reboot balik..

  223. Haii..semua kawan2..saya ada masalah nk install Windows XP, die kata tak detect Hard Disk Sata, cd windowsXP SP3 tu mmg untuk SATA punye..saya try gunakan nLite tp masa nk serta kan VIASRAID.INF tak jumpa plak coz saya skarang guna Windows 7. please kawan2 tolong saya mcm mana nak resolve problem ni:-) kerjasama kalian amatlah dihargai dan disertakan ucapan ribuan terima kasih

  224. salam…..kalu nk format semula win 7 cne??same je k cm xp gak??
    mekaseh ats pnduan yg diberikn…. =)

    1. Boleh, just save software tu dekat pendrive je. berdasarkan apa yang saya tahu, kena ubah dekat bios supaya dia baca dari USB dulu..=) then baru la boleh.

  225. Salam , saya nk tnya niey .
    now im trying to format my computer from vista to windows xp .
    but i got 1 problem .
    i already set boot Sequence , and then after my computer boot from cd ,
    it show window setup and setup is loading files all driver .
    after that it stop working and blue screen come out .
    A problem has been detected and windows has been shutdown to prevent damage to ur computer .
    If this is the 1st time you’ve seen this stop error screen, restart ur computer . *many times this screen show out .
    Check for viruses on ur computer, remove any newly istalled hard drives or controllers . check ur hard drive to make sure it is properly configured and terminated. Run CHKDSK /F to check for hard drive corruption, and then restart ur computer .
    * my anti virus no detect any virus la. i have try many av .
    Technical information :
    ***STOP: 0x0000007b (0xF7802524, 0xC0000034, 0×00000000, 0×00000000)

    if this error no come out , it should show windows xp professional setup .
    Welcome to Setup .
    Help me please ! ! !

  226. assalamualaikum.saya ada satu pertanyan.kenapa BIOS pun tak keluar bila saya tekan f2 screen tetap gelap.apa pun tak naik ke screen.lampu di keyboard ketiga tiga tetap berkelip.

  227. kenapa lepasformat com sy x dpt instll gsme katanyo masalah grafil sdgkan sblm ni boleh instll…skrin pula jd mcm bergerak apa nk buat n mana silapnya..tlg

    1. Jika anda nak tahu hard disk itu masih lg blh digunakan ialah cara termudah ialah rasa hard disk anda ketika ianya di start dan jika terasa ada gegaran ianya masih lg blh digunakan dan jika anda rasa harddisk anda tp tiada gegaran maka itu tandanya ianya rosak.

  228. kenapa bila bukak komputer pastu dia keluar logo win xp..run je pastu shutdown pastu keluar semula logo win xp tu pastu shutdown..cmtula slalu

  229. knapa bila masa start tu tekan delete berulang kali pastu kuar skrin biru bios tu tapi xd tulis kt situ n xd kuar phoenix bios n Advanced BIOS Features

  230. ikut step tu.. tp lps restart x dpt nk fmt la, ntldr missing.. press ctrl+alt+del to restart. masih bleh install ke? tlg sy..

  231. Saya ada masalah..

    Selepas sahaja saya format harddisk pada langkah 14, komputer saya kembali pada keadaan langkah 1 dan terus statik sahaja di situ tanpa beralih kepada proses install wondows xp.. kenape ye?

  232. salam..nak tnya nape ek ble masuk cd windows kat lptop br boot kat cd pas2 dia akan shut down sndiri…pas2 trs ble setup x leh msk trs windows lama…tlg2…

  233. salam…nak tanya…knapa sedang main internet monitor jd gelap(padam) tp pc masih menyala(tak padam)..camtu la selalu…

  234. salam..saya ni baru 12 tahun..nak format pc sendiri pon tak berani..risau tak menjadi pulak…mcm mana ni?

  235. saya ada masalah tentang sound driver…tak pandai nak install sound driver…cam ner nak buat????bolih membantu….

  236. lupe lak iso yg aku bagi tu window xp professional service pack 3 x86 32bit tau.. jadi kat dlm tu ade window genius sekali..kalau nak buang -window genius- korg tanya admin :p

  237. salam .
    1. camne nak baiki system windows 32 . main system rootdir%/windows/system32/shell32.dll > ( corrup ) . ade penyelesaiaan tak ?
    2. Camne nak baiki D3DCompiler_43.dll corrup or missing .sudah di ganti n install yang baru tapi masih x berfungsi .apa yang telah saya buat seperti berikut:

    • Start > Run>cmd> Enter/”regsvr32 D3DCompiler_43.dll”
    • Reboot komputer
    ni untuk add registeri kekomputer

    ..adakah ia erkatan dengan window yang tak sesual or cam ne ????

    harap dapat tolong

  238. nk mtk tlg dr abg2 yg pro2…
    camne ek care snang nk dpt complete set drivers utk wndows xp sp2..
    dlm hardisk sy pon xde gk drivers..
    puas dh sy cari drivers tp xjmpe2 gk…
    hrp2 abg yg pro bleyh la bantu sy…
    email kt sy cmne nk settle msalah nie…
    assassinboyz95@gmail.com

  239. saya nak tanya laptop saya hanya ada satu partition (C:) saja…jadi saya nak buat partition lagy satu….macam mana nak buat partition lagi?? saya binggung skrg niy…

    1. untuk membuat partition baru semasa anda format pc, anda perlu delete partition c itu dahulu kemudian create partition baru. lihat tajuk format hardisk di atas langkah yg ke 10. jika anda perhatikan ada option untuk delete partition iaitu dengan menekan D. selepas partition di delete anda create baru dengan menekan C dan masukkan jumlah saiz yg anda inginkan untuk partition itu. jadi anda perlu membuat sedikit kira-kira untuk menentukan saiz partition anda. selamat mencuba

  240. saya ada 2 masalah masa nak install window sebelum “Welcome to Setup” dipaparkan tiba-tiba ada error kenapa yer….masalah kedua harddisk saya tidak boleh format masa dalam boot….

  241. saya alami masaalah nak boot window,saya telah cuba dengan menekan kunci f2 dan delete tapi tidak timbul ,hingga sekarang saya ade 4 window dalam komputer saya ,masaalahnya macamna saya nak buang semua window untuk install window baru. CPU saya jenama VERITON 7100.TOLONG LAH

    1. ada banyak cara nak backup, masuk safe mode. tekan F8 bila mula2 on. .masuk kat safe mode. cara lain try backup guna os Ubuntu. kalau dua cara diatas xblej jugak, cabut harddisk, pasang kat pc lain.

  242. saya ada hd maxtor 320gb pada laptop lama saya,kini saya ada beli laptop baru dan nak format partition c di laptop lama untuk jadikan nya kosong dan keluarkannya untuk jadi external.boleh bantu tak..

    1. senang kalau nak jadikan external. caranya
      1. dapatkan hard disk external casing (leh beli kat kedai pc)
      2. masukkan hard disk lama anda kedalam casing tu. (ikuti langkah seperti buku panduan yg disertakan bersama casing).
      3. gunakan seperti usb menggunakan cabel yg disertakan bersama casing, kemudian masuk ke my computer.
      4. pilih drive (mungkin E atau F atau G, bergantung kepada drive availability anda).
      5. right click, pilih format.
      6. selesai.

  243. salam tuan.
    baru2 ni saya download satu iklan .masalah sekarang iklan tu kerap keluar secara auto kat destop.saya cuba cari file

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>