Cari Nama Driver Menggunakan Everest

everest-icon EVEREST Home Edition adalah software yang boleh mengenalpasti nama driver. Hanya buka sahaja EVEREST, dan ia akan mengumpul maklumat tentang semua komponen hardware  dalam komputer anda. Dengan maklumat ini, senanglah jika anda nak cari driver tersebut di Internet.

Bagi mendapatkan senarai ringkas tentang hardware utama, klik pada Computer > Summary. Biasanya hardware yang paling penting untuk dicari driver adalah Video Adapter dan Audio Adapter. Nama bagi model Motherboard juga berguna sekiranya kad video dan audio adalah jenis built-in.

everest-home-edition

Nama yang anda perolehi inilah berguna untuk ditaipkan ke dalam Google bagi mencari driver tersebut.

Jika anda mendapati sesetengah nama driver diwarnakan dengan biru, itu tandanya anda boleh klik pada nama tersebut dan ia akan memaparkan link ke laman web yang berkaitan.

Anda juga boleh klik pada butang Report, dan EVEREST akan menjana laporan ringkas tentang semua komponen hardware anda dalam satu mukasurat.

    33 thoughts on “Cari Nama Driver Menggunakan Everest”

      1. yup, itulah kegunaan utama Everest, dia boleh detect walaupun driver tak pasang lagi. kalau driver dah install, guna Device Manager pun dah takpe

    1. leh tolong tak.aku baru update ke window sp3 pro.pas update driver Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard …xdetect..so aku xleh nak tkan keyboard.nak format kat boot up pon xleh….camne?aku guna compaq c40

      1. laptop ye? hm.. masalah gak kalau keyboard atau mouse error kat driver neh.. sebab sepatutnya driver dorang memang dah ada, takyah cari. cuba awak download driver kat sini. kalau berfunsi, bitau saya eh.

    2. minta bantuan segera saya punya cd/dvd-rom drive x display icon cd/dvd-rom drive jadi saya dapat play cd,saya check pada computer managament dan click pada device manger dan saya klik pada cd/dvd-rom ade tanda bulatan warna kuning pada icon tu..so camna saya nak selesaikan masaalah ni.Model MATSHITA DVD-RAM UJ-8415

    3. pc saya bermasalah,setiap kali pc saya nak masuk window,die reboot,lps tu,secara automatik,dier masuk window balik dan perkara sama berlaku,dan berulang ulang,aper jalan penyelesaian dan aper punca nyer

    4. klu kita masuk propertise mycomputer/hardware/divice mnager/kita dapat tgk ada driver2 kita yg tak complete bila ada tanda soal warna kuning..cth st jer yg ada tanda soal warna kuning tu..”sm bus controller”..so bila kita guna everest..mcm mn kita nk tau..yg mn satu driver tersebut (driver utk sm bus controller)..plz..tlg ajar jap.._budak baru belajar_

    5. salam bro….
      syer baru format pc….
      tp tak reti nk install driver….
      syer format ke window xp home edition…..
      coz window lame kena virus .. dia jadi ntldr missing…..

      model pc syer IBM….
      syer download everest n msukkan ke pendrive…..
      tp pc syer yg lpaz format tu.. dia tak detect pendrive….
      mksud syer usb……

      mcm mana yer bro….
      kena guna cd erks…..

      satu ag question mcm mana nk cari driver tanpa guna everest…..
      contoh driver (enthernet contorolerr,pci modem ..n mcm2 lg.)

    6. leh tolong x? kenapa aku punya webcam x detect? dia asyik ckp ” please plug in you cam” aku dh x tau mcm mn nk buat.

    7. pendapat aku, aku lbih suka guna device doctor sbb dier cari sendiri driver untuk kita….klau nak download gi cni…devicedoctor.com…aku slalu guna ni sbb x yah susah2 nak klik sana nak klik sini…

    8. baru lepas format. device manager menunjukan tiada masalah (tanda soal kuning tu) tapi, pc sound tak berfungsi sedangkan simple music tu ada. tolong camna ya…

    9. Mcm mana ye,usb pc sy xdetect pendrive. semua pendrive ia xdetect..tp bila masuk kabel usb len leh lak detect.cmne nk bt ek..

    10. i have a question
      i baru je beli pc custom pc
      then format
      driver yg d bagi just graphic n chipset
      so ape lagi driver nk dp lukan bagi pc n pc ade ke x wifi?
      sebab selame ni gune lptop je… saje je ubah angin

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>