Category Archives: Laman Web

8 laman web untuk merancang percutian anda

Antara perkara paling bermanfaat yang anda boleh buat dalam hidup adalah merantau ke negara orang. Di sana anda akan dapat belajar banyak benda baru seperti budaya, cara hidup, dan pemikiran yang berbeza-beza. Malah anda dapat menempuhi pelbagai pengalaman yang akan mematangkan diri.

Setelah membaca novel The Alchemist karya Paul Coelho, saya jadi semangat dan terus membuat passport! Sejak tahun lepas, saya mula melawat negara jiran di Asia Tenggara termasuklah Vietnam, Kemboja dan Indonesia. Malah bulan Mei yang lalu saya berpeluang untuk pergi ke Jepun seorang diri. Banyak gadis yang comel lote di situ, rasa macam tak nak balik.

Apa yang saya pelajari adalah, tidaklah susah atau mahal sangatpun kalau hendak pergi bercuti, selagi anda buat sedikit perancangan dan kajian. Di sini saya akan kongsikan laman web yang anda boleh lawati untuk membantu perancangan anda:  Continue reading

Luaskan pengetahuan anda dengan TED

ted

Berucap di khalayak ramai bukannya senang, boleh ketaq lutut jugaklah kan kalau diberi peluang berdiri di atas pentas. Sebab itu saya sentiasa kagum akan ucapan-ucapan yang dirakamkan di TED.

TED adalah sebuah acara di mana pelbagai individu daripada segenap pelusuk dunia datang untuk berucap tentang kepakaran masing-masing, dan ucapan-ucapan ini diterbitkan di laman web tersebut untuk ditonton secara percuma.

Terdapat pelbagai topik yang diliputi oleh TED seperti teknologi, sains, dan isu dunia. Anda juga boleh menyenaraikan ucapan-ucapan berdasarkan cara penyampaiannya –  contohnya ucapan yang ‘kelakar’, ‘berani’, ‘berinformasi’, dan banyak lagi. Atau pilih saja apa-apa video secara rawak, anda mungkin terjumpa sesuatu yang sangat bernilai.

Luangkan sedikit masa untuk TED, dan anda akan belajar banyak benda baru :)

Reddit: Sumber berita, meme, dan gambar kucing

reddit-02

Apabila saya bosan atau sewaktu otak dah tepu dengan kerja, saya akan buka Reddit. Bila saya tidak bosan dan tidak tepu pun saya akan buka Reddit (jangan beritahu bos saya!).

Apa itu Reddit? Jika anda ingat sekitar tahun 2006, Digg sangat popular sebagai laman social bookmarking yang membolehkan anda menjumpai pelbagai artikel menarik di Internet. Digg sudah lama berkubur, dan kini Reddit mengambil alih takhta laman social bookmarking yang paling popular. Namun Reddit adalah lebih dari sekadar itu, keunikan Reddit adalah pada komunitinya. Dalam Reddit anda akan menjumpai pelbagai subreddit bagi topik-topik khusus. Subreddit kegemaran saya adalah r/gaming bagi segala topik berkaitan games, kemudian r/AdviceAnimals dan r/funny untuk sumber lawak jenaka setiap hari.

Saya lebih menggunakan Reddit untuk membuang masa, namun anda juga boleh gunakannya untuk mendapatkan maklumat. Contohnya r/worldnews untuk mengetahui apa yang berlaku di negara luar, r/technology untuk perkembangan teknologi, atau anda boleh memilih subreddit yang lebih khusus dan niche seperti r/running bagi penggemar marathon.

Dan tahukah anda, kebanyakan meme yang anda lihat pada 9gag adalah diambil daripada Reddit dan 4chan. 9gag sangatlah tidak asli.

Selamat melayari Reddit! Penafian: saya tidak bertanggungjawab sekiranya anda dipecat bos akibat terlalu banyak melayari Reddit.

Ikuti perkembangan teknologi dan pengaturcaraan di Hacker News

Hacker News

Salah satu tempat kegemaran saya di Internet kini adalah Hacker News, sebuah laman web yang mengumpulkan berita-berita berkaitan teknologi dan pengaturcaraan.

Kebanyakan artikel yang dipaparkan adalah mudah dibaca dan tidak memerlukan pengetahuan yang begitu mendalam. Saya juga gemarkan reka bentuk laman Hacker News yang sangat ringkas dan mudah diimbas.

Kan bagus kalau Malaysia juga punyai komuniti seperti ini, yang bertumpu kepada teknologi dan pengaturcaraan sahaja, kan?

Laman beli-belah online popular di Malaysia

Dengan meningkatnya populariti laman web seperti AirAsia dan Groupon Malaysia, pengguna tempatan kini semakin selesa dengan pembelian melalui Internet. Ianya menjimatkan masa, anda tidak perlu keluar dan boleh melakukan segala urusan terus dari rumah.

Berapa kerapkah anda menggunakan perkhidmatan seperti ini? Artikel pada kali ini akan menyenaraikan laman web yang boleh memudahkan urusan anda setiap hari. Continue reading

Tambah nilai kredit bagi telefon bimbit dengan Maybank2U

Sewaktu di kolej dahulu, saya dikenali sebagai ‘taukey topup’. Oleh kerana agak sukar untuk mereka keluar mendapatkan kredit tambah nilai, bisnes saya berjalan dengan sangat baik, terutamanya pada waktu malam apabila pelajar suka bergayut.

Kini dengan adanya perkhidmatan perbankan secara online, kita boleh terus membuat belian melalui Internet. Kalau kawan-kawan kolej saya tahu akan sistem ini dahulu, saya dah pasti gulung tikar.

Artikel kali ini akan menerangkan secara ringkas cara-cara membeli kredit tambah nilai menggunakan Maybank2U (untuk menggunakan Maybank2U anda perlulah terlebih dahulu mempunyai akaun Maybank serta mengaktifkan perbankan melalui telefon –  boleh dilakukan pada mesin ATM Maybank): Continue reading

Cara untuk muat turun apa sahaja filem dan lagu

Dengan kelajuan Internet yang semakin pantas di Malaysia, pasar malam kini hanyalah tempat untuk membeli sate dan bukan lagi DVD cetak rompak. Nikmati kuah kacang kegemaran anda sambil menonton filem yang anda download menggunakan langkah-langkah di bawah:

Cara-cara untuk cari dan download movie/lagu dari Internet

1. Lancarkan jDownloader terlebih dahulu.

2. Buat carian di Internet menggunakan nama filem/lagu dan tambahkan perkataan ‘rapidshare’ Contohnya saya taipkan “Before Sunrise rapidshare” dan enjin carian akan memaparkan pelbagai hasil, klik mana-mana pautan yang diberikan (laman kegemaran saya adalah Filestube)

3. Salin pautan yang diberikan pada laman web tersebut. Jangan muat turun melalui pelayar web anda, sebaliknya gunakan jDownloader.

4. Pautan yang anda salin tadi akan ditangkap oleh jDownloader secara automatik, pada bahagian Linkgrabber. Klik pada butang ‘Play’ untuk memulakan muat turun.

Apa yang sangat berguna pada jDownloader adalah, ia akan mengatasi semua had dan masa menunggu yang selalunya diberikan oleh laman perkongsian fail seperti Rapidshare dan Megaupload. Jadi setelah anda memulakan muat turun, anda hanya perlu tunggu sehingga iany selesai. Namun terdapat juga sesetengah laman web yang memerlukan anda memasukkan captcha, yang mana anda boleh taipkan ia pada jDownloader itu sendiri.

Selain memasukkan perkataan Rapidshare pada enjin carian, anda juga boleh cuba laman web lain seperti Megaupload, Filesonic, dan banyak lagi. Untuk mencari lagu pula, Mediafire adalah laman web yang paling popular.

Jika anda disekat daripada membuka Filestube, Rapidshare, dan sebagainya – gunakan kaedah Google DNS untuk melepasi sekatan itu.

Nota: Artikel ini adalah untuk tujuan pendidikan sahaja, Sembang Komputer tidak menggalakkan anda untuk mendapatkan karya cetak rompak. Jika anda suka dengan filem/lagu yang anda dapati, belilah yang asli, dan Yusri KRU akan mengucapkan terima kasih kepada anda.

3 laman web untuk download software

Dengan sambungan Internet yang makin pantas sekarang, saya sudah jarang membawa USB drive ke hulu-hilir untuk menyimpan software. Maklumlah kan, daripada zaman kolej sampailah zaman bekerja berjanggut ni, sayalah tech support buat sahabat-handai saya.

Kini apabila diberi komputer baru, saya akan lancarkan pelayar web sahaja untuk download software penting. Berikut saya senaraikan tiga laman web yang paling kerap saya kunjungi untuk tujuan ini:

FileHippo.com

Berbeza daripada laman lain yang cuba menawarkan seberapa banyak software yang boleh; FileHippo.com hanya menyediakan sedikit sahaja, tetapi yang paling berkualiti. Biasanya saya ke sini untuk mendapatkan software paling asas yang diperlukan Windows seperti Adobe Reader, antivirus, dan codec.

Rekabentuk laman web FileHippo.com juga sangat kemas dan teratur, memudahkan saya mendapatkan apa yang saya cari. FileHippo.com hanyalah untuk Windows sahaja.

alternativeTo

Konsep alternativeTo adalah sangat unik. Saya ke sini untuk mencari jika ada software yang lebih baik dari yang saya gunakan sekarang. Contohnya sekarang saya menggunakan FastSone Capture, jadi saya ingin tahu jika ada sofware untuk screenshot yang lebih baik.

Pengguna boleh mengundi software kegemaran mereka, jadi anda boleh tahu software mana yang lebih popular, di mana, biasanya ia juga lebih bagus.

Softpedia

Softpedia menawarkan pilihan software yang paling meluas, saya selalu gunakannya untuk meneroka dan mencuba software baru.

Berbanding dengan laman web download yang lain (seperti Download.com atau Major Geeks), saya paling menyukai Softpedia kerana pilihan yang banyak, antaramuka yang memudahkan anda menapis kategori, serta server yang pantas.