Install Windows XP Menggunakan USB Drive

Dalam banyak-banyak PC atau laptop yang saya perlu format, adakalanya saya berjumpa dengan situasi yang menyusahkan. Salah satu daripadanya adalah, DVD drive tidak berfungsi. Macam mana nak install Windows kalau DVD drive tak boleh dipakai?

Kalau pada PC bolehlah juga saya tukarkan dengan CD-ROM yang elok buat sementara. Tapi kalau laptop, kan susah. Nak beli external CD-ROM mahal pula.

Dalam situasi seperti inilah saya terpaksa belajar sesuatu yang baru. Jadi, pada kali ini saya akan menunjukkan bagaimana anda boleh format komputer menggunakan USB drive. USB drive yang digunakan hendaklah sekurang-kurangya bersaiz 2GB.

(Nota: Bagi proses menyediakan USB drive ini dengan Windows XP, anda memerlukan sebuah komputer yang mempunyai CD-ROM yang berfungsi).

Software yang diperlukan

  • PeToUSB
  • BootSect
  • usb_prep8

Saya dah sediakan ketiga-tiga software ini di sini. Download fail zip tersebut dan extract ia ke dalam satu folder.

Langkah Pertama: PeToUSB

  1. Pertama sekali, kita perlu format USB drive menggunakan PeToUSB. Buka PeToUSB dan pastikan pilihan-pilihan berikut:
    • Destination Drive: USB Removable
    • Enable Disk Format
    • Quick Format
    • Enable LBA (FAT 16X)
  2. Klik pada butang Start untuk format USB drive.
    install-windows-usb-01
  3. Klik butang Yes pada kedua-dua window yang keluar selepas itu.
    install-windows-usb-02
    install-windows-usb-03
  4. Setelah proses format USB drive selesai, satu lagi window akan keluar dengan mesej “Operation Completed Successfully”, klik OK pada window tersebut.
    install-windows-usb-04

Langkah Kedua: BootSect.exe

  1. Untuk melancarkan program BootSect.exe ini, anda harus melakukannya melalui command prompt. Jadi, buka CMD dan terus taipkan path bagi folder bootsect. Sebagai contoh, jika anda extract fail zip tadi ke dalam C:, anda perlu taip: cd C:\usb-windows\bootsect\
    install-windows-usb-05
  2. Kemudian, taipkan: bootsect /nt52 H:
    install-windows-usb-06
  3. Ambil perhatian bahawa H: adalah drive letter bagi USB drive saya. Gantikan H: dengan drive letter bagi USB drive anda. Kemudian, tekan Enter, dan tunggu hingga proses selesai.
    install-windows-usb-07

Langkah Ketiga: usb_prep8.exe

  1. Untuk melancarkan program usb_prep8.exe, kita harus melakukannya melalui command prompt. Jadi, buka CMD dan terus taipkan path bagi folder usb_prep8. Sebagai contoh, jika anda extract fail zip tadi ke dalam C:, anda perlu taip: cd C:\usb-windows\usb_prep8\
    install-windows-usb-08
  2. Kemudian, taipkan usb_prep8
    install-windows-usb-09
  3. Pengenalan kepada usb_prep8 akan dipaparkan. Tekan apa-apa butang pada keyboard.
    install-windows-usb-10
  4. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan:
    install-windows-usb-11
  5. Sekarang, masukkan CD Windows XP ke dalam CD-ROM dan ikuti langkah seterusnya.
  6. Taip 1 dan tekan Enter. “Browse for Folder” akan dipaparkan, pilih CD-ROM Windows XP (atau CD Windows XP yang telah slipstream dengan driver SATA) anda tadi klik butang OK.
    install-windows-usb-12
  7. Taip 2 dan tekan Enter. Masukkan apa-apa drive letter yang belum digunakan (sekiranya T: belum digunakan, masukkan T sebagai drive letter yang akan digunakan sebagai Virtual Drive)
    install-windows-usb-13
  8. Taip 3 dan tekan Enter. Masukkan drive letter bagi USB drive tadi. Oleh kerana USB drive saya berada pada H:, jadi saya taipkan H.
    install-windows-usb-14
  9. Taip 4 dan tekan Enter. Kemudian taip Y dan tekan Enter untuk format USB drive dengan FAT 32.
    install-windows-usb-15
  10. Tekan apa-apa butang keyboard pada “Creating LocalSource on Temporary Drive”. Tunggu hingga selesai.
    install-windows-usb-16
  11. Tekan apa-apa butang keyboard pada “Making of LocalSource folder $WIN_NT$.~LS Ready”. Tunggu hingga selesai.
    install-windows-usb-17
  12. Klik Yes pada “Copy To USB-Drive – Start File Copy”
    install-windows-usb-18
  13. Klik Yes pada “Change Migrate.inf – USB-stick”
    install-windows-usb-19
  14. Klik Yes pada “Unmount Virtual Drive”
    install-windows-usb-20
  15. Akhirnya, USB drive anda kini telah sedia dengan Windows XP di dalamnya.

Install Windows XP Menggunakan USB Drive

  1. Sekarang, kita boleh gunakan USB drive ini untuk install Windows XP. Cucuk USB drive pada komputer, dan pastikan boot sequence telah ditetapkan kepada USB HDD atau USB ZIP.
  2. Taip 2 dan tekan Enter, iaitu “TXT Mode Setup Windows XP, Never unplug USB-Drive Until After Logon”
    install-windows-usb-21
  3. Buat partition mengikut pilihan anda sehingga selesai, dan komputer akan restart.
    install-windows-usb-22
  4. Taip 1 dan tekan Enter, iaitu “GUI Mode setup Windows XP, Continue Setup + Start XP”
    install-windows-usb-22
  5. Teruskan proses install Windows XP kemudiannya seperti biasa.

Itu sahaja langkah-langkah yang diperlukan untuk membolehkan anda install Windows XP melalui USB drive. Kalau ada apa-apa yang tak faham, tinggalkan di ruangan komen ya :)

[Artikel asal pada Komku]

252 thoughts on “Install Windows XP Menggunakan USB Drive”

    1. @mirul, tak pasti la lak kalau Windows Vista. Tapi kalau nak disumbatkan gak ke dalam pen drive, mesti kena guna pen drive besar nye ^^

      1. @MK,
        Maaf saudara MK.
        saya berminat dengan artikel dari web saudara. bole tak kalau saya copy dan letakkan di bawah artikel cam nie

        ***sumber asli dari sembangkomputer.com

        maafkan sekali lagi, sbb tidak meminta kebenaran terlebih dahulu.

        1. @zaki kalau berminat dengan artikel pun, ada caranye.. kita tak copy bulat2 artikel dari sumber asal sebab nanti jadi duplicate content. link je, dah cukup. takpun buat satu ulasan/komen ringkas mengenai artikel tu dan buat trackback.

          takpe2, saya pun dah banyak kali kena camni, tu yang jadi emo sket tu. huhu. dunia blogging ni pun ada adab-adab yang kita kena ikut ye :)

          1. @MK,
            bagi je la org nak copy pun..ko sendiri pun copy dari website org mk..ingat la MK..ada org lagi bagus dari ko..

          2. @dumbass: Bang, nak copy ada caranya. Bukan aku tak bagi, tapi kena letakkan kredit. Aku kalau ambil artikel orang aku bagi kredit, letak link kat dalam entri. Bukan main tarah je, pastu mengaku sendiri buat.

            Nak berblog ni ada adab tatasusilanya, kena la tau sket…

          3. sembang pasal kredit..bukan mamat tu dah kata nak bg kredit ke?..kau sendiri convert artikel english ke malay pun x bg kredit..ni la bebudak skang..teruskan kerja kau..membanggakan diri sendiri..

          4. @asstalk, pada asalnya dia tak bagi kredit pun. Pastu dia dah delete dulu artikel tu, aku tak kata apa2 la.

            There’s a fine line between translating and copy-pasting (and copy-paste in the same language is pretty much useless, btw) bro. FYI, I did the screenshot and instruction myself, ’cause the original one is a bit confusing. And I *did* provide link to the original article.

            Tapi betul gak. Patut aku letakkan footnotes kat bawah, bukan sekadar link. Thanks for mentioning.

            Have a nice day. TQ sebab sudi singgah :)

          5. Yer.. betul tu..
            nnti jd duplicate content susah woo.. pak google tak suka nnti.. :)
            tp itu lah, masih ramai yg tak tahu.. Bagi kredit pun dah kira ok.. Seeloknya artikel tu di olah menjadi fresh content..mesti pak google syg nnti..

      2. Abg MK sy tak fhm format usb format nie.. sy buat format nie sampai langkah 3.. n langkah yg nie “Taip 4 dan tekan Enter. Kemudian taip Y dan tekan Enter untuk format USB drive dengan FAT 32.” tak menjadi pape.. nape eh? adakah pendrive yg sy gunakan xsesuai.. sy gunakn pendrive kingson 2GB..

    2. ok..
      saye nak tanye..
      da cube da bende nih..
      senang gak
      tapikan
      nak taula..
      nape ek/
      bile kite usb nih..
      partition yang sepatutnye jadi C,D,..
      jadi C,E?
      maknenye
      usb tu didetect sebagai D..
      ke saye silap setting?
      toong terangkan ea?
      tq..

  1. Tutorial yang bagus. Pemasangan Windows XP menggunakan pemacu USB adalah sangat berguna untuk komputer jenis UMPC atau NetPC-komputer jenis tersebut biasanya tidak dilengkapi dengan perkasasan cd-rom.

  2. ermmm…
    aku dah nak dekat 2 bulan gak la amalkan fomat pakai USB pendrive ni…
    tapi arini baru MK masukan pasal ni..
    harap dapat membantu pengguna d luar sana..
    sebab dia senang d bawa..leceh pakai cd ni…

        1. @aman, usb_prep8 tu dibuat khas untuk Windows XP. Tak pasti la plak kalau Linux. Tapi distro Linux pun banyak yang boleh masuk USB senang2 je kan, macam Slax.

  3. huhuhu.. nasib ler masalah ni pernah aku setel dulu,
    maybe cara ade sedikit berbeza dengan cara aku.
    tapi ok laa… sebab aku ni bute teknikal IT… kekeke
    tapi still berjaya install daripada USB Flash Disk.

    ~BartPE
    ~PE2USB
    ~CD Win XP
    ~PC yang ade CD/DVD Rom.

    Pening… tapi thanks untuk entri ni… info ni dah mengshortcut lagi proses
    yang aku dah belajar sebelum ni.

    Kreuger®

    1. @Kreuger sorry eh Kreuger, sepatutnya entri ni aku buat untuk jawab soalan ko hari tu. Tapi tu la, procrastinate je kejenye, sampai la kena kat laptop member aku sendiri baru aku terhegeh-hegeh nak cari jalan.. huhu.

      There’s no such thing as bute IT.. kita sentiasa belajar sesuatu yang baru kan :)

      1. @MK, thanks untuk download link.
        kemarin download ni page error, n nko dah
        state kan kat komen sebelum ni. so aku dah
        download tadik. TQ ar~

  4. Page could not be found – Error 404

    The page you tried to reach could not be found. It may have been moved or deleted, or the address may be incorrect. Please use the navigation menus or the search box to find what you are looking for!

  5. thanks MK..memang duk cari cara nak install OS selain dari guna CD..nak format laptop lama yang CD drive-nya dah rosak..

    nak tanya..step ni still applicable ke kalau nak install Linux? Laptop tu dah lama sangat, tak sesuai pakai XP

    TQ!!

    1. @WaidaKmy, sama2.. ini pun bila dah terkena kat batang idung sendiri, baru saya rajin nak cari langkah2 ni semua.

      um, software2 dan langkah2 ni suma untuk XP je. tapi kalau nak install linux, lagi senang dan lagi banyak cara sebenarnya. contohnya guna Slax.

      1. @MK, biasa la tu kan hehe..ada masalah baru nak cari penyelesaiannya..kalau tidak relax aje :D

        oh..Slax ni another distros ke..hari tu masa cari tentang puppy linux (ni pun sebab orang rekemen..bab2 linux tak familiar) tak ada cara selain dari guna CD atau floppy..nanti boleh la nak cuba..thanks!!

        1. @WaidaKmy, Slax ni kalau tak silap, derive from Knoppix. Puppy Linux cambest gak, tapi dari dulu try download tak dapat2, huhu.

          1. MK, tidak semestinya USB bersaiz 2Gig. Janji, kapasiti USB kita lebih daripada saiz fail dalam CD Windows itu. Tested and works! :)

            ps: bila member ada masalah dengan komputer, baru dapat cuba cara boot dari USB :P

  6. thnx MK utk tuto ni…sebelum ni saya just copy data dari cd win xp ke pendrive…patut la x jadi bila nak try format guna usb…hahaha :D

  7. wa~! bergaya gile boleh install windows xp gune thmbdrive..hebat ah. *tepuk kagum* nnt kak nani promote benda ni kt kwn2 yg bermasalah dgn komputer mereka. =) hey, lame tak nmpk kt ginny. meh la melawat! happy new year btw. =)

  8. terima kasih MK…tips yang amat berguna…semoga MK terus maju dan terus bertambah ilmu untuk dikongsi bersama.

    1. @Petrick, slipstream dulu guna N-lite, dan jadikan ISO. waktu nak buat pen drive ni, pilih XP source dari ISO tadi

  9. salam MK. cara ni utk install windows je ke? kalau software lain yang bersaiz besar gak mcm Office 2007 boleh? pc kat ofis aku takde CD/DVD-ROM. terima kasih :)

    1. zariel, software2 lain biasanya memang boleh copy terus dalam pen drive. lagipun pen drive skang kan suma besar2

      1. @MK, boleh tunjukkan cara2 nya tak?saya guna DELL mini 9,nak install microsoft office kat dalam external hard disk.harap MK boleh tolong.terima kasih.

  10. pergh…mmg gempak la MK…huhu..ini yg aku cari2 selama ni..hehehe..TQ2 muda2 da bijak nih..hehehe…akan diambil sebagai ilmu berguna untuk masa kesusahan…

  11. MK..
    bila aku tgok gmbar yg ka tangkap masa perkatan “TXT Mode Setup Windows XP, Never unplug USB-Drive Until After Logon”

    dgn “GUI Mode setup Windows XP, Continue Setup + Start XP”

    aku se kite kna pilih “TXT Mode Setup Windows XP, Never unplug USB-Drive Until After Logon” n then bila dia start bru pilih “GUI Mode setup Windows XP, Continue Setup + Start XP”

      1. @MK, Terima kasih MK.saya sudah berjaya membuat step2 yang diajarkan oleh M.K.
        -Selamat Maju Jaya-

  12. aku ada masalah microsoft excel tak boleh nak buka sebab ada password dah tak ingat. boleh tolong tak macamana nak hilangkan passwordnya aku dah pening nak ingat password

  13. cara ni..kena format dulu komputer ….pastu utk install win. XP baru guna USB drive tu ke???..please..x faham le..

  14. Wau!!! very good guide..dah lame cari tuto camni…tp xjumpe yg complete, n aku pon xpernh nk try…sayang ngn USB aku tu…hehe… :D

  15. aduhh asal buat x leh ni.Tekan cmd lepas tu tulis cd C:\usb-windows\bootsect\ x boleh juga ada mesej tulis “the system cannot find the path specified”.Files letak dah kat disk c:

    1. @XGizuman, pastikan bila awak unzip fail usb-windows.zip, dia jadi :
      C:\usb-windows\bootsect

      dan bukan:
      C:\usb-windows\usb-windows\bootsect

    1. @mina, w’salam. Awak Google nama motherboard awak tu. contohnya, taip “download driver SATA Asus-456v” di Google.

  16. nape ble sy dh wt sgala lgkh.. tp hnya blh d gunakn utk laptop je.. tp ble d gunakan pd kmptr akn muncul NTLDR is missing.. tlg saya ye..

    1. @popo, pastikan PC awak tu boleh boot dari USB ke tak, sebab sesetengah PC lama memang tak support boot dari USB.

      1. @MK, pc 2 mmg blh boot dr usb.. tp yg pening 2 kuar NTLDR is missing.. kmptr 2 pn gne p4.. tp mgkn ada btl gak yg mk kata 2..

      2. @MK, 2 yang masalah 2 sbnarnye.. aku x taw camne nak setup windows kat notebook aku coz aku nye x blh boot dr usb. aku pki notebook acer travelmate 4000. yang ade dr floopy, cd/dvd rom, hard disk n networking.. yang bab networking tu aku x paham.. ley ke setup pki pc laen ke notebook laen ke.. n kalo bleh camnner ekh?? cube2 la crikan k!!

        1. @Acid@XP, nape tak setup guna CD-ROM je? Um, boleh je install guna network, tricky sket la. Ada masa nanti aku carikkan.

  17. desktop saya xboleh nak detect USB.. Saya masih boleh install windows guna USB x? klau xboleh, apakah masalah yang terjadi kat USB saya? adakah disebabkan driver x install?

    sebab saya punya desktop guna cd rom..saya nak install windows yg besar saiznya. nk burn dlm dvd, xguna jgk sebab xd dvd rom..

    harap dapat bantuan…jazakallah

    1. @ninjaboy201, mungkin sebab PC awak tak boleh boot dari USB, sebab tu tak detect tu. PC lama kot. kenapa lak Windows XP tu jadi besar? sepatutnya Windows XP boleh muat dalam satu CD je, tak perlu pakai DVD.

      1. @MK, pc ni xlama sgt.. desktop acer aspire..bila saya masukkan apa2 yg ada USB, dia akan kuar “install hardware wizard” (klau xsilap)..sebab apa ya?…. saya nak cuba masukkan windows XP red edition..saiz 2.4G..sebab tu xdpt guna CD.

        1. @ninjaboy201, oh maknenye dalam Windows XP la yang tak detect USB tu.

          Tapi yang tak detect USB dalam Windows tu takde kaitan dengan detect USB kat BIOS. Awak kena set dulu kat BIOS, supaya detect dari USB.

  18. MK, untuk langkah ketiga, step ke-6 tu, klau saya simpan file windows tu dalam D; , adakah boleh pilih daripada D; ? ke mmg xleh guna cara tu dan kena guna cd jugak?

  19. mekom Mk.. idea yang sangat baek, sy dh lme cari cre ni..TQ MK.. sy de prblm ni, driver compaq presario v3000 tuk intel core 2duo prblm payah giler nk install..pening sy di buatnye…de cre len tk? ble tk format pc or laptop tpi driver tk hilang…? sbb zaman skg ni sy tgk klu nk beli laptop driver tkde…harap Mk dpt tlg sy…

  20. untuk langkah ke3, step ke-7 saya ada masalah.. fail XP tu 2G.. bila tgh2 dia proses, pastu dia akan bagitau yang space tak cukup.. so macam mana nak selesaikan ya?

  21. MK,sye ade prob le ngan cmd tu..bile sye bka je cmd kuar c:\dokuments and settings\user lbh krng mcm ni la..xbleh dlete ke bnda tu?

  22. tapi…. camana kalau boot sequences hanya ada Floppy, HDD, CD ROM dan Network sahaja contohnya seperti Acer TravelMate. ada inisiatif lain tak bagi membolehkan boot dari usb.

  23. assalamualaikum…
    ada tak cara nak boot dari usb kemudian ghostkan image yang kita bina dalam usb tu ke dalam hardisk baru..cepat sikit kita boleh clone dari usb ke dalam pc baru. tak perlu nak install window..seperti norton ghost 2003 tapi pakai hardisk ke hardisk. ok tq

  24. Tak kirelah dari mane pun sumber yang kite dapatkn.. Aku paling nyampah kalo org x reti nak betime kasih ni.. kire baik website ni ader..banyak gak ilmu yang aku dapat!Syabas aku ucapkan kpd Founder website ni yang aku rase banyak bantu org yang bute I.T!! tak ayat ni (@MK,
    bagi je la org nak copy pun..ko sendiri pun copy dari website org mk..ingat la MK..ada org lagi bagus dari ko..) X ke sengal?? kalo dah tau ader org lg bagOs nape nyibuk kat web Ni?? MK aku BaCkup Ko!!

  25. sy dah ikut cam MK paparkan kat sini….tapi bila sy enter dia jadi mcm ni
    The filename,directory name,or volume label syntax is incorrect.
    bleh tunjuk ajar skit.mekasih.

  26. allu..MK, nice tuto..cuma ada 1 msalah je, cam na nk seting spya laptop 2 detect USB ? sume jnis laptop boleh ke ? atau ad certain laptop je bleh ?

    1. @ingin blajar, tengok kat setting BIOS awak, kat situ ada pilihan untuk boot dari USB. Kalau takde, mungkin laptop tak support. Tapi laptop baru sekarang ni sepatutnya boleh support boot dari USB.

  27. hi ann dah berjaya buat kaedah ni. cuma nak tanya boleh tak buat satu lagi copy terus dari usb yang kita dah buat tadi.

    1. @annyss: Tak boleh, sebab pen drive tu kena format dulu guna PeToUSB, kemudian jadikan ia bootable dengan bootsect.exe. Sebab kalau copy terus dari usb yang dah buat tu, nanti tak jadi.

  28. MK,laptop aku tak boleh nak open command prompt ar…apesal ek? skang aku dah stuck kat step seterusnya lepas format USB tu….

  29. MK..knp ek ble pilih” TXT mode setup window Xp ” pastu dia kuar NTDLR mising?
    apa yg tak kena?

  30. Salam, buat bro MK. hari ini saya terjumpa artikel ni dan saya terus cuba membuatnya . saya ikut langkah demi langkah sepertimana gambarajah, dan……yesss…yesss… akhirnya berjaya. Thank’s so much to U

  31. Broo MK, lebih kurang pukul 4:03 pagi tadi saya berjaya membuat Windows XP USB, sekarang 12:40 tgh hari saya sedang run install win XP guna USB tu .Setakat ni nampaknya berjalan lancar. Terima kasih kerana memudahkan kerja saya. “Sesungguhnya memberi ilmu yany bermanafaat itu akan mendapat ganjaran dari Allah”.

    1. @Usopmd, alhamdulillah.. semoga takde apa-apa masalah Windows awak tu. Kalau ada masalah pun, mesti ada jalan penyelesaiannya kan :)

  32. Salam MK,
    Saya dah cuba sampai langkah 2 iaitu C:\usb-windows\bootsect>bootsect /nt52 E:
    ada error macam ni “Target volume will be updated with NTLDR compatible bootcode ” Could not map drive partitions to the associated volume device objects: Access is denied.

    Di mana silapnya ye MK?

  33. aku x fhm psl drive letter.kenapa bila aku masuk drive letter n dia ckp drive exist and not available?

  34. Salam MK

    Saya ade portable hard disk bersaiz 250GB.Bagaimana cara untuk install XP dalam portable ni? Sy perlu boot XP ini di cpu ofis sy,jd perlukah sy mempunyai driver utk semua komponen pd cpu di ofis tu? Sila beri tunjuk ajar.Jasemu dikenang.

  35. sakam MK, nak tanya ckit, nama kalau format pki pendrive ni kan, bila nak install office 2007 xblh la? knp ek.. yg pasal format guna pendrive da settle tapi masalah lain pula yg timbul, ada sebarang masukan/cadangan x?

      1. install mcm biase la, xkirela dari usb o cd, waktu nk install tu, sampi satu stage die ada error..dah dua kali sy try format gune pendrive dan hasilnya masih sama.. xboleh nk install microsoft office 2007.. cam ne ek MK? MK xpenah terjadi ke?

  36. Saya fomat Win XP lap top tapi sparuh jalan ia breti,saya pun fomat smula tp ia kluar ‘\system32\hal.dll.Please re-install a copy of the above file.minta tolong pada sapa yg sudi mnlg.tq

    1. Aku pun ade masala cam tu gak….bila dah siap install smua…reboot then kluar plak error \system32\hal.dll.Please re-install a copy of the above file. Pe masala dia ye?

      1. @wan7045: Cuba ambil fail \system32\hal.dll tu, masuk dalam pen drive, paste ke dalam PC awak. Untuk boot PC, guna la Live CD Ubuntu ke.

  37. salam..emm nk tnya software ape ek yg dpa pakai ni siap blh tnjuk gmbr g..ade sape2 tau tak??pleasee help me…

    1. kalau gambar macam ka atas tu, guna alt+prt sc(print screen) pun boleh pastu paste kan ke ms paint

  38. Yang orang ckp format komputer melalui komputer lain tu mcm mane ye?
    Ade sesape tahu?
    Cth nye kat cyber cafe, kebanyakan xpakai CD ROM..

    1. tu pakai norton ghost or software yang berkaitan yang lain tu, mungkin kita boleh request kat MK supaya buat satu demo cam ane nak buat.. :)
      *Sorii…tersalah komen la MK, tolong delete comment saya yang kat atas ni eh..

  39. MK, saya cuba kaedah seperti diatas, tetapi apabila hendak format guna PeToUSB, tengah-tengah format keluar error PeTpUSB Error! FormatEx Error[11[: An error occured Formating the Drive.

    Untuk pengetahuan, saya cuba guna 8GB pendrive.

  40. kalo copy 1 cd xp tu msk dlm pendrive pastuh boot from usb x bleh ke?..so step2 nih utk wat pendrive tuh bootable la ek? x pnh try

    1. @ASCII: Ops tak buat lagi la fail pdf untuk tutorial ni. Ada masa nanti akan saya kemaskini entri ni, dengan fail nye sekali.

  41. katekan la kalo bley install vista dari usb ni,bley x sumbat xp skali dalm usb td so ade 2 OS la dalam usb tu.

    (kalo bole la saje tanye)huhu..

  42. Taip 2 dan tekan Enter. Masukkan apa-apa drive letter yang belum digunakan (sekiranya T: belum digunakan, masukkan T sebagai drive letter yang akan digunakan sebagai Virtual Drive).T ni benda apa?

  43. aku ada guna gak mcm ni, tapi bila dah siap format, nak setup xp, tibe2 ckap ada sumting lum instal kat window, aku dah wat sampai 3 kali format.
    laptop plak jenis acer one, kecik jer, tak der cdrom.hhuhuhuh.help me..

  44. salam..admin sk…
    saya ada masalah..n saya tak pernah buat.justeru sy nk mintak tunjuk ajar disini dgn harapan menggunung tinggi sk dapat membantu.sy nk format pc win98 then nk istall balik win98 tersebut..bunyi mcm ketinggalan zaman jer kan huhu..tp apa kan daya..nk kasi xp,memori terlalu rendah 128 jer.yg paling tak reti nk format ni cz ada comamdprompt…plz tunjuk ajar sat..

    1. @lieza: Saya rasa, 128MB RAM takde la rendah sangat untuk Windows XP kan. Hm takpe, nanti saya cari CD Windows 98 saya nak kalau ada, saya buatkan ye :)

  45. mcm mane nk install windows xp dan nk buang vista…
    saya pkai compaq presario v3000..
    nk buang vista n nk install xp…

  46. bagus sunguh artikel ini,,tahniah.tapi ape akan terjadi pada pendrive yang telah di tukar format..adekah iye masih boleh digunakan???

    1. @gwen, macam install Windows XP biasa, dia cuma format partition yang digunakan sebagai C: sahaja. Jadi awak boleh simpan backup dalam partition lain.

  47. ada mslh skit…bila dah settle partion n copy windows, restart n pilih yang atas kan..lepas tu die kuar “windows could not start because the following file missing or corrupt:
    \system32\hal.dll…
    apa mslh ni bro…tlg gua

  48. MK,

    Just nak update :) USB drive itu tak semestinya 2G. Janji, saiz USB itu lebih daripada jumlah saiz fail dalam CD windows. Tested and works!

    ps: member ada masalah dengan PC dia, barulah dapat cuba buat ini :P

    1. @WaidaKmy: Salam Kak Waida. Saya dah nyatakan kat atas tu yang pen drive adalah sekurang-kurangnya 2GB. Maknanye, lebih pun takpe ^_^

      Sama la dengan saya pun. Sebab CD-ROM rosak, bagu la nak cuba cara ni, hehe.

  49. MK, Pada hemat saya website ini mmg byk membantu. Walaupun kdg2 tak 100% spt yg diolahkan mengikut susunan (biasa ler human error) tapi mmg byk membantu. Sya berjaya buat ‘unattended installation windows xp’ . teruskan posting utk kami2 yg x pndai nie.

  50. first time bukak… memang bagus website nie… sebab x banyak reference dalam bahasa melayu tentang computer n tech ni… truskan.. jangan putus di tengah jalan… Chayok!!

    p/s: majukan it untuk kita bersama… :)

  51. bleh tlg ckit.. sampai kat langkah 4 usb preb8.. xdpat copy… keluar arahan… failed to open file ‘tempimage.img’

  52. thank bro utk ni…aku pakai window 7 trial kalu nak tkr p window xp guna pendrive…leh kan?nati kawe tera dulu deh.mano tahu buleh

  53. sy dh siap wat bootble 2..tp mse nk run usb 2 xdetect plak..nape yerk???pdhl sy da tukar first boot 2 pd usb hdd tp xdetect gak…kenape yerk??

    1. @jaz: Hm, cuba awak check dulu USB tu boleh boot tak pada komputer lain gak. Kalau takde komputer lain nak test, test kat VirtualBox. Sebab sesetengah motherboard lama memang tak detect gak kadang2, usb ni.

      1. salam bro,
        aku rs lepas step 15 tu lu slh tulis

        —-> “Taip 2 dan tekan Enter, iaitu “TXT Mode Setup Windows XP, Never unplug USB-Drive Until After Logon”

        kt dlm gmbr lu select 1..

      2. Salam MK. adakah install cara ni sama dengan cara install dengan usb WinTo Flash sebab cara nak format usb tak sama?

  54. selepas menginstall win xp menggunakan usb flash saya xboleh install microsoft office 2007, ada sesiapa ada masalah begini?

    kenapa ya..

  55. gugu ko pakai win xp servis pack brapa gugu..u guna la win xp servis pack3 baru leh saport.win xp sp2 le ga tapi microsoft office 2007 corporate admin install x leh

    1. @Andy,

      Problem saya pun sama, tak boleh install Microsoft Office Enterprise 2007. Saya menggunakan SP3. Ada sapa2 yang ada cara solve problem ni?

  56. Bila nak format pen drive ada msg error FormatEX Error[11]:An Error Occured Formating the Drive. Pen drive saya 8GB. Napa yek

  57. salam…
    nak tanya..
    sy dah install win xp guna usb drive…
    dapat install complete…
    tapi..
    bila right click ->my computer->properties
    system still yang lama…
    registered pun still windows yg lama..
    sedangkn harddisk dh format..sy create partition baru..
    kenapa yer?

    satu lagi..
    ram sy 1 gig..
    tapi bila go -> task manager->performance-> PF Usage jadi kurang dari 100 MB..
    Kenapa??

    boleh tolong x???
    please…

    1. He3.. Better guner disc.. Coz pendrive nih xpat ator program xp tuh cam disc nyerr.. Memang so many poblem aaaa…

  58. halo,

    aku try PeToUSB tu kt windows 7 environment dia ckp tak detect USB drive la, padahal elok je USB tu, tak rosak tak ape..kenape ye?

  59. saya ada satu masalah pada laptop acer travelmate………

    apa masalah ini: PXE-MOF: EXITING BROADCOM. PXE ROM

    PXE-E61 : MEDIA TEST FAILURE, CHECK CABLE

    apabila nak cuba install win xp, system hang dan terpadam. Apakah sebabnya boleh jadi begitu ? Adakah cara lain nak format atau pun install win xp itu ?

    1. yupp d regedit pon bleh n other part is
      right click on my computer>properties>advanced>
      performance>custom>untick smua tggl 3 dr bwh je
      then g dkt advanced>virtual memory>change>set bg
      maximum size>ok
      then g dkt advanced>startup recovery>settings>
      untick time to display os>bwh tu adjust bg jd 5second je

      GOOD TRY ALL FRENZ…

  60. lps tkn “TXT Mode Setup Windows XP, Never unplug USB-Drive Until After Logon”…. kuar bioinfo cannot loaded….. ????? npa yer??”??

  61. salam…sapa yang ada produk key window 7 enterprise.. tolng kongsi la.. yang saya sudah hilang la

  62. erm…
    aku x try ag…
    tp aku raser format guna usb memang ader problem skit..
    ader anyone nak crack window 7 ultimate 64bit full version?
    boleh pakai semua di windows 7.

    kalo nak,add aku kat yahoo messenger.. nanti aku post link download crack tu…(815KB)

  63. salam bro, nak tanya kalau norton ghost punya boot cd boleh x buat macam ni? boot melalui pendrive?

  64. saya leh wt smp step cmd bootsect je…pastu dia bg error program is too big to fit memory….what mean?
    sy gn pndrive 2 gb n 4 gb pn sama jgk

  65. salam,,nk tnyer nie windows 7 ade byk buat hal x slma korg pakai?ade yg ckp xsupport software lame la,,ade yg ckp prob windows byk,,so,,yeke windows xp lebih baik dr 7?????

  66. sori nak tanya sket. guna memori card with card reader boleh x? saya skarang guna windows7. nk install balik windows xp, mmg guna cara yang biasa ke? tq.

  67. salam saya dh cri sofwre petoUSB 2..tpi dia x detect pendive..pndrve dg 4 G..knpa ye? dia tls “no USB disk found”..sya dh refresh..xjd gak..knpa ye??

  68. salam saya dh cri sofwre petoUSB 2 n install sofwre td…tpi dia x detect pendive..pndrve dh 4 G..knpa ye? dia tls “no USB disk found”..sya dh refresh..xjd gak..knpa ye??…pastu winw 7 blh x nk bt cm 2? frmat guna pndrive?

    1. sama la bro dengan saya!!! apa masalah sebenarnya… nanti kalau dapat kongsi ya he he… first step dh kantoi macamana ni bro….

  69. Assalamualaikum! w.b.t
    saya dah cuba cara nak format window menggunakan usb drive yg saudara berikan. terima kasih banyak….. tapi yang menjadi masalahnya kenapa pen drive saya tak keluar ” Kingston USB Device sepertimana pen drive saudara, cuma yang keluar “no usb disk found” dalam petak atau “langkah pertama” no. 2. Saya dah install PeToUSB dan ikut langkah yang saudara cakapkan itu yg mana klik pada USB Removable, Quick format, Enable LBA (FAT16X) dan Enable Disk Format… so saya harap saudara dapat membantu saya dalam menyelesaikan masalah ini. TQ…..

  70. thanks membuat tutorial bergambar…
    walau apa pun aku masih tetap x leh boot gune pendrive…
    mcm2 perisian, install windows dlm pendrive aku da cuba…tp masih x boleh fix.
    tutorial yg ni pula,aku kantoi bila nk tggu bukak kotak ‘browse for folder’ <— kotak
    ni x muncul2..nmpknye aku kene nekad untuk beli 'external cdroom' lah nmpknye..
    huhuhuhu

  71. salam..
    nk tnya..sya gna window xp..ram dia 480MB sja..
    tpi knapa bila sy bukak apa2 program,jumlah ram sya semakin lma smakin skit..ada spe2 bleyh tlong sye x..

  72. thx ye…..sy da dpt install dgn jaya nye….. sy just follow smua step yg admin bg je….. thx sgt.. : )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>