Melihat Fail Tersembunyi Dalam Windows

Dalam Windows, terdapat hidden files iaitu fail tersembunyi yang biasanya tidak kelihatan. Biasanya fail jenis ini adalah fail sistem yang yang digunakan oleh Windows.

Apa kebaikannya kita biarkan fail jenis ini terlihat? Sebab virus dan malware biasanya datang dalam bentuk tersembunyi. Jadi, kita akan lebih mudah mengesan malware (selalunya datang dalam pen drive) yang tersembunyi di dalam Windows.

Untuk melihat hidden files, pergi kepada Tools | Folder Options dalam Windows Explorer.

Kemudian pergi kepada tab View. Di bawah Hidden files and folders, tandakan pilihan pada radio button “Show hidden files and folders”. Kemudian kosongkan pilihan “Hide protected operating system files (Recommended)”. Jika keluar satu satu kotak mesej amaran, tekan butang OK.

15 thoughts on “Melihat Fail Tersembunyi Dalam Windows”

  1. nak tanyelah..kalu autorun.inf tu virus ke?..kalu guna GVR,die detect sebagai virus…tapi bile dah delete still ade lagi..tak kiralah dalam laptop@pendrive..bole sesiapa tlg jawap tak?..time kasih..

  2. Salam.. ada tak sapa2 yg leh tlg maslh sy… ada folder yg lgsung xleh nampak fail kt dlmnye (walaupun x hidden) tp bila kita gerakkan keser pd folder tu.. die tnjk kb penggunaan bg folder 2?.. apa problemnye tu..? abih smua fail penting xleh baca..dh kena virus ke? kalau gitu apa nk buat ?

    1. @ziepw, try scan virus, biasanye file tuh dah kene hidden ngn virus ada dah corrupt, kalo syg betul2 file2 tuh, gune windows recovery

  3. askum..
    saya dh cuba cara diatas..tp hidden fail tak nak jgk kuar..cam ner nak buat..dan dekat view dia balik kepada DO NOT SHOW… cam ner cara lain nak buat.

  4. ada virus ada bukan virus.
    kadang2 time setting hidden tu tersalah klik.mungkin silap klik dan tersilap setting admin fail.
    cube tgk setting fail kat properties.

  5. sya ada msalah apabila tekan search kat my document utk mcri folder yg hidden.. terkeluar balik.. apakah masalahnya?? adakah d sebabkn kena virus @ apa??

  6. AKU ADA MSLAH CKIT DGN HIDDEN FILE NI..MULA2 PDRIVE AKU MSUK VIRUS N LPAS 2 AKU SCAN VIRUS…VIRUS DAH CLEAN TP FILE STILL HIDDEN WLUPUN AKU DAH BUKA/SHOW HIDDEN FILE..BILA AKU KLIK KANAN KAT FILE 2…AKU TGK XBLH KLIK/THICK KAT KOTAK KLIK 2 (HIDDEN)..KNP EK…SAPE DPAT TLG…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>