Menyelesaikan Masalah ‘NTLDR is Missing’

Anda hidupkan komputer anda, dan cuba untuk membuka Windows. Namun, apa yang anda dapat lihat hanyalah skrin hitam dengan mesej ini:

NTLDR is missing
Press Ctrl Alt Del to Restart

Sekiranya anda dapat mesej seperti ini, besar kemungkinan masalah adalah berpunca dari fail NTLDR yang rosak. Jangan bimbang, dan jangan format komputer anda lagi kerana masalah ini sangat mudah untuk diselesaikan.

Apa yang perlu anda buat adalah copy fail C:\ntldr dari komputer orang lain dan letakkannya di dalan C:\ anda. Pastikan komputer rakan anda itu menggunakan versi Windows yang sama.

Tapi Windows tak boleh nak buka, macam mana nak copy fail, ye tak? Ok, saya ada sedikit tips untuk anda. Masukkan fail ntldr dari komputer rakan anda tadi ke dalam pen drive. Kemudian, hidupkan komputer anda dengan menggunakan Live CD Ubuntu atau Slax (atau mana-mana Live CD yang lain). Dengan Live CD ini anda boleh buka partition C:, dan masukkan fail ntldr dari pen drive tadi.

Untuk keterangan yang lebih menyeluruh tentang masalah ntldr ini, anda boleh rujuk Computer Hope.

56 thoughts on “Menyelesaikan Masalah ‘NTLDR is Missing’”

  1. cara lain : Bagi mereka yang ada CD Windows

    1. Masukkan cd windows, pastikan cd anda dalam mode first boot.
    2. Jangan install, tetapi pilih recovery .. tekan R
    3. masuk dalam console
    4. taip driver cdrom*:\i386
    5. taip copy ntldr c:\
    6. taip copy ntdetect.com c:\

    reboot pc anda.

    * drive cd rom di atas mungkin d: atau e: atau f: atau h: .. bergantung kepada sistem komputer korang.

  2. aku dah tulis cara nak settlekan masalah ini kat dalam blog aku menggunakan cd windows…tp lupa url …kalau nak tahu search jer kat kongsiblog.org :)

  3. MK,aku ader prob lah..asal aku tak blh tgk ko nyer website yg wajah baru tue?..powered by fireburner tue…huhu~

  4. macam mane saya nak tukar bahasa lain untuk windows xp..saya ingin tukar pada bahasa english tanpa install windows…boleh tolong reply kat email saya…terima kasih

    1. aku dh check mende ni smalam, mmg windows xp xleh tukar language.. kalau boleh tukar kat c/panel pun, language untuk sistem still x tukar…

      dah puas aku berkelana mencari jawapannya..

      akhirnya kesimpulan aku dapat adalah.. install windows xp bahasa inggeris.. yang baru.. thats it..

      p:s : dlm komputer aku skrg ada dua versi, english dan russia , mujur aku pandai russia.. sebb tuh boleh pakai dua… twink..

    2. @Afif: awak pergi kat Control Panel > Date, Time, Language and Regional Options > Regional and Language Options. Kat situ awak tukar kepada English

  5. ohh…patutlah…haizzz…
    Hmm…MK,ade YM tak?..senang skit aku nak contect ko bila2 masa…hehehe
    add ym je nick nie>>> foxynityz

  6. salam MK, walaupun sudah lama kita tidak berjumpa, bukan bermaksud dirimu bukan lagi didalam kenangan aku, cuma wajahmu tidak sejelita gadis yang mendampingi aku..

    ok, nampaknya sekarang saya bersedia untuk meneruskan perhubungan intim kita..so kita teruskan dengan projek yang dah kita rancang.. so sebelum apa2 bermula, kita carikan nama projek ini dulu.. saya cadangkan satu nama yang anggun, iaitu projek “Anak sudah besar” owh.. saya hanya melawak sahaja, saudara MK jangan risau… kita tukar nama lain… projek “Anak Zaman Siber” owh.. adakah sesuai? kenapa semua ada anak?

    siapakah kita fokus sebenarnya, anak orang, atau mak orang.. erm.. bukannya saya ingin mengurang ajar.. tetapi fokus untuk memperkasakan anak orang adalah lebih baik kerana otaknya masih lagi suci, sesuci teruna MK, jika mak orang, saya yakin dirinya sudah tidak suci..dan mak budak pun gembira jika anak mereka menjadi educated berbanding menjadi matpit atau mat rempit..

    rencahnya, kita tambahkan excitement dgn suara2 ghairah (maksud saya tulisan ghairah) untuk menarik ibu2-bapak2.. untuk membelinya…

    begitulah suatu kisah indah yang ingin saya sampaikan tatkala saya belum pun lagi sembahyang subuh.. harap MK faham, saya bukanlah berhadas besar atau nama glemernya “haid” saya cuma.. perlu ambil air sembahyang sahaja.. dan menunaikan tanggungjawab sebagai insan,,

    semga MK akan kekal teruna selama-lamanya.. eh silap.. semoga MK kekal sihat, cergas dan aktif.. selamat hari raya.. lets rock the world…

  7. Haha . Kali pertama aku komen di sini . hmm. Problem tuh juga occur bila kita install ubuntu dalam satu HD . tapi dah settle . =)

  8. erm..nice info,
    act….baru2 ni terjadik gak bende ni kat laptop saya, pening kepala jugak la mencari caranya…then ade sorang kawan tu pon advise la format je le…entry ni terlewat sedikit je…muahahahahah, xpe la backup pun ade..
    bagus utk experiences akan datang ek…tQ

  9. Hai,
    saya mempunyai masaalah dengan komputer saya,
    Bila on komputer,x boleh masuk window,dia akan booting jek,
    dia akan restart balik
    tapi tak de masalah dengan “NTLDR is Missing”
    ade sesape boleh kasi cadangan

  10. aku pernah try, boleh jugak gunakan windows xp recovery console untuk selesaikan masalah ni. just boot dgn cd windows xp, pilih repair with recovery console. copy file ntldr dlm cd ke c:
    saje beri pandangan. :)

  11. mk… aku ada 1 permasalahan kengkawan. hope dapat kongsi bersama:-

    ada sebiji laptop, CD rom rosak dan tak mampu nak beli baru.
    OS – Windows XP SP2 totally corupted.

    Aku dibekalkan dengan:-
    1. CD Windows XP SP2
    2. Sebiji PC + CD/DVD ROM (PC aku la)
    3. Pen Drive 2gb
    4. MMC + MMC Reader 512mb
    5. Idea dari kengkawan….

    So nko ade idea tak macam mane aku nak reinstall balik Windows XP
    sedangkan laptop die ni tak bleh boot pakai pendrive (xdetect) tapi
    bleh boot pakai MMC + MMC Reader…

    aku dah try boot pakai SLAX, success.. tapi untuk reinstall balik
    Windows… aku dah jadik buntu~

    Harap dapat tunjuk ajar.
    Thanks & Regards,
    Kreuger®

    1. @kreuger: hmm.. aku pernah jumpa pasal cara2 nak install windows xp guna thumb drive dulu. nanti aku cari balik, try dulu. kalau dapat aku letak kat SK ni ok

    2. @kreuger, sat ye, aku nak paham kan, kat laptop tu ade 2 os la ye? windws n slax? slax boleh boot tp windows xleh? ada 1 lagi cara utk boot iaitu melalui network boot..google it up..ada solution utk tu sbb saya pernah buat

  12. aku pnh kena jgk dl.. tak tau ada cara mudah cam nie..hehe.. aku repair pkai cd window je.. bleh jgk tp mkn masa je..

  13. mcm ne nk buat ni….
    tgh format pc..dah siap setup,wat partition..kmudian dier restart,nk install..tp x leh lak..UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME…
    APESAL EKKK………..

  14. MK..file ntldr tu mesti dr OS yg sama ke? kalo tak sama x leh eh?…aku nye pc kt umah tu pakai win 2000, camne ek nak solve problem ni?

  15. macam mana nak solvekan problem ni, kalo pc tu takde cd rom. bila aku nak set kan boot dr usb,dia tak detect lah..cemana eh?boleh jadi ke pc tu takleh boot dari pen drive?

    1. @badakbiru, betul dia tak detect dari usb? Cuba gunakan usb yang biasa dan tak fancy – Kinston contohnya. Sebab kadang2 usb yang pelik2 ni (yang ada password la, takpun yang special promotion nye) ni memang susah nak jadi bootable. Kalau tak boleh gak, tak dapek nak buat pe la.. huhu.

  16. copy ntldr dah..but camne arr..ape lagi nak dibuat?? pas 2??
    Live CD 2 apa arr?? CD format?
    Abuntu or Slax 2 pulak?? ape ehh..
    plz tolong reply..

    1. @m_hafiz: Sila rujuk artikel2 lama kat Sembang Komputer ni untuk penerangan pasal Live CD, Ubuntu, dan Slax tu semua. Guna kotak search tu :)

  17. bro..aku dh try follow step 2..
    tp xbley r..
    aku dh tukar first boot sume 2..
    tp “press any key to boot from cd” xkuar r..
    aku pon dh pening nie..
    xtau r nk wat cm ne??
    bley tolong x??
    urgent nie bro..
    tolong..

  18. salam,mk camna nak buat kalau pc
    masa on dia tulis verifying pool n henti kat tu je.help me please…tq

  19. sy da buat..tp apsal xley? sy buat tukar 1 boot kpd cdrom..save..msuk cd window..n restart..tp xdetect gak..

  20. dekat mane sbenarnye fail ntldr nie…???
    xkn dkat partition c:/ je…dekat dlam system 32 ke…tpi nape x jumpe…???

  21. dekat ne sbenarnye fail ntldr nie…???
    dekat dlm system32 ke….tapi xde pon….
    leh tunjukkan kt ne lokasi sbenar fail nie…???

  22. masalah ***hardware malfunction

    call your vendor for support
    nmi : parity check/memory party error *** the system has halted **

  23. masalah ***hardware malfunction

    call your vendor for support
    nmi : parity check/memory party error *** the system has halted **

    macam mana nak menyelesaikan masalah seperti ini..tention saya fikir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>