Mendapatkan Kembali gambar Yang Hilang Dari Kamera

Foto-foto di dalam kamera digital anda pastinya sesuatu yang berharga. Kadang-kala, berlaku kecuaian di mana kita delete gambar-gambar ini, atau format memory card secara tidak sengaja. Sekiranya perkara seperti ini berlaku, anda haruslah menggunakan photo recovery software bagi mendapatkan kembali fambar-gambar tersebut.

Bagi memastikan proses recovery ini berkesan, pastikan anda tidak menangkap gambar lain atau memasukkan data lain ke dalam memory card tersebut. Ini bertujuan supaya data-data lain tak overwrite ke atas foto-foto yang hilang tadi, dan menambahkan kemungkinan untuk mendapatkannya kembali.

Ada beberapa software yang boleh digunakan untuk recover foto dari memory card di kamera. Antaranya ialah (dari SnapFiles):

Zero Assumption Digital Image Recovery

Cara menggunakan Zero Assumption Digital Image Recovery adalah sangat mudah. Anda hanya perlu pilih memory card anda dan nyatakan di mana gambar-gambar yang berjaya diselamatkan akan disimpan. Ianya boleh menyelamatkan imej yang telah anda delete atau dari memory card yang anda format.

photo-recovery-01

PC Inspector Smart recovery

Dengan PC Inspector Smart Recovery, anda boleh memilih jenis imej yang hendak anda recover dari memory card. Anda juga boleh memilih berdasarkan jenis kamera yang digunakan. PCI Smart Recovery akan recover segala fail yan dijumpai, samada yang anda telah delete atau format.

photo-recovery-02

MjM Free Photo Recovery Software

MjM Free Photo Recovery Software membenarkan anda melihat terlebih dahulu foto-foto yang dijumpai. Anda boleh memilih untuk menyimpan foto yang anda inginkan sahaja. Perisian ini juga boleh mampu untuk recover foto yang telah anda delete, ataupun foto dari memory card yang telah anda format.

photo-recovery-03

33 thoughts on “Mendapatkan Kembali gambar Yang Hilang Dari Kamera”

  1. ada byk lagi rupanya software.. aku pakai REcovery Pro (tah apa namanya).. bole recover sumer jenis file.. dr pc, memori card atau thumb drive…

  2. same macam recover software ek. tp kalu guna recova software tp yg tu leh guna untuk cari sume barang. nyway best gak menda nih. senang … thanks

  3. salam
    baru baru rasanye aku penah jumpe satu software
    software untuk tengok apa benda yang ada dalam file zip sebelum kite exrc
    ape eh nama software dia

  4. oh.
    sy biar recovery photo pakai livecd ubuntu/ usb slax..
    mmg bole detect photo..
    tp xtau la kan kalau pakai software lg sngkan..
    terpulang la..
    da cuba da slh software di atas..
    agak best la..

  5. mk ko buat la satu download fail pdf kat bawah setiap tutor ko senag aku nak simpan ,penat copy paste ni

  6. kalo k recuva pn ok gak.bukan setakat gambar je boleh cari.music,document n so on..sy pakei software ni..mmg bguna.jgn x cuba!!

  7. haiii…
    baru2 ni adik sy ade delete pic dlm camera anje…
    bnyk sgt pic y dh ilang 2..
    anje nk blik pic 2 blh kan…
    bape peratus leh dpt blik pic 2?

    1. @anje: Kalau awak tak tangkap gambar baru lagi guna kamera tu, peluang nak recover semua gambar tu masih cerah.

  8. asmkm
    camner nak delete gambar tak bleh recover balik gambar tu…
    ader tak software tue …klau kiter dah delete tgk kat pc pun
    x…selain kat memory kad kat kamera ada tak gambar tue bleh
    nyorok…sebab kiter nak buang gambar klau bleh tak nak recover
    balik gambar tue…

  9. aslmlkm…
    smlm sy ade buka memory cark kamera pastu ltk kt card reader. bila connect kt kom. pic ilang.tp ada file yg tulisan dia ntah apa2 ntah. mcmana ye nk buat.sy x berani nk buat apa2 takut x dpt blk pic tu.

  10. tolong ada la bagi no contact…nak tau juge step2 recover pic. anak terdeelete gambar ayahnya mase buat plant visit kat overseas baru2 ni. tak dan nak present ke bos ayah dia…tolonglah email saye

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>