Sila Klik Untuk Besarkan Gambar, Terima Kasih

rightbrainer-128 Adakah gambar yang disertakan dalam entri SembangKomputer.Com terlalu kecil? Ops, jangan susah-susah tenung monitor tu dekat-dekat, nanti rosak mata ^^. Anda hanya perlu klik pada gambar tersebut, dan imej yang lebih besar akan dipaparkan.

Fungsi ini dicapai menggunakan plugin Thumbnail Viewer untuk WordPress. Bagi yang ingin tahu, berikut adalah kelebihan menggunakan Thumbnail Viewer dalam blog teknologi macam SembangKomputer.com ni:

Sesetengah entri dalam blog mempunyai banyak gambar untuk menerangkan langkah-langkah. Gambar ini haruslah besar agar pembaca mudah faham. Namun kalau terlalu besar, ia akan menganggu layout blog. Penyelesaiannya, letakkan thumbnail (gambar kecil) sahaja pada entri, dan biarkan pembaca klik gambar tersebut untuk membesarkannya. Teknik ini juga menjimatkan sedikit bandwith.

Jika anda juga berminat untuk menggunakan plugin ini, dapatkan Thumbnail Viewer di sini.

10 thoughts on “Sila Klik Untuk Besarkan Gambar, Terima Kasih”

    1. @takenaga: um tak, lain. ini lightbox yang simple je. kat NH tu guna.. ar.. tak ingat la pe dia. jsbox ke ape tah

  1. nak tanya sikit,
    saya ada latop compaq presario C700, auto system restore ada tapi tak bleh guna, apa yag perlu saya buat untuk membolehkan fungsi tersebut boleh digunakan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>