Switcher: Feature ‘Expose’ Mac untuk Windows

Anda pernah pakai Apple Mac? Atau teringin sangat nak pakai Mac tapi tiada ongkos? Atau anda rasa pembelian Mac tidak cukup untuk justifikasikan penggunaannya? Samalah kita.

Mac seperti yang digembar gemburkan, memang produktif dan mudah digunakan berbanding OS lain. Tetapi harganya pula tidak masuk akal! Paling murah RM 3.5k! Itu pon spesifikasi cikai. Lain-lain faktor mungkin sebab tampak hebat dan kool (kalau anda membeli sebab ini, anda memang tak cool, sebab perlukan barangan untuk menampakkan anda hebat).

Dipendekkan cerita, beberapa hari lalu, Abdusfauzi menunjukkan saya penggunaan Mac dalam produksi. Bukan apa, nak tahu jugak apa yang seronoknya Mac ni. Salah satu feature yang menarik perhatian saya adalah Expose.

Expose di Mac ni lebih kurang sama seperti menekan Alt + Tab di Windows. Walaupun siri Vista dan Windows 7 mempunyai UI baru (Aero) seperti selakkan majalah, hakikatnya ia kelihatan bodoh. Beberapa minute Google, saya temui software bernama Switcher.

Jika anda seorang yang gila produktif, Switcher inilah jawapannya. Switcher mampu menunjukkan pandangan keseluruhan pada skrin anda, membantu anda menukar software dengan lebih cekap.

Switcher boleh di download di http://insentient.net/

Post ini ditulis oleh NoktahHitam ;)

30 thoughts on “Switcher: Feature ‘Expose’ Mac untuk Windows”

  1. mati-mati aku ingatkkan MK yang tulis entri ni.
    by the way.. thanks for the info Eddie

    P/S: same la gaya bahase. tak sangka nko bleh
    cakap melayu.. hahaha… ingatkan:-
    “I feel sangsi when I speek Malay you see” ki ki ki ki~

  2. haha terer eddie..wah! tak cakap kat aku pun ko nak menulis kat sini..kui3..
    nice! tp aku tak reti gak pki mac..walaupun dah penah try..kui3..

  3. satu aplikasi yang bagus untuk mereka yang suka buka lebih daripada satu windows atau aplikasi pada satu-satu masa.
    ps.: NH penulis “import” SK? cool!

  4. Mac x la bodoh, mac x dpt guna core i7 sbb motherboard dia belum produce utk ketahap i7, mereka lebih mementingkan Operating System,
    So dgn itu, mac bukanlah Intel friendly, dahulunya lebih kepada PowerPC, Intel lebih sukakan windows, Kesimpulannya, mac perlukan processor baru untuk menyokong Snow leopard (sesuai dan padan) mungkin juga core i5 untuk Macbook baru..

    Jadi,
    Harga still lagi mahal sbb component board tu. dan design bahan yg lebih mahal kerana mereka nk kuarkan produk lebih canggih pasni.. tak heran la.

    Bagi aku, snow leopard pon da kira futuristic OS da.. lebih kurang mcm Linux, cara Install dia lebih senang cuma drag n drop ja, mac lebih kepada penghasilan Multimedia Artis. osx86 pon ada cara nk install snow leopard dlm komputer biasa, cuma kene research psl hardware + driver dia, sbb x sme spec dgn macbook.. dan tak sume software boleh run biasa. So better beli Macbook pastu Bootcamp Windows 7

    Takpon gunakan VMware Workstation untuk pembelajaran install OS.

    1. oh silap, Wmware Fusion (Mac).. install win7 dlm Snow leopard. pastu gunakan features drag n drop untuk hantar file dr snow masuk kedlm windows.

    1. @anjungweb, Mac install Windows x de mslh kot. Driver tu google ja confirm boleh. refer pada web OEM jenis model + download driver windows 7.

  5. askum..aku ad bli linux mandriva spring 2009..tapi takut nak format..btul ke software2 windows xleh msuk dlm linux?

    Q = kat mane nak dapatkan software2 windows untuk linux?

    skrg msih gune win 7 ag..

    1. Windows dan Linux adalah dua operating system yang berbeza, sebab tu la software Windows tak boleh pakai dekat Linux. Kecuali la kalau pembuat software Windows tu buat sekali untuk versi Linux.

      Linux ada software2 dia sendiri, untuk tengok video ke, dengar mp3 ke, buka Internet ke – semua ada, macam Windows. Mula-mula tu memang la kekok sikit, tapi lama-lama nanti biasa la =)

      1. kat mana nak dapatkn software2 linux?
        mcm adobe family ke..ley bg link x untuk download software2 linux?jenuh mencari ni tp xda hasil..

  6. apa masalah sekiranya laptop apple mac tak boleh nak masuk windowsnya… asik loding antara mula sampai akhir.. masih x keluar windowsnya.. boleh tolong sya yg kebuntuan.. dan tolong tunjuk ajar untuk format laptop apple.. emailkan kepada sya segera.. nak hantar kedai ongkosnya tidak ada..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>