Tak Boleh Double-Click Pada Hard Disk

Soalan:

Mengapa saya tak boleh double-click pada partition dalam komputer? Contohnya, bila saya nak buka partition C, akan keluar dialog “Open With”. Saya dah scan komputer dengan antivirus, tapi masih takde hasil. Bagaimana saya nak betulkan semula masalah ni?

Penerangan:

Masalah ini biasanya berlaku setelah jangkitan virus. Virus biasanya akan datang bersama fail autorun.inf yang berfungsi untuk melancarkan virus tersebut apabila anda double-click pada partition. Apabila anda scan komputer dengan antivirus, ia akan membuang virus ini. Namun sesetengah antivirus tidak membuang fail autorun.inf, dan membiarkan ia tertinggal di dalam partition. Sebab itulah anda tak boleh double-click pada partition anda walaupun setelah virus dibuang.

Penyelesaian:

  1. Terlebih dahulu, pastikan virus di dalam komputer anda telah dibuang. Gunakan perisian antivirus seperti Avira.
  2. Pada Windows Explorer, pergi kepada menu Tools > Folder Options. Pada tab View, pastikan:
    • Pilihan berada pada “Show hidden files and folders”
    • Kotak “Hide protected operating system files (Recommended)” dikosongkan
  3. Buka partition yang bermasalah tersebut, dan buang fail autorun.inf
  4. Restart komputer

    83 thoughts on “Tak Boleh Double-Click Pada Hard Disk”

    1. yes, berkesan pun. hehe thanks !

      hm, my pc ada problem lagi satu.

      “run” sudah hilang.

      and yeah, dah pernah cari kat settings suruh “run” appear tapi takde pun. help? :)

      syas last blog post..backstabber

    2. mcm ner kalo hal cam niy berlaku kat pendrive? sbb pendrive sy pun kene cam niy.. bile masuk pendrive then klik kat pendrive tuh.. kuar open with.. gune skill yg same cam niy jugak ke

    3. Masalah saya,selalu dapat trojan.autorun.pj.Saya guna bitdefender antivirus.Setiap kali buka laptop mesti keluar benda yg sama.Sesape boleh tolong saya mcm mana nak hilangkan virus tersebut.Plsss

    4. knape selepas saya fomat dan instal driver saye tidak boleh instal anti virus. berikan saye anti virus yang terbaik. sekian terima kasih

    5. saya nk tnya..
      mcm mana nk buat backup files sebelum format hard disk..??
      kt dlm ni bnyak menerangkan tentang buat partion jer..
      boleh terangkan mcm mana nk buat backup file sebelum format hard disk..???

    6. Salam..MK…saya dah try wat macam nie ‘Pilihan berada pada “Show hidden files and folders” dan Kotak “Hide protected operating system files (Recommended)” dikosongkan’…tapi..selepas klik pada “Apply”..ia kembali semula seperti sediakala..masalahnya,saya tak boleh lihat item yg hidden dalam mana2 windows..adakah benda tu disebabkan virus?..mcm mana nak lihat item2 yg hidden tu??dan cara penyelesaian nya?…

      1. @Dinz: hmm, sebab virus la nie.. Brontok rasenye. ada setting kat registry yang kena ubah klu jadi camni. nanti saya tengokkan ek

    7. askum…khai aku der masalah la ngn laptop aku..nak minta tolong. boleh?

      baru2 ni laptop aku hang..then pastu aku cadang nak instal windw baru..tapi bila aku cuba restart akunye lptop..dia x detect harddsk..

      so camner?

      aku x nak hilang data, jadi aku beli externnel case..aku kluarkan hardisk, tapi hardsik tu x der respon apa2..

      cam ner ek?..aku rasa hardisk tu ade masaalah..ko leh tau cm ner nak baiki harddsk tu?..

      hardisk = seagate = 40 bg

      yang penting sakung aku dapat kuarkan data jer…please help me..

    8. Salam MK..Owh..sbb virus brontox ek?..ermm..rasenya tak de ubah ape2..selepas ‘diserang’ dek virus2 degil tue..kom aku jd tak tentu..mcm masalah yg aku gtau tue la..ade item yg aku hidden tak blh nampak blik..terpaksa la guna manual nyer cara…
      Dan satu lagik masalah aku nie MK..Aku nyer Taskbar dah berubah gi belah kana monitor..die dah berdiri kat tepi kanan screen aku tue haa..aku dah try drag die blik ke tmpat asal..tp tak dpt..dah try ‘unlock the taskbar’then drag…still tak blh..ade cara lain tak mcm mane nak letak die ke tempat yg asal?..I mean kat ‘bawah’..Thanks MK…

    9. CD TERLEKAT DALAM LAPTOP.TAK RETI NAK BUKA LAPTOP…PASTU BILA ON LAPTOP,HANYA KELUAR “TEKAN F2 UNTUK SETUP”….BILA TEKAN F2,TAK JADI-JADI JUGAK…HARAP BOLEH BANTU.

    10. salam..
      aku pnye pc ni bru kne virus so aku da delete virus 2..
      la ni mslhnye mse nk format je die kuar form sruh check (CHKDSK) tp aku da scan xde pn virus..MK tlg ajar ckit nk wat cmne?

    11. Salam…
      Pendrive sy br je masuk virus…tp,x tau nk buang virus tu…blh tlg..?oh ye,sbnrnya dh dikuarantinkan…tp,semua file kat dlm pendrive sy tu tetiba hilang…mcm mana nk masukkan blk file2 tu ye…?

    12. Virus backupuser.exe(TROJAN) yg ne ada lah yg trbaru skarang virus ne dia slow kan internet kita…kalau virus ne ada kt c:\ sama ada dia x leh buka atau dia suruh kita open with..jdi kalau nk hilang kan ne..jgn guna anti virus lain walaupun bru update…jdi guna lah AVIRA bru dia bleh…padam…dan padam juga autorun.inf..dan restart bru dia bleh sbb saya dh kena tu lah nk post kt you all…and Thank You for MK..krana dia post benda yg brguna…

    13. mslh sya file di pendrive x dpt bka, file ada tp wrnanya mcm kelabu dr fail biasa,
      bkn hidden file…virus ka,camna nk sttle….anybdy can help me?

    14. Tak tau la ini cara worang tua…download program nama “disinfactor”. Copy dalam pendrive. lain dan satu lagi letak kat desk top. Cara guna mudah…click disinfactor.. peh tu skrin blank jap. Yang heran semua tah..hapa nama virus korang panggiltuuuu…. jadi neutral dalam “Disinfactor”.

    15. Khai aku nk mntak tlg mslah laptop aku xkuar suara aku xtau knp pdahal sumenye ok aku nk tau la mslah ape hardware ke or software tp software k kot entahla aku xtahu la tibe2 jew sound xkuar

      1. salam.
        mk nak tnye ni, sound laptop sy tbe2 ilang bla nak play music, ini terjadi bla popup win32 generichorse keluar..lupa plak nak print skrin.hehe maw x maw kna restart laptop…tp ianya akan trus berulang,,sy x taw yg popup atu virus ke ape..help me

        1. nampak cam virus. Cuba scan virus. Ada install apa-apa software ke? Biasanya jadi macam ni lepas install software yg ada virus @ spyware

    16. masalah aq: pendrive x detect.. maybe.. sbb pendrive aq tak boleh buka.. ye tulis removable disk..

      sape2 boleh tolong??
      ade penyelesaian x??

    17. kalau pendrive tak detect, ada banyak kemungkinan tu.
      1. mungkin USB port tu ada problem. Cuba guna kat port yang lain.

      2. autorun kat pendrive yang ada masalah. Kalau autorun je ada masalah, no hal…cuba buka kat my computer. kalau tak de jgk, cuba format balik pendrive tu(kalau tak de ape2 la kat dalam pendrive tu)

    18. bagaimana nk selesaikan masalah PC yg tidak dpt rename file & folder..keluar error message..cannot rename file not found.

      1. masalah tu jadi masa nak rename file atau folder atau dua2 tak bleh? biasanya jadi masa kalau file tu tengah running, so tak bleh delete lah. Kalau folder tu tak bleh rename, biasanya folder tu masih lagi. Cuba tengok, ada tak masalah ni jadi lepas install apa2 software.

    19. klu nak senang lagi….atau taknak ada apa2 ganggu..masuk jer safe mode..then run antivirus..selalunya virus aktif dlm full mode..tapi make sure la antivir pun leh run dlm safemode…

    20. maaf kerana tanya pada bukan tempatnya..
      sy ada satu masalah mengenai pendrive. kenapa pendrive sy akan keluar “please insert your usb” walhal pendrive itu dah dicucuk ke laptop.. bila sy scan pendrive itu. bila sy scan pendrive tersebut, pendive itu akan scan seperti biasa dan menunjukkan ada file yang di scan di pendrive itu namun kenapakan pendrive itu tidak work?

    21. MK

      Mintak tolong macam mana nak dapatkan software Ghost …nak download dari mana?
      tolong la nak backup hard disk

    22. to MK
      ketika saya switch on laptop,sesuatu tulisan dgn background warna biru akan muncul selepas windows loading…dan hal itu akan berulang dan saya sama skali x blh switch on my laptop.even saya dah cuba safe mode dan sbgnya…tapi still mcm tu.so saya try cabut internal hard disk laptop saya,kemudian saya masukkan ke dlm casing.dan sekarank hard disk laptop saya sudah menjadi external hard disk..tapi apabila saya try cucuk ke laptop/PC lain,external hard disk itu boleh detect tapi x boleh buka/baca sama skali..tolonglah saya..saya nak copy smua file yg ada kat dlm hard disk tu..penting!…
      thanx a lot…:)

      1. @cell: Cuba awak buka melalui computer management, dia detect ke tak external hard disk tu. Dan cuba gunakan apa2 software data recovery untuk copy fail2 dari hard disk lama awak tu.

      1. sory, kali pertama join..
        cara nak pindah kalo basic, pilih lagu yang engko nak tu. klik kanan pada lagu yg engko nak tu n then pilih “send to..” kat situ adalah tulis pendrive engko kalo engko saambungkan pndrive tu..

    23. font bertukar warna.. mungkin susah nak prasan cz ia brtukar dr warna hitam ke warna hijau tua..dulu perkara nie dah berlaku dulu kat komputer lama gua..n skrang ia berlaku lg dlm komputer gua guna skrg.. hampeh tull…

    24. bro gua nk format laptop.
      tp kuar skrin bru swuh ak ckkdsk /f
      ak da wat byk kal;i tp still xbole format
      bantu cket bro..

    25. blh tlg x??
      hmm knpa ar lptop sy x blh switch on..
      the fan seemed 2 work but the screen stayed blank…
      i kept trying again n again but then it froze again..
      the bat3 still full..
      sy dh mnx tlg swuh kwn sy tgk kn tp dia ckp dia pn x taw pa mslh nya..

      1. @in trouble: Kalau BIOS boleh masuk, awak boleh cuba troubleshoot dengan menggunakan mana2 boot CD. Kalau BIOS pun tak boleh masuk, masalah gak tu. Biasanya, sebab power supply. Tapi laptop ni susah sket la nak repair, tanggal PSU semua. Kalau betul masalah PSU, awak kena bawak pegi kedai gak la gamaknye, huhu.

    26. P.C saya bermasalah dgn autorun ni… nak buang x tau cara.. dkt mana autorun tu berada pun x tahu… macamana nk setelkan eh, mcm2 gak cara sy da try… tapi memang x bleh… boleh explain dgn detail mcmane nk buang.. da try unhiden semua file, tapi die berbalik balik kepada hiden.. mcmane tuh.. coz sy guna deskstop syarikat nih…

    27. problem lagi nih… kalau laptop x bleh nak read usb .. da format da laptop dkt 10 kali dah install da software baru, da setting kasi die bleh baca usb drive, masih x keluar pun usb pnye icon. lampu dkt pendrive pun nyala skali je, lpas beberapa saat da x nyala dah,, sgale jenis usb da try, tapi x jln gak.. anta kedai die bleh ckp x pnah jumpa problem cengini..

    28. salam.., sy nak tny MK., mcm mn nak tukar ‘change the way users log on or log off’. sy gagal nak tukar bl komp kluar kn arahan utk uninstall ‘client service’ n apa sebenarnya yg di maksudkan dgn ‘client service’ 2?

    29. saya dah try cara yg mcm MK wat tu, tapi nape x jmpe pon file autorun.inf tu..
      yg hiddin file juz ade file MSOCache je.. virus ke tu?

    30. salam…nk tnya…sy ad problem same je ngan bdak2 lain yg tnya soklan….lman nie still ad org nk reply msg or not….
      problem org yg blum laman ni jwbialah…pndrive x bleh bukan brtukar warna kelabu…ble scan..xdak ap2…item2 dlam pndrive sume penting….plizzzzz..sy xnk format pndrive 2…tlg bagi cara nk bukak file 2…tp sy pnya pndrive,lgsung x bleh detect…sy da cucuk dalam laptop..tp x kuar ap2 pon…
      tlong la sgt…
      nk nangis tgok pndrive jd cmtuh…

      1. cucuk pndrive dn double klik kt folder pndrive tu. lepas tu cabut pndrive dn cucuk blik pendrive kt usb.. lpas tu mgkin file2 dlm pndrive tu akan kluar..

      2. macam mana pendrive u dh leh bukak ker belum…
        saya pun kena cam tu gak tension file dlm tu sumer penting…
        klu dh boleh buat tlg email kt saya yer cara2 nyer… tq

    31. Salam…nak tny cket MK, apa kegunaan cd boot hiren tu ek?Adakah ianya same mcm minipe,bartpe dan ubcd..? err,de 1 lg…minipe tu hny boleh run utk yg gune intel p4 ke bwh je ke huhh..? mikicun punye cd tupun same ke mcm sume yg tersebut di ats tu….

    32. saya punya masalah dengan prosesor di volume prosesor ada 2,8 tetapi yang timbul di local disk C 2×35.di local Disk D ADA 2X36 Tolong bagaimana cara mengatasinya trims

    33. saya ada satu problem. pen drive tak boleh buka. atau tak detect.dalam device manager ada. tapi tak keluar under MY COMPUTER sebagaimana biasa. setiap kali dimasukkan, paparan keluar menyuruh install semula. saya rasa jangkitan virus tapi tak macamana nak settle. minta sapa2 boleh tolong.

    34. ketika saya switch on laptop,sesuatu tulisan dgn background warna biru akan muncul selepas windows loading tp jap je…dan hal itu akan berulang bile swich on laptop.even saya dah cuba safe mode dan sbgnya…tapi still mcm tu, nape yea n camne nk bt ek

    35. bro, bru2 ni sy tkr casing external hard disk. mse ccuk kt laptop, mmg detect. tp ble bke kt my computer, xdew pon kt ctu. cne eh..??

    36. sy ad lg problem tntg laptop nie…laptop sy ble sy on n guna lama2 ia akn terpadam secara automatic…knapa ye….

    37. nak tanya,ade satu masalah pada notebook travelmate270 saya nie,dia klua “windows could not start because of the following file is missng or corrupt:\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM

      you can attempt to repair this file by starting Windows Setup using th Original Setup CD-ROM
      Select ‘r’ at the forst screen to start repair.”

      -masalahnya sekarang,saya dah ubah boot sequence dia namun ia tetap sama,xboleh boot dari CD..
      hurm.. apa masalahnya ye?
      minyak tolong~

    38. nak tanya pasal hard disk ni masa saya beli hard disk mula-mula ada 320 gb tapi masa saya format pc saya delete partition lepas saya format saya buka pc saya balik saya cek hard disk saya jadi 290 gb pulak nape kurang ye

    39. masalah saya semua file tak boleh buka…..di sebab kan saya dah tekan open with iyaitu choose defualt progrem macam mana nak selesaikan masalah ini bantu saya….pls

    40. bagai mana nak selesaikan masalah ini saya masuk file game dan saya tukar image guna open with maksut nya choose dufualt progrem bila saya tukar semua file progrem sama dan tak boleh buka bantu saya selesai kan masalah ini…..

    41. salam khai…saya nk tya la…kenapa kabel usb window phone saya x boleh detect bila cucuk kt laptop…tpi dia boleh caj window phone saya…lagi satu usb drive,external hd pon x boleh detect kt laptop…saya guna window 7 pada laptop…skrg nie semua file2 dalam laptop x boleh nk copy keluar…camner ek…

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>