Tukar Tulisan Kepada Tulisan Jawi

ejawi-net

Ejawi.net adalah laman web yang dapat menukarkan tulisan rumi kepada tulisan jawi. Anda hanya perlu taipkan ayat pada ruang yang disediakan, dan tekan butang Convert. Tulisan jawi akan dipaparkan, dan anda boleh salin teks tersebut seperti biasa.

ejawi

Untuk melihat tetapan yang lebih spesifik, semak bahagian “Tips and Techniques Ejawi Conversion”. Contohnya, jika anda ingin memasukkan perkataan yang berasal dari Arab seperti Abdul Rahim, ianya hendaklah digabungkan menjadi Abdulrahim.

Anda juga boleh download perisian ini untuk digunakan dalam komputer anda.

Laman web: Ejawi.net

67 thoughts on “Tukar Tulisan Kepada Tulisan Jawi”

    1. @eL-Hunaif, salam..

      Software tu ada kat rumah le, saya kat ofis ni. InsyaAllah saya sampai ofis nanti saya hantarkan ke emel awak.

  1. salam Mk..awk ada simpan software convert jawi tuh tak..? minta tlg send blh..? website tak dpt buka ler..

  2. Untuk itu agar doa dikabulkan Allah, perlu pengetahuan dalam tata cara berdoa yang diberitakan Rasulullah. Bagaimana sunnahnya agar permohonan dan permintaan diperkenankan.
    Langkah pertama, hindari perut dari kemasukan barang-barang haram. Jangan sampai sesuap pun makanan haram yang kita telan. Jangan setegukpun minuman haram yang kita minum. Selektiflah dalam memilih makanan, yang meragukan sebaiknya ditinggalkan. Pilih saja makanan atau minuman yang benar-benar halal dan baik. Allah berfirman, “Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syetan, karena sesungguhnya syetan itu adalah musuh yang nyata bagimu.” (QS. al-Baqarah : 168)

  3. saya nak install tulisan jawi dlm komputer, tp saya xtau macammane caranye..boleh bgtau?? klu guna windows vista bole?

  4. selamat menyambut hari kemerdekaan dan hari raya aidifitri.. yeah! yeah! raya! merdeka! merdeka!

  5. semoga yang saya belajar ni berfaedah dan dapat mengisi masa lapang dengan perkara yang baik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>